Ieri, la primul termen de când dosarul "Gazeta" s-a reîntors spre judecare la Tribunalul Brăila, magistraţii au decis amânarea procesului pentru luna martie, din lipsă de procedură. Totuşi, trei dintre inculpaţi, respectiv Liviu Man, Adrian Avarvarei şi Memoranda Suppllexa Onac, au avut câştig de cauză întrucât instanţa le-a admis cererile de revocare a interdicţiei de a părăsi ţara. Inculpaţii pot pleca din ţară, pentru că procurorii Parchetului au făcut recurs împotriva deciziei instanţei.
În noiembrie 2009, magistraţii de la Curtea de Apel Galaţi au decis ca dosarul "Gazeta" să se judece în continuare la Tribunalul Brăila şi să nu trimită dosarul trustului clujean de presă înapoi la procurori, pentru refacerea urmării penale. De asemenea, instanţa gălăţeană a mai decis ca sechestrul asigurător instituit pe bunurile inculpaţilor să fie menţinut, fiind respinse ca nefondate recursurile declarate de inculpaţi. Procesul a fost mutat la Galaţi în primăvara anului trecut, după ce Tribunalul Brăila a admis solicitările inculpaţilor de a retrimite dosarul la parchet, pentru refacerea unor acte de urmărire penală.
Reamintim că în dosarul "Gazeta" sunt judecaţi preşedintele trustului, Liviu Man, precum şi alţi ziarişti sau directori ai instituţiei de presă: Aurel Mureşan, Dorel Alexandru Vidican, Ioan Oţel, Călin Dan Pârcalab, Aurelian Grama, Anca Elena Cocuţ, Adrian Avarvarei şi Memoranda Suppllexa Onac. Cele nouă persoane au fost trimise în judecată de DIICOT Cluj, în ianuarie 2007, pentru şantaj în formă calificată şi constituire de grup infracţional. Potrivit DIICOT Cluj, inculpaţii ar fi constituit un grup infracţional organizat şi, din 2004 şi până în noiembrie 2006, ar fi constrâns 43 de persoane, în 53 de cazuri identificate, să încheie contracte de publicitate cu trustul, folosind chiar şantajul. La cererea inculpaţilor, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis să strămute dosarul la Tribunalul Brăila. Pe parcursul cercetării judecătoreşti, toţi inculpaţii au fost puşi în libertate, interzicându-li-se, însă, să părăsească ţara. Culmea, tocmai poliţiştii care au făcut cercetarea penală împotriva directorilor trustului de presă clujean erau, la rândul lor, cercetaţi pentru corupţie, împotriva lor fiind deschise anchete penale.