În această perioadă, pe raza judeţului Brăila se derulează campania de vaccinare antirabică a vulpilor. Începând de luni, 6 octombrie, se află în plină desfăşurare acţiunea de administrare aeriană a vaccinului, prin distribuirea a câte 25 de momeli vaccinale pe kilometru pătrat, zborurile efectuându-se pe anumite rute stabilite de specialişti. Săptămâna viitoare, mai exact în zilele de 15 şi 16 octombrie, se va trece la administrarea manuală a momelilor vaccinale. Acestea vor fi amplasate la vizuinile vulpilor, de către echipe formate din reprezentanţi ai fondurilor de vânătoare şi medici veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila.
Conducerea DSV Brăila dă asigurări că vaccinul nu se va distribui pe teritorii locuite, în apă, pe drumuri publice sau în apropierea spaţiilor locuite din cadrul zonelor vizate. "În aceeaşi perioadă şi în aceleaşi zone se va efectua şi o campanie de avertizarea a populaţiei, prin distribuirea şi afişarea de materiale informative ce constau în afişe de informare şi de avertizare, pentru preîntâmpinarea unor eventuale evenimente nedorite", se arată într-un comunicat de presă al DSV Brăila.
Campania de vaccinare a vulpilor face parte dintr-un program strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România, program cofinanţat de Comisia Europeană. După 45 de zile de la finalizarea campaniei, se va evalua eficienţa vaccinării, prin examinarea în laborator a probelor prelevate de la animale împuşcate de vânători, pentru a se determina prezenţa anticorpilor antirabici postvaccinali.
"Prin realizarea acestei acţiuni şi menţinerea vaccinării orale a vulpilor, prin momeli vaccinale şi în următorii 3 ani, se urmăreşte diminuarea incidenţei rabiei în România şi, ulterior, chiar eradicarea acestei boli", declară Niţă Caragaţă, directorul DSV Brăila.