Ţigănia teraselor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ţigănia teraselor

Tentativa autorităţilor locale brăilene de a aduce un plus de civilizaţie în activitea teraselor estivale amplasate pe domeniul public al municipiului pare eşuată şi fără sorţi de izbândă. În luna martie a anului trecut, Consiliul Local Municipal a emis Hotărârea cu nr. 81, prin care reglementa atât modul de autorizare a teraselor cât şi condiţiile de funcţionare a acestora. Dacă s-ar fi aplicat cu stricteţe prevederile acelei HCLM, brăilenii ar fi trebuit să beneficieze în prezent de terase estivale amenajate decent, care ocupă strict suprafaţa închiriată de la Primărie şi nu provoacă deranj în zonele de promenadă cu fum provenit de la grătare sau cu muzică dată prea tare.
Concret, în Hotărârea nr. 81, adoptată de Consiliul Local Municipal în data de 27 martie 2014 sunt stipulate câteva reguli clare şi de bun simţ. Astfel, umbrelele de soare trebuie să fie pe un fond monocolor la toate terasele, aşa încât să se asigure o cromatică unitară. Grătarul trebuie prevăzut cu un coş care să dirijeze fumul la cel puţin doi metri de la sol, pentru a fi eliminat disconfortul provocat de acesta. Nivelul acustic al fondului muzical ambiental nu trebuie să depăşească 60 - 65 decibeli, măsuraţi la o distaţă de 1 -2 metri de boxe. Proprietarii de terase trebuie să asigure racordarea la apă curentă şi preluarea apelor uzate, astfel încât să nu existe contaminări în zonă; accesul consumatorilor la grupuri sanitare; colectarea zilnică a deşeurilor; respectarea liniştii şi ordinii publice. Este interzisă folosirea mobilierului de plastic la terase.
Nerespectarea regulilor prevăzute de HCLM 81 se amendează cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 lei. Sancţiuni mai mari, cuprinse între 1.500 şi 2.500 lei sunt prevăzute pentru cei care nu eliberează terenul după expirarea contractului încheiat cu Primăria. Instituţia cu atribuţii în sancţionarea celor care încalcă prevederile HCLM nr. 81 este Poliţia Locală Brăila.
La o simplă plimbare prin zonele de promenadă ale Brăilei devine evident că regulile impuse de autorităţi nu sunt respectate. Pe faleza Dunării, patronii celor câteva terase care ocupă atât trotuarul cât şi partea carosabilă, manifestă o profundă durere în cot în legătură cu concepte precum "fond monocolor al umbrelelor", "mobilier din plastic interzis" sau, mai grav, "accesul consumatorilor la grupuri sanitare". Umbrelele sunt roşii, verzi sau cum o da Dumnezeu, mesele şi scaunele de plastic sunt la ordinea zilei, iar grupurile sanitare care să respecte condiţii minimale de igienă sunt doar un vis frumos. Peste toate acestea, fumul generat de grătare reprezintă cea mai mare problemă, chiar dacă unii patroni au montat hornuri care ar fi trebuit să dirijeze spre văzduh miasmele înecăcioase. Din cauza acestor terase, faleza brăileană a Dunării continuă să fie, cel puţin în orele de vârf ale sfârşitului de săptămână, un fel de zonă crepusculară, unde brăilenii nu pot respira din cauza fumului şi nu se pot relaxa din pricina zgomotului generat de boxele date la maxim.

Poliţia Locală a dat câteva amenzi

Neregulile de pe faleză, dar şi din alte zone ale municipiului, unde lucrurile stau, în mare, tot la fel, persistă din luna mai, de când s-a dat startul sezonului estival, iar autorităţile locale par a fi fără replică. Poliţia Locală Brăila susţine, însă, că a aplicat numeroase sancţiuni. Într-o informare semnată de directorul Traian Jipa, această instituţie precizează, pentru cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei", că în perioada mai - iulie 2015, au fost aplicate 14 amenzi contravenţionale. Niciuna dintre acestea nu a vizat, însă, zona falezei, toate fiind aplicate unor firme ce şi-au instalat terase în alte locuri din municipiu, cum ar fi Grădina Publică, bulevardul Dorobanţilor, străzile Comuna din Paris şi Brazdei, din cartierul Chercea, Str. Valea Călugărească, din cartierul Brăiliţa etc. În informarea primită de la Poliţia Locală figurează firmele "Agliluk Club" SRL, "Crizaldi" SRL, "Aleban" SRL, "Birkart" SRL, "Pivalman" SRL, "Briteldi" SRL, "Exest Com" SRL, II Răileanu Viorel, "Evilcons" SRL. Toate acestea au primit sancţiuni în valoare de 1.000 lei, pentru nereguli privind suprafaţa ocupată pe domeniul public. Unele au primit câte două amenzi de 1.000 lei, cum este cazul firmelor "Aleban" SRL sau "Pivalman" SRL, iar "Exest Com", care funcţionează în Grădina Mare, figurează cu nu mai puţin de trei sancţiuni a câte 1.000 lei. Cea mai mare sancţiune aplicată până acum de poliţiştii locali se ridică la 2.000 lei şi a fost primită de "Sontec Impex" SRL, cu punct de lucru pe Aleea Învăţătorilor, din cartierul Hipodrom. Aceasta a fost amendată cu suma respectivă pentru că nici măcar nu avea autorizaţie de funcţionare în domeniul alimentaţiei publice.
Pe linia respectării condiţiilor de igienă, terasele au fost controlate de Direcţia de Sănătate Publică Brăila. Potrivit purtătorului de cuvânt al acestei instituţii, dr. Valerică Avram, de la începutul sezonului estival şi până în prezent s-au făcut 17 inspecţii la terasele de pe raza municipiului Brăila. Fără a preciza firmele găsite cu nereguli, reprezentantul DSP ne-a informat că, urmare a respectivelor controale, au fost aplicate patru sancţiuni contravenţionale. Este vorba, mai exact, despre un avertisment înmânat unei firme care nu asigurase substanţele dezinfectante necesare în procesul de funcţionare a unei terase, şi de trei amenzi, în valoare totală de 2.500 lei. Amenzile au fost date pentru nereguli legate de lipsa fişelor de aptitudine ale salariaţilor, lipsa cursurilor de igienă care ar fi trebuit urmate de salariaţi, respectiv pentru dezinfecţia deficitară a paharelor folosite pe terasă. "Totodată, s-au retras de la consum şi comercializare 3,750 kilograme carne de mici, cu termen de valabilitate expirat", ne-a mai declarat purtătorul de cuvânt al DSP, fără a preciza terasa la care s-a luat această măsură.

Patronul celei mai "amendate" terase: "Depăşesc suprafaţa închiriată pentru că nu am încotro!"

"Exest Com" SRL, firma care administrează terasa din Grădina Mare, a intrat de cele mai multe ori în vizorul Poliţiei Locale. În afară de cele trei amenzi menţionate în informarea care ne-a fost dată de directorul Traian Jipa, societatea respectivă a mai fost sancţionată de două ori, în zilele de sămbătă, 25 iulie, respectiv duminică, 26 iulie. "Au fost controlaţi şi în week-end, de două ori, şi de fiecare dată s-a constatat că ocupă o suprafaţă mult mai mare decât cea pentru care au încheiat contract cu Primăria. În această situaţie, li s-au aplicat două sancţiuni, consecutiv, şi urmează să se facă o adresă către Primărie, în care solicităm retragerea autorizaţiei de funcţionare", ne-a declarat Traian Jipa, şeful Poliţiei Locale Brăila.
Pe teren, se poate constata că, pe lângă depăşirea suprafeţei ocupate, terasa din Grădina Mare încalcă şi alte prevederi ale regulamentului stipulat prin HCLM 81/2014. De exemplu, nu le asigură clienţilor o toaletă care să fie dotată inclusiv cu o chiuvetă, pentru ca aceştia să se poată spăla pe mâini. În ceea ce priveşte evacuarea fumului generat de grătarul cu mici, terasa "Exest Com" este dotată la ora actuală cu un burlan care, cel puţin teoretic, împrăştie fumul la o înălţime de cel puţin 2 metri de la nivelul solului.
Ciprian Gherghişan, administratorul "Exest Com", recunoaşte că îşi extinde terasa pe o suprafaţă mai mare de 60 metri pătraţi, cât a închiriat de la Primărie, însă spune că face acest lucru doar la sfârşit de săptămână, când afluxul de clienţi este mai mare. "Depăşesc spaţiul doar în week-end, pentru că suprafaţa închiriată este insuficientă sâmbăta şi duminica. Am încercat să îmi scot un permis suplimentar pentru perioada week-end-urilor, însă n-am găsit înţelegere la instituţiile abilitate", ne-a spus Gherghişan. Întrebat de ce nu a închiriat de la bun început o suprafaţă mai mare, administratorul "Exest Com" ne-a explicat că acest lucru nu s-ar fi justificat economic, deoarece are clienţi doar la sfârşit de săptămână, în restul zilelor terasa fiind mai mult goală. "Pentru spaţiul închiriat plătesc 2.100 lei chirie pe lună. Dacă aş fi luat mai mult, chiria ar fi depăşit 3.000 de lei, în condiţiile în care afacerea aceasta este profitabilă doar în week-end". În ceea ce priveşte faptul că nu are toalete pentru clienţi, Ciprian Gherghişan spune că acest lucru nu este necesar, deoarece în Grădina Mare există trei toalete ecologice montate de Primărie, pe care le poate folosi oricine, gratuit.

Consilierii locali, deranjaţi de muzica de la terasele de pe Regală

Consilierul municipal PNG Ionel Alexandru a venit, ieri, în cadrul şedinţei ordinare a CLM, cu un amendament la proiectul de hotărâre privind regulamentul ce vizează modul în care se face închirierea de spaţii în municipiu. Acesta s-a plâns de faptul că majoritatea teraselor de pe strada Mihai Eminescu nu respectă programul până la care pot difuza muzică la un volum ridicat.
"Aş vrea să se completeze la capitolul «terase» următorul amendament: «nerespectarea hotărârilor de CLM pe anul acesta privind ordinea şi liniştea publică din partea deţinătorilor de terase, să ducă mai întâi la amendarea lor şi după aceea la anularea contractului în termen de 15 zile». Vă dau ca exemplu terasele de pe strada Mihai Eminescu. La ora 23:00 ar trebui să oprească programul de dans, discotecă, muzică şi alte zgomote, însă programul lor continuă până la ora 4:00 dimineaţa sau 5:00. Mai multe asociaţii de proprietari au reclamat acest lucru, inclusiv eu, la conducerea Primăriei. Nu se respectă sub niciun motiv acest lucru. Aş dori să verificăm acest aspect", a declarat PNG-istul. (Alexandru NECULA)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro