Ziua scadentei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ziua scadentei

Ziua de 15 ianuarie devine brusc importanta nu datorita lui Eminescu, ci pentru ca profesorilor, personalului medico-sanitar, pensionarilor urmeaza sa li se spuna daca le vor creste veniturile. Pina acum, toate aceste categorii socio-profesionale s-au confruntat cu aminarea indexarilor promise si legiferate, cum este cazul profesorilor, sau cu intirzieri la plata salariilor si pensiilor. La Braila, cel putin, angajatii Casei de Pensii au fost zapaciti de hotarirea de ultim moment prin care punctul de pensie nu mai creste de la 1 ianuarie, iar refacerea calculelor necesita 3-4 zile in plus. Este una dintre acele situatii pe care Guvernul Boc trebuie sa le evite. Scuza ca bugetul de stat nu e inca gata este efemera. Deja, anul a debutat cu variatii semnificative de curs valutar, al caror efect a fost preluat imediat de BNR. Insa nimeni nu stie ce va urma si nici cit va tine criza; exista doar speranta ca ea va trece odata cu 2009.
Intre timp, primele masuri luate de noul Guvern par una mai pripita ca alta. Daca liberalizarea indemnizatiei de crestere a copilului a fost criticata pentru plafonarea ei la nivelul a trei salarii medii pe economie, in schimb interzicerea cumulului de pensie si salariu la stat a stirnit cele mai aprige reactii. Ele nu au contenit, cu toate ca premierul le-a aratat si o solutie celor care vor sa-si pastreze ambele surse de venit: conventie civila in locul salariului de bugetar. Reglementarea urmeaza sa fie aprobata sau respinsa de Curtea Constitutionala tot in fatidica zi de 15 ianuarie. Inghetarea angajarilor de personal in institutiile bugetare a fost si ea abandonata in mai multe domenii - precum justitie, educatie etc. Insa deciziile politice ramin cele mai controversate. Revenirea prefectilor in sinul partidelor sau numirea lui Virgil Ardelean la sefia Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna de catre ministrul de Interne fara acceptul prealabil al PSD au facut deliciul presei de scandal. Pina la urma, tentativa politizarii prefectilor a fost abandonata, iar ministrul Gabriel Oprea urmeaza sa dea ochii cu Mircea Geoana.
Dincolo de toate aceste bilbiieli si corectii din mers ale unor decizii mai mult sau mai putin controversate ramine insa temerea ca, in ciuda promisiunilor de transparenta, inaltimea celor 70 de procente de sustinere parlamentara va fi tocmai pavaza pentru emiterea si pe viitor a unor hotariri nu atit nepopulare, cit mai ales luate in pripa, strimbe, inechitabile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro