Mergi la conţinutul principal

“Terorizați” din dragoste pentru câini

* adăposturile care funcționează în două curți private din satul Scorțaru Vechi, comuna Tudor Vladimirescu,  i-au adus pe unii localnici în culmea exasperării * oamenii spun că nu mai au pic de liniște din cauza lătrăturilor permanente și că mirosurile provocate de zecile de câini strânși laolaltă sunt insuportabile, mai ales în zilele toride de vară * cei care administrează adăposturile respective fie au refuzat categoric să vorbească cu presa, fie s-au arătat foarte deschiși, afirmând că nu vor renunța la pasiunea pentru câini, indiferent de acuzațiile vecinilor * autoritățile nu se implică

 

Din grijă pentru câinii abandonați pe străzi, sau din alte interese, câțiva iubitori de animale și-au transformat curțile proprietate personală din satul Scorțaru Vechi, comuna Tudor Vladimirescu, în adevărate canise, unde oferă adăpost pentru zeci de patrupede. Fapta lor bună nu este, însă, și pe placul vecinilor, care se declară exasperați de zgomotul și mirosurile provocate de animale. Unul dintre adăposturile improvizate se află chiar la intrarea în sat, pe șoseaua principală, în curtea unei foste mori. Toată curtea respectivă este împânzită de cuști și țarcuri în care sunt ținuți numeroși câini de talie mare sau mică. Lătrăturile acestora au adus-o la exasperare pe proprietara gospodăriei învecinate, Paulina Gurău, o bătrână de 78 de ani. “E gălăgie mereu și un miros de nu poți să stai. Sunt ani de zile de când nu mai avem liniște și nimeni nu face nimic să ne ajute. Chiar nu mai sunt legi în țara asta?! Ține cineva 100 de câini într-o curte, iar Primăria și Poliția nu poate să facă nimic?!”, se întreabă bătrâna. Aceasta spune că problemele au început încă din 2002, când curtea fostei mori a fost preluată de actuala proprietară, Elena D., de profesie medic stomatolog, care a început să aducă aici câini adunați de prin Brăila. De-a lungul anilor, Paulina Gurău, soțul său, care între timp a decedat, dar și copiii lor, ce locuiesc în prezent la oraș, s-au plâns de deranjul provocat de crescătoria de câini de lângă gardul gospodăriei lor. “Acum câțiva ani au venit primarul și polițistul din comună, de la Tudor Vladimirescu, dar nu s-a rezolvat nimic, cum au venit așa au plecat, iar în urma lor au rămas la fel de mulți câini. Ce fel de legi or fi în țara asta?! Adică ții cu câinii dar la noi, că suntem oameni bătrâni, nu se gândește nimeni. Omul meu a murit cu focul ăsta pe inimă, că era bolnav și de atâtea lătrături nu se putea odihni, trebuia să plece de acasă ca să aibă și el puțină liniște”, ne-a mai spus Paulina Gurău.

Am încercat să aflăm un punct de vedere de la proprietara adăpostului de câini, însă aceasta a refuzat categoric să discute cu presa, amenințând că va chema Poliția dacă nu este lăsată în pace. Nervoasă, femeia o acuza la rândul ei pe vecina Paulina Gurău, din spatele gardului, că are un comportament violent și că ar fi încercat recent să o bată cu un furcoi.

Ceilalți vecini din zonă îi dau dreptate, însă, Paulinei Gurău, spunând că și ei s-au săturat de zgomot și de miros. “E gălăgie toată noaptea, iar despre miros ce să mai vorbim... Noi nu putem să luăm masa afară, în zilele de vară, cum face toată lumea, din cauza mirosului”, ne-a spus Lina Mihalache, vecina de pe cealaltă latură a crescătoriei de câini. Și vecina de vizavi, Marioara Negură, se plânge că familia ei nu se poate odihni noaptea din cauza lătrăturilor.

Chiar dacă sunt foarte supărați pe faptul că autoritățile nu iau nicio măsură în acest caz, oamenii admit că nici nu au depus plângeri la Primărie sau Poliție în ultima perioadă. “Unde să facem plângeri? Ca să faci plângere trebuie să umbli pe la tot felul de uși. Noi suntem oameni bătrâni...”, spun aceștia.

 

Brăileanca Petrica Mateescu, pasiune până la capăt

 

Dacă adăpostul de câini din fosta moară a satului, situat “la șosea”, funcționează de mai bine de 15 ani, recent a mai apărut unul similar, pe o uliță din mijlocul localității. Acesta este administrat de brăileanca Petrica Mateescu, care a fost mult mai deschisă în a ne oferi informații legate de pasiunea sa pentru îngrijirea câinilor. Femeia ne-a spus că are 55 de ani și că a lucrat în comerț, ca vânzătoare. În urmă cu doi ani, a cumpărat o casă în Scorțaru Vechi, cu curtea aferentă, și s-a hotărât să se mute acolo, împreună cu cei 34 de câini pe care îi adunase în jurul blocului său din cartierul Vidin, unde locuia la vremea respectivă. Cu timpul, numărul câinilor din adăpost a crescut, ajungând în prezent la peste o sută. “Eu îi adun de pe străzi, de pe câmp, de pe unde îi găsesc, alungați de oameni fără suflet. Unii sunt aduși chiar de oamenii din sat, vin și mi-i aruncă peste gard, că știu că am grijă de ei. Aici e casa mea, curtea mea și pot să țin câte animale vreau, indiferent de ce zic unii sau alții. Nicio lege nu mă împiedică să am grijă de acești câini!”, ne-a spus Petrica Mateescu, adăugând că primește un sprijin substanțial din partea unei organizații din Germania, care oferă hrană pentru câini și alte lucruri trebuitoare, ajutând totodată la adoptarea câinilor ce au norocul să își găsească o familie. De altfel, Petrica Mateescu locuiește în prezent într-o rulotă oferită de prietenii săi din străinătate, în timp ce casa propriu-zisă este lăsată în totalitate la discreția câinilor, care își fac adăpost acolo fără nicio restricție.

În ceea ce-i privește pe vecinii deranjați de prezența atâtor câini într-o curte aflată în mijlocul satului, iubitoarea de animale spune că nu vede niciun motiv să nu meargă mai departe. “Câinii latră doar când sunt provocați. Unii vecini aruncă  cu pietre în ei, pentru a-i întărâta. Odată, când nu eram acasă, i-au agitat într-o asemenea măsură încât s-au omorât între ei. Aceste lucruri de ce nu le zic binevoitorii ăia care mă reclamă pe mine că țin câini aici?!”, se întreabă retoric Petrica Mateescu. 

Unul dintre vecinii supărați pe existența acelei crescătorii de câini este Dobrică Munteanu. Acesta e cel de la care, în urmă cu doi ani, Petrica Mateescu a cumpărat casa din Scorțaru Vechi. “Am câțiva copii și în urmă cu câțiva ani una dintre fetițe mi-a făcut un necaz, a provocat un incendiu care s-a extins la gospodăriile învecinate. Ca să pot să achit pagubele a trebuit să vând casa părintească. Eu mai am o casă, făcută de mine, chiar în curtea de lângă cea veche, pe care am vândut-o acestei femei din Brăila, care, la început, mi-a zis că o să aducă acolo doar vreo 3 - 4 câini. Între timp, cred că au depășit suta... E deranj mare, lătrături, mirosuri... Când dă foc la gunoaiele făcute de acești câini, nici nu mai putem să respirăm în casă. Nu-mi convine nici să văd cum casa părinților mei este ocupată acum de câini. Aveam patru camere și un hol și, din ce mi-au zis oamenii care au mai fost pe acolo în ultima vreme, totul e distrus, nu mai arată a casă de om”, ne-a spus Dobrică Munteanu.

 

Autoritățile ridică din umeri

 

Autoritățile se declară neputincioase în fața acestei situații, spunând că nu prea au cum să-i ajute pe sătenii nemulțumiți. Primarul comunei Tudor Vladimirescu, Constantin Vasile, ne-a declarat că în ultima vreme nici nu prea a mai primit reclamații pe această temă. “Ultima dată când s-au făcut sesizări către Primărie a fost în 2011. Atunci am fost în control cu o echipă mai mare, formată din Poliție, Direcția Veterinară, Direcția de Sănătate Publică, Protecția Mediului. Am fost la adăpostul de la fosta moară, că doar ăla era în sat la vremea aia. N-am avut ce să le facem proprietarilor. Ne-au zis că așa cum alții cresc 100 de porci în curte, pot și ei să crească 100 de câini. Cam asta a fost, n-avem lege ca să-i sancționăm. Între timp, a mai apărut un adăpost în sat, la câteva curți distanță de gospodăria mea, că și eu locuiesc în Scorțaru. E adevărat, fac zgomot. Mai ales noaptea, când latră atâția câini, vă dați seama... Dar ce să le fac, suport și eu cum suportă toată lumea, dacă legile nu ne ajută...”, ne-a mărturisit primarul. Acesta a precizat că Primăria pe care o conduce nu a dat nicio autorizație pentru înființarea vreunui adăpost de câini pe raza satului Scorțaru Vechi.

Chiar dacă legea nu prevede un număr maxim de câini care pot fi crescuți într-o curte, există totuși niște reguli sanitar veterinare ce ar trebui respectate. Conducerea Direcției Sanitar Veterinare spune, însă, că această instituție nu poate acționa de una singură într-un caz cum este cel de la Scorțaru. “E adevărat, unde sunt atâția câini trebuie respectate normele sanitar veterinare și de bunăstare a animalelor. Ar trebui verificat dacă acei câini sunt vaccinați, deparazitați, mai ales că, fiind o aglomerare atât de mare, se poate întâmpla orice, pot să apară chiar focare de rabie. Veterinarii nu pot intra, însă, pe o proprietate privată, fără sprijinul Poliției și al altor organe abilitate. În mod normal, într-o astfel de situație, Prefectura ar trebui să instituie formarea unei comisii de control din care să facă parte Poliția, Jandarmeria, Direcția Sanitar Veterinară, Direcția de Sănătate Publică, Garda de Mediu. Așa s-ar putea face o verificare la fața locului și fiecare instituție să ia măsuri pe aria sa de competență, ne-a declarat directorul DSV Brăila, Gicu Drăgan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro