Voluntarii VSO primesc sprijin financiar şi logistic în limitele unui trai simplu şi modest. Se asigură, de asemenea, instruire prealabilă despre contextul muncii de dezvoltare internaţională. Plasamentele sunt de lungă durată, 1-2 ani, pentru a se asigura durabilitatea rezultatelor.
Aceste acţiuni de voluntariat presupun şi o importantă latură de consultanţă acordată colegilor de profesie din ţările respective, pentru a-i capacita să preia din metodele educaţionale şi de management propuse, pentru a asigura perpetuarea acestora în sistem şi pentru a produce, în timp, o schimbare pozitivă durabilă. Participarea la program se realizează strict pe bază de selecţie, iar cunoaşterea avansată a limbii engleze este o condiţie obligatorie pentru selectarea în cadrul programului, aceasta fiind şi limba de lucru a voluntarilor VSO în ţările în care aceştia sunt plasaţi. Recrutarea aplicanţilor români se realizeaza prin intermediul Centrului Naţional de Voluntariat Pro Vobis.
VSO recrutează profesionişti voluntari şi din alte domenii decât cel educaţional. În prezent VSO acţionează în Bangladesh, Bolivia, Cambodgia, Cameroon, China, El Savador, Eritrea, Ethiopia, Gambia, Ghana, Guatemala, Guyana, Honduras, India, Indonesia, Jamaica, Kazakhstan, Kenya, Malawi, Maldives, Mongolia, Mozambique, Namibia, Nepal, Nigeria, Pakistan, Papua Noua Guinee, Peru, Philippines, Rwanda, Sierra Leone, South Africa, Sri Lanka, Tanzania, Thailand & Burma, Uganda, Vanuatu, Vietnam, Zambia, Zimbabwe.