Mergi la conţinutul principal
56 de firme se bat să-ţi ofere energie electrică mai ieftină

Războinicii luminii

• zeci de furnizori de energie electrică de pe piaţa liberă se luptă pentru abonaţii casnici brăileni ai fostului RENEL • nu mai puţin de 45 de companii energetice au oferte de preţ mai bune decât furnizorul tradiţional • de departe însă, din listă se disting nume cu rezonanţă, cum ar fi Engie, Enel sau RCS&RDS, care duc campanii active pe piaţa locală în recrutarea de noi clienţi • drept urmare, lunar, fostul RENEL pierde sute de brăileni care aleg să-şi schimbe furnizorul de curent electric • pentru gaz metan însă, piaţa locală nu este la fel de “volatilă”, majoritatea pretendenţilor la banii brăilenilor având tarife peste cele practicate de furnizorul tradiţional, ENGIE (Distrigaz, aşa cum este mai cunoscut)

 

Brăilenii sunt efectiv vânaţi de furnizorii de energie electrică intraţi pe piaţa liberă, care încearcă să-i atragă cu preţuri chiar şi cu 20% mai mici de cât cel practicat de furnizorul tradiţional Electrica Furnizare SA - Sucursala Muntenia Nord. Aproape toate cartierele oraşului sunt împânzite de flyere şi pliante ale mai multor companii energetice, care doresc să rupă o bucată cât mai mare din portofoliul de clienţi casnici ai fostului RENEL. Războiul pentru clienţi noi a ajuns la un asemenea nivel încât, de exemplu, în perioada în care Electrica Furnizare a ales să-şi închidă mai multe casierii din oraş pentru a trece la sistemul de încasare de tip pay-point, unii dintre agenţii de recrutare au lansat zvonul că Electrica se închide de tot. Speriaţi, unii brăileni au ales să semneze adeziuni pentru un nou furnizor de electricitate. Practic, fostul RENEL se confruntă de ceva vreme cu o “hemoragie” de clienţi casnici, care părăsesc barca, şi vorbim aici de ordinul sutelor, în fiecare lună. Pe piaţa gazelor naturale, în schimb, deşi sunt şi acolo zeci de alţi furnizori, preţul celor de la Distrigaz rămâne în continuare imbatabil. Vă prezentăm o analiză marca “Obiectiv Vocea Brăilei”, care-şi propune o privire de ansamblu asupra ofertelor la îndemâna brăilenilor care se gândesc să-şi schimbe furnizorii de energie.   

 

Furnizorii alternativi se bat în oferte avantajoase

A venit şi momentul în care putem alege ce ne convine ca preţ din lista furnizorilor de energie şi vorbim aici de gaz şi curent electric. Liberalizarea pieţei pentru cele două componente (energie electrică şi gaz metan) a condus la acest “lux” - dacă vreţi - în care mai multe companii se întrec în oferte şi ne fac “curte asiduă” poate, poate ne conving să renunţăm la serviciile furnizorilor tradiţionali, adică ENGIE (Distrigaz) şi Electrica Furnizare SA - Sucursala Muntenia Nord. După cum se cunoaşte, piaţa gazelor naturale a fost liberalizată în aprilie anul acesta, iar cea pentru energie electrică va fi complet liberalizată la finalul anului acesta. În acest context, consumatorii casnici au devenit o miză extrem de atractivă pentru zeci de companii dornice să prindă o bucată cât mai mare din milioanele de gospodării existente din ţara noastră.

Cele mai multe dintre acestea sunt arondate la furnizori regionali impliciţi. Dacă la electricitate aceştia sunt în număr de patru (şi vom reveni ceva mai jos la acest subiect), la gaz sunt doi: E.ON, pentru jumătatea de nord a ţării, şi ENGIE, pentru jumătatea de sud, aşadar inclusiv judeţul Brăila, şi acoperă peste 90 - 95% din piaţa clienţilor casnici. Odată cu liberalizarea, au apărut firme care urmăresc să le ia din clienţi, iar unele, din păcate nu prea multe, vin şi cu preţuri mai mici decât ale lor. Totuşi, spre deosebire de energie electrică, unde ofertele furnizorilor alternativi pot fi şi cu 21,6% mai mici decât preţul de referinţă al furnizorului implicit, la gaze ofertele mai bune decât preţul de referinţă sunt puţine, iar diferenţa, mică. O explicaţie ar fi aceea că piaţa gazului este limitată totuşi din punct de vedere al surselor de aprovizionare, şi vorbim aici despre Petrom şi Romgaz la intern, iar tranzacţiile nu sunt spectaculoase ca număr, şi nici ca varianţii de preţ.

 

Oferta ENGIE, imbatabilă

Pentru cei interesaţi să vadă exact care sunt furnizorii alternativi disponibili în zona noastră, pe pagina web a Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) există un Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale. Pentru standardizare, am ales caracteristicile generale ale unui consumator casnic, în sensul că este racordat la un sistem de distribuţie, are toate serviciile reglementate incluse, este consumator de tip B1 de până la 23,25 MWh anual.

În Brăila, referinţa de preţ este ENGIE (Distrigaz aşa cum este cunoscut brăilenilor) care are un preţ de 111,72 lei/MWh, fără TVA, pentru gazul cu putere calorifică ridicată şi de 109,34 lei/MWh, fără TVA, pentru gazul cu putere calorifică mai scăzută. Potrivit “Comparatorului” de pe site-ul ANRE, o ofertă mai bună este doar cea a “Energy Gas Provider”, care vine cu un preţ unic de 109,72 lei/MWh. Firma nu cere garanţii, cu excepţia situaţiei în care potenţialul client are un istoric de rău-platnic. Plata este la 30 de zile, exact ca şi la ENGIE, iar factura se trimite abonatului fie tipărită fie electronic.

De remarcat aici este faptul că pe lista potenţialilor furnizori apare “Tehnologica Radion”, firma care este mai cunoscută pentru construcţii civile, iar în mod deosebit brăilenilor pentru lucrările de la strada Griviţa, companie care vine cu o ofertă de furnizare gaze pentru clienţii casnici, la un preţ de 111,67 lei/MWh, apropiată deci de cea a ENGIE.

Mai sunt alte 65 de oferte alternative de gaz pentru Brăila, dar au preţul mai mare decât al ENGIE, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul “Getica Com 95”, care vine, atenţie, cu un preţ de 188,24 lei/MWh, mai mare cu 75% faţă de preţul furnizorului tradiţional. Asta înseamnă că la un consum mediu anual de, să zicem, undeva la 12 MWh, corespunzător unui apartament în care locuiesc 3 - 4 persoane, facturile cumulate în 12 luni de contract la preţul celor de la “Getica Com 95” înseamnă un efort suplimentar de circa 422 lei faţă de furnizorul tradiţional.

 

Peste 40 de furnizori alternativi au oferte mai bune decât Electrica

şa cum aminteam mai devreme, sunt mult mai multe oferte avantajoase pe piaţa energiei electrice, în prezent liberalizată 70%, urmând ca din 1 ianuarie 2018 să fie de 100%.

Ca şi în cazul modulului pentru gaze naturale, cei de la ANRE au pus la dispoziţie, pe pagina proprie web, şi un Comparator de preţ pentru ofertele de furnizare a energiei electrice. Pentru a vă face o idee despre ofertele disponibile, trebuie să alegeţi în criteriile de căutare caracteristicile consumatorului casnic cu un consum anual sub 1.000 kWh, adică un consum mediu lunar undeva la 83 kWh, cu o factură de circa 51 lei/lună (preţul fostului RENEL 608,8 lei/MWh).

Veţi observa că sunt acolo nu mai puţin de 56 de furnizori alternativi dintre care 45 au oferte sub preţul practicat de furnizorul tradiţional, Electrica Furnizare SA - Sucursala Muntenia Nord.

Cea mai avantajoasă ofertă aparţine firmei “Restart Energy One” SRL, care are un preţ de 477,2 lei/MWh (preţ mai mic cu 21,62% comparativ cu Electrica Furnizare), urmat de “Tinmar Energy” - 487,9 lei/MWh, două companii membre ale grupului ENEL - 495 lei/MWh, RCS&RDS - 496,3 lei/MWh, sau RWE Energie - 518,8 lei/MWh, ca să enumerăm doar primele 6 oferte. Dacă facem un calcul raportat la oferta de preţ cea mai avantajoasă, adică cea a “RestartEnergy One”, ar rezulta o factură medie lunară de aproape 40 de lei, aşadar o economie de circa 11 lei în fiecare lună, 132 lei pe un an întreg.

La polul opus se află oferta de la ENEX - 822,3 lei/MWh (cu 35,07% peste preţul Electrica Furnizare) şi cea a “Energy Network” - 1.073,5 lei/MWh (mai mare cu 76,33% faţă de preţul Electrica Furnizare).

 

Sute de brăileni cer lunar rezilierea contractului cu fostul RENEL

Surse din piaţa energiei electrice ne-au explicat că, în Brăila cel puţin, furnizorii alternativi care polarizează cele mai multe cereri de schimbare sunt, de fapt, cei de la ENGIE, ENEL şi RCS&RDS. Iar, lunar, fostul RENEL Brăila se confruntă cu sute de cereri de reziliere a contractelor de furnizare pentru consumatorii casnici, în lunile de vârf fiind vorba chiar şi de 300 - 400 de denunţări de contracte. De altfel, această “hemoragie” este rodul unei campanii de recrutare derulată de furnizorii alternativi, care au împânzit aproape toate cartierele cu flyere în care brăilenilor li se prezintă oferta de preţ la energie electrică. Ba mai mult, în goana după clienţi noi, în primăvara acestui an, când Electrica Furnizare - Sucursala Muntenia Nord a ales să închidă la Brăila mai multe casierii pentru a încuraja plata prin sistemul pay-point, agenţii unuia dintre furnizorii alternativi a avansat scenariul, total fantezist, că RENEL se va închide de tot la Brăila, convingând astfel consumatorii panicaţi să semneze cererile de adeziune sau de renunţare la furnizorul tradiţional. Deocamdată, oficialii de la Electrica Furnizare - Sucursala Muntenia Nord nu au ieşit la contraatac, mulţumindu-se să trimită, undeva pe la începutul verii, tuturor clienţilor contracte noi de furnizare a energiei electrice pe care titularii trebuia să le semneze şi să trimită un exemplar, prin plic pre-plătit, înapoi la companie. Măsura a avut însă un puternic efect advers, similar unui bumerang: brăilenii, mai cu seamă bătrânii, s-au panicat în faţa documentelor primite odată cu factura şi au ales să vină direct la singura casierie rămasă încă funcţională, cea de pe bulevardul Dorobanţilor, ca să se lămurească despre ce au de făcut. Astfel, s-au creat cozi imense la ghişeele şi aşa supraaglomerate de clienţii care se încăpăţânează să plătească cash direct la casieria furnizorului factura de electricitate, spre disperarea celor veniţi cu alte treburi de rezolvat la Electrica. Toate acestea pe fondul căldurii sufocante din această vară. 

 

Cum treci la un alt furnizor

Un consumator de gaze sau energie electrică îşi poate schimba furnizorul, procedură care durează câteva săptămâni, iar vechiul furnizor nu se poate opune unei astfel de decizii, chiar dacă respectivul consumator înregistrează debite restante, potrivit unei proceduri de lucru create de ANRE.

În vederea schimbării furnizorului, clientul final transmite la noul furnizor un acord de schimbare în baza căruia acesta din urmă face demersurile cu operatorul de reţea - la gaze naturale, sau distribuitorul - la energie electrică pentru schimbarea efectivă a furnizorului la locul său de consum. Altfel spus, de actele şi procedurile aferente se va ocupa noul furnizor.

 

Şi la final o avertizare:

Specialiştii însă vă atrag atenţia că pentru fundamentarea deciziei de a schimba furnizorul tradiţional de gaz sau electricitate, trebuie să faceţi comparaţii nu numai la capitolul preţ, dar şi la clauze contractuale, ceea ce înseamnă că nu întotdeauna preţul ar trebui să fie unicul criteriu. Clauzele contractuale sunt, de asemenea, importante. Spre exemplu, termenul de la scadenţa ultimei facturi la care vi se sistează furnizarea utilităţilor publice este foarte important, la fel ca şi modalităţile de plată, durata contractului, timpul de răspuns în cazul semnalării de către client a unei probleme, numărul de echipe care se ocupă cu remedierea avariilor.

Mai trebuie avut în vedere, cel puţin în cazul energiei electrice, şi costul privind “abonamentul” sau “rezervarea”, acciza, certificatele verzi şi contribuţia la cogenerare de înaltă eficienţă, în sensul să se ceară lămuriri agentului de contractare dacă preţul oferit include şi aceste componente. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro