În fiecare an, pe 5 iunie, în întreaga lume se serbează Ziua Mondială a Mediului. Prin diverse acţiuni, menite să tragă un semnal de alarmă asupra pericolului în care se află mediul înconjurător şi, implicit, omenirea, ecologiştii încearcă să sensibilizeze factorii de decizie atât pe plan administrativ, cât şi politic, în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei, astfel încât să nu afecteze viaţa generaţiilor viitoare.
Din 1972, când a fost instituită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, Ziua Mondială a Mediului capătă an de an, noi valenţe, prin care sunt abordate teme majore, cu care se confruntă statele lumii. De la curăţenia cartierelor sau a străzilor în care locuiesc, la lupta împotriva sacrificării animalelor săbatice, la conectarea cu natura, împăduriri sau poluarea aerului, tema din acest an, ecologiştii încearcă să găsească metode concrete pentru a determina guvernele lumii, industriile şi comunităţile să acţioneze astfel încât să lase moştenire un mediu înconjurător curat. Este ştiut faptul că, pentru a trăi în condiţii mai bune, omul a utilizat permanent resurse naturale. Dar, din utilizarea acestor resurse naturale primare, însemnând: animale, plante, arbori, minereuri, cărbuni, sare, petrol, gaze naturale, apă, etc., au rezultat şi alte produse, lichide sau solide, gaze, prafuri, care au fost evacuate tot timpul în natură.
Pe de altă parte, de o bună bucată de vreme, în multe zone ale globului dar, în special în ţara noastră, s-au produs defrişări masive, munţii au rămas golaşi, iar puhoaiele de apă au luat-o la vale, producând pagube însemnate prin inundaţii ce au cuprins aproape toată ţara în aceste zile.
Utilizarea haotică a rezervelor naturale, aruncarea deşeurilor de orice fel la întâmplare, sau crima ecologică a celor care ne-au defrişat pădurile nu au făcut altceva decât să polueze solul, apa, aerul pe care îl respirăm.
Poluarea aerului reprezintă o problemă reală, afectând viaţa în diverse moduri, de la reducerea calităţii vieţii şi până la boli grave, cum ar fi bolile respiratorii, sau cele de inimă, care ne afectează organismul.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 97 la sută din oraşele din ţările cu venituri mici şi mijlocii, cu peste 100.000 de locuitori, nu respectă liniile directoare privind calitatea aerului şi, în prezent, mai mult de 6 miliarde de oameni, din care o treime sunt copii, respiră aer poluat. Aspectele negative ale acestor cifre se răsfrâng asupra sănătăţii oamenilor, care, de la an la an, sunt din ce în ce mai bolnavi.
Ziua Mondială a Mediului este, probabil, cea mai importantă acţiune prin care ONU încearcă să sensibilizeze opinia publică pentru protejarea mediului înconjurător. Dar, dincolo de activităţile care se derulează în această perioadă în majoritatea oraşelor lumii împotriva poluării, sănătatea noastră, a copiilor şi nepoţilor noştri, a întregii planete, depinde, în primul rând de fiecare dintre noi. De noi depinde unde aruncăm o sticlă de plastic, un pet sau alte recipiente care pot polua mediul înconjurător. Fiecare în parte şi toţi, împreună, suntem conectaţi la Planeta albastră şi suntem răspunzători de siguranţa mediului în care trăim. Pentru acel mediu înconjurător pe care l-am primit şi suntem datori să îl păstrăm şi să îl lăsăm celor ce vor veni după noi, Ziua Mondială a Mediului ar trebui să fie în fiecare zi!