Mergi la conţinutul principal
Farmacia Faltis, din 1897 în slujba brăilenilor

“Ierburi de leac” pentru bolile femeii

Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic,  în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.

 

 

 

 

Ca și bărbatul, femeia are boli specifice. Multe boli ale femeii se datorează tulburărilor hormonale. Crețișoara este planta de top folosită în tulburările hormonale la femei. Din aceasta cauză se mai numește și iarba femeii.

Din crețișoară se pot prepara în casă ceai sub forma de decoct, tinctură și vin terapeutic.

Decoct (Fiertura): 2 linguri plantă uscată și mărunțită se fierb la foc mic timp de aproximativ 5 minute în 500 grame apă. Se filtrează cât este încă fierbinte prin tifon sau vată medicinală.

Tinctura: 4 linguri plantă uscată și mărunțită groscior se pun la macerat în 200 mililitri alcool alimentar, sau alt produs distilat obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se zilnic. Se filtrează prin tifon. Termenul de valabilitate 2 ani de zile .

Vin :4 linguri plantă uscată și mărunțită groscior se amestecă cu 1 litru vin roșu adus la fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile agitându-se zilnic, după care se filtrează. Se poate păstra și 2 ani dacă vinul este de bună calitate.

Datorită conținutului în fitosteroli, preparatele din crețișoară reglează anomaliile hormonale și drept consecință înlătură apariția și vindecarea bolilor aparatului genital la femeie.

Farmacia Faltis are pe stoc ceai și tinctură de crețișoară.

Infertilitatea la femei. Preparatele de cretișoară se recomandă ca terapie complementară la medicația alopată indicată de medicii specialiști (ginecologi sau endocrinologi).

Ceai se administrează câte 2 căni pe zi.

Tinctura câte 30 picături de 2ori pe zi adăugate în puțină apă.

Vinul se administrează o lingură de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

Pentru a înlătura monotonia administrării, aceste preparate farmaceutice se pot folosi alternativ. De exemplu dimineața o cană de ceai iar seara o lingură de vin sau 30 picături de tinctură.

Se fac cure timp de 2 luni de zile, pauză 2 săptămâni, după care se reia tratamentul dacă este nevoie.

Tulburări de premenopauză care se manifestă prin bufeuri de căldură, transpirații nocturne, hemoragii menstruale neregulate, stări de neliniște Preparatele de crețișoară se administrează astfel:

Ceai se bea câte 2 căni pe zi.

Tinctura câte 30 picături de 2ori pe zi adăugate în puțină apă.

Vinul o lingură de 2 ori pe zi, toate acestea după masă

Avortul spontan. Tratamentul avortului spontant este de competența exclusivă a medicilor ginecologi.

Femeile care nu au putut menține o sarcină, pentru a evita în viitor un avort spontan, pot folosi ca terapie adjuvantă, preparatele din crețișoară timp de 3 luni de zile.

Dismenorea. Durerea și greutatea în bazin sunt simptome specifice ciclului dismenoreic. Acestea pot să dispară dacă înainte cu 10 zile de începerea ciclului și în timpul lui se iau preparate din crețișoară.

Ceai, se administrează câte 2 căni pe zi.

Tinctura, câte 30 picături de 2 ori pe zi adăugate în puțină apă.

Vin, se administrează o lingură de 2 ori pe zi, toate acestea după masă

Prolapsul uterin, care se datorează unui uter flasc (moale) ca rezultat a pierderii tonusului muscular, beneficiază de tratamente cu preparate din crețișoară astfel:

Tinctura, câte 30 picături de 2 ori pe zi adăugate în puțină apă

Vin, se administrează o lingură de 2 ori pe zi

Ceai, se administrează câte 2 căni pe zi toate acestea după masă

Stimularea lactației. Stimularea lactației este de multe ori necesară la mamele care alăptează. Se folosesc ceaiuri din plante aromatice: anason, fenicul, roiniță, chimion, cimbrișor. Se beau 3 căni pe zi.

Ablactația. La înțărcarea sugarului se folosește ceaiul de salvie. Se bea timp de o saptămână. De cele mai multe ori e bine să se evite medicația clasică alopată.

Vaginita atrofică. Simtomul principal este senzația de uscăciune și usturime a vaginului. Boala apare după menopauză când secreția de hormonii feminini (estrogenici) este scăzută. Tratamenul este unul hormonal și este prescris de medicii endocrinologi sau ginecologi.

Complementar se folosesc și preparatele de crețișoară:

Ceai, se administrează câte 2 căni pe zi.

Tinctura, câte 30 picături de 2 ori pe zi adăugate în puțină apă.

Vin, se administrează o lingură de 2 ori pe zi, toate acestea după masă

Rezultate mulțumitoare se obțin dacă se folosesc și tratamente locale, cu creme și ovule emoliente.

Farmacia Faltis prepară asemenea creme și unguente.

Pe lângă bolile care apar datorită tulburărilor hormonale, sunt și boli de natură microbiană care afectează starea de sănătate a femeii.

Vaginita micotică. Este provocată în general de Candida albicans

în formele ușoare de vaginită microbiană sunt suficiente tratamente externe cu băi din plante medicinale.

Pentru băi se folosește fiertura de coada șoricelului, gălbenele, pelin, mărul lupului: 4 linguri plantă uscată, mărunțită groscior se fierbe câteva minute cu 1 litru apă, apoi se lasă în repaus 10 minute, după care se filtrează. Se adaugă 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu și se fac spălături locale vaginale.

Farmacia Faltis prepară creme și ovule care se folosesc după efectuarea băilor.

Recomandările nostre sunt terapii complementare la medicația clasică alopată

Nu evitați consultul și tratamentul recomandat de medicii ginecologi.

Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu, pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com . Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro ( deocamdată este în construcție). Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.

Nota farmaciei

Pentru a satisface în totalitate toate solicitările privind produsele farmaceutice preparate în farmacie angajăm farmacist rezident sau cu rezidențiat în farmacie .

În numărul viitor: “Ierburi de leac” pentru bolile ficatului și a bilei (fierei)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro