Bazinul de înot, întârzieri olimpice | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bazinul de înot, întârzieri olimpice

* după mai bine de 5 ani de întârziere, lucrările la bazinul olimpic de înot se apropie de final * cel puţin asta ne asigură constructorul, care a avansat un nou termen de predare a proiectului, respectiv Decembrie 2021! * potrivit omului de afaceri din capitală, care a contractat lucrările, proiectul este realizat în proporţie de aproximativ 98 % * acum se lucrează la remedierea altei probleme apărute la începutul acestui an, legată de instalaţia de stingerea incendiilor, care între timp a suferit modificări legislative, fapt ce a impus acum alte corecţii pe şantier * după finalizarea acestora, se va regla intensitatea luminoasă a bazinului, vor fi probate noile echipamente de cronometrare şi va începe placarea bazinelor cu gresie şi faianţă

 

 

 

 

Bazinul de înot, un proiect spectaculos de ordinul a 8 milioane de euro, a fost până acum olimpic doar în amânări. În luna martie 2016, când de fapt trebuia să fie gata acest proiect, a început amânarea predării lui, de la un an la altul, până când s-a ajuns la o întârziere istorică de 5 ani.

Proiectul s-a „înecat” în amânări în repetate rânduri din cauza mai multor probleme tehnice, legislative dar şi politice apărute odată cu schimbarea Guvernului, iar în toamna lui 2019 şantierul a fost închis de-a binelea vreme de un an. Practic, atât a durat avizarea la Compania Naţională de Investiţii (CNI) a unei dispoziţii de şantier pentru înlocuirea echipamentelor vechi de cronometrare destinate competiţiilor, care între timp nu au mai corespuns cu noile norme ale Federaţiei Internaţionale de Nataţie (FINA). Proiectul a fost deblocat în august 2020, după ce problema a fost adusă la cunoştinţa directorul CNI, Manuela Irina Pătraşcoiu, de către fostul prefect al Brăilei, Cătălin Boboc. La scurt timp, lucrările au fost reluate, CNI semnând contractul cu câştigătorul licitaţiei pentru achiziţia noilor echipamente de cronometrare. Între timp au sosit şi noile echipamente, au fost montate şi problema s-a rezolvat. Astăzi, proiectul este realizat în proporţie de aproximativ 98 %, după cum ne dă asigurări şeful firmei de construcţii, care, iată, avansează un nou termen de finalizare a lucrărilor: luna decembrie 2021. Dacă va fi sau nu aşa, rămâne, din nou, de văzut. Cert este că acum se lucrează la rezolvarea altei probleme apărute pe parcurs, de această dată legată de sprinklere, adică acele armături de distribuţie a apei, destinate echipării instalaţiilor fixe de stins incendii, care au rolul de a detecta un focar. „Am avut o vizită de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi a trebuit să facem o modificare, deoarece documentaţia pentru ISU a fost avizată în 2011-2012 când am făcut proiectul. Între timp s-a schimbat legislaţia şi a trebuit să modificăm toate sprinklerele de acolo. Sunt peste 1.600 de sprinklere, în condiţiile în care noi am băgat deja în pardoseală încălzirea(...)Noi le-am arătat autorizaţia şi ne-au zis că nu-i interesează, că au avizat-o alţii acum 8 ani. Lucrurile astea merg teribil de greu. Lucrurile astea le-am demarat la începutul anului, am obţinut proiectul, mai avem câteva zeci de sprinklere de modificat, dar astea sunt în zone mai delicate, la înălţime şi trebuie să montăm schele, demontăm şi tot aşa. În fine, o rezolvăm şi pe asta, dar am apelat la un proiectant, care la rândul lui a venit cu alte cerinţe”, ne-a explicat Dan Nechifor, directorul general al Midanne Invest Grup Bucureşti, firma care construieşte bazinul olimpic.

 

Urmează placarea bazinelor

 

Racordul la gaz s-a realizat şi urmează placarea celor două bazine, o lucrare care, cel mai probabil, va începe luna viitoare, după cum ne informează constructorul. Ulterior va fi perioada de probe, finisajele şi o ultimă mână de var lavabil pentru ca totul să fie gata de inaugurare. ”După ce terminăm cu sprinklerele, vom aprinde luminile deasupra bazinului, vom face măsurătorilor de intensitate luminoasă, după care trecem la placat bazinele, dar înainte de asta trebuia să rezolvăm problemele astea legate de sprinklere, pentru că toate sunt montate pe structura de lemn. Într-un bazin cu apă, riscul de a apărea un incendiu, vă daţi seama, că e foarte mic, dar hai să zicem că ar putea să fie de la cabluri, dar alea sunt la 3 metri.., în fine, nu comentez, dar asta a fost cerinţa impusă iniţial (...) Sper că în decembrie să facem baie! Acum, mai sunt 5, 6 luni, dacă nu s-o mai întâmpla altceva, Doamne fereşte!”, a mai spus şeful firmei de construcţii. Acel ceva ar fi legat doar de forţa de muncă, după cum se plânge constructorul, care spune că nu găseşte faianţari buni pentru placarea bazinelor.

 

Reactualizarea preţurilor, o problemă încă nerezolvată!

 

Dacă e să o luăm cronologic, un lung şir de probleme a dus la tergiversările repetate ale acestui mare proiect de investiţii. Prima problemă a apărut în 2015, la nici 2 săptămâni de la instalarea muncitorilor pe şantier, când lucrările s-au blocat luni bune, la stadiul de săpături. Atunci, angajaţii firmei care a contractat lucrarea au avut surpriza să constate că pânza freatică este mai ridicată decât se aşteptau, astfel că au apărut intervenţii şi cheltuieli neprevăzute pentru rezolvarea situaţiei. După acest episod, care şi-a găsit o rezolvare în cele din urmă, au urmat însă altele. Ulterior, a intervenit un litigiu între constructor şi finanţator, care avea să reducă viteza de lucru de pe şantier, din cauza preţurilor neactualizate practicate de CNI, încălcându-se astfel prevederile contractuale. ”Noi acum lucrăm în minus! De ce? Pentru că iau fierul cu 4,40 lei kilogramul şi mi-l decontează CNI cu 3,2 lei kilogramul . Iau betonul cu 3,3 lei metrul cub şi mi-l decontează cu 2,6 . Premierul a promis că săptămâna asta va da o ordonanţa de urgenţă pentru reactualizarea preţurilor. Să vedem!”, a atras atenţia antreprenorul general Midanne Invest Grup. Totul pentru că, spune el, contractul pentru realizarea bazinului olimpic de înot s-a semnat în 2011, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost în 2015, adică după 4 ani de zile. Mai mult, încă de anul trecut preţurile la materialele de construcţii s-au dublat faţă de alţi ani, ca urmare a episodului pandemic care a afectat întreaga economie.

 

Au trecut 11 ani de când s-a întocmit proiectul

 

Proiectul bazinului olimpic de înot a fost întocmit de municipalitatea brăileană în urmă cu 11 ani, mai exact în 2010, în mandatul fostului primar Aurel Simionescu şi timp de 5 ani  s-a aşteptat o soluţie de finanţare. Investiţia a fost prinsă ulterior într-un acord încheiat între Ministerul Dezvoltării şi Ministerului Tineretului şi Sportului, semnat pe 20 ianuarie 2015. Proiectul a fost stabilit la o valoare de aproximativ 8 milioane de euro, bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale. Contractul a fost câştigat la licitaţie de firma “Midanne Invest Grup”, cea care efectuează lucrările de construcţie, iar proiectant general este firma “Specialist Consulting”, ambele din capitală. Contractul ce vizează investiţia de la Brăila face parte dintr-un program mai amplu al Ministerului Dezvoltării - “Programul naţional de construcţii de interes public - subprogramul bazine de înot” şi a fost încheiat în 2011, în urma unei licitaţii organizate de Compania Naţională de Investiţii. Beneficiarul final va fi Primăria Brăila, care a contribuit cu 2,1 milioane de euro la acest proiect.

Bazinul olimpic are o lungime de 50 metri şi o lăţime de 25 metri, va avea 10 culoare, fiecare dintre ele cu lăţimea de 2,5 metri şi o adâncime a apei de maximum 2 metri. În ceea ce priveşte baza sportivă, acesta va dispune de o capacitate în tribune de 800 de locuri, de sală de forţă, saună, vestiare spaţioase, grupuri sanitare, cabinet medical, cabinet antidoping, o sală de conferinţe, chiar şi o cofetărie. Un proiect similar celui de la Brăila este cel de la Clubul Sportiv Dinamo din Bucureşti.


 


 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro