Situaţia câinilor, atât a celor cu stăpân cât şi a celor fără stăpân, care în prezent vieţuiesc liber pe domeniul public, se va schimba radical, pe măsură ce vor fi puse în aplicare prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1059, publicată în Monitorul Oficial pe 23 decembrie 2013. Primăria Brăila are termen 60 de zile de la publicarea acestei hotărâri pentru a elabora un plan de măsuri, astfel încât să se încadreze în noul cadru legislativ. Referitor la această situaţie, edilul-şef Aurel Simionescu a declarat, săptămâna trecută, că pe site-ul Primăriei sunt postate două regulamente, unul referitor la gestionarea câinilor fără stăpân şi unul destinat responsabilizării brăilenilor care deţin câini în gospodăriile proprii. "Din câte ştiu, 20 ianuarie este termenul limită până la care cetăţenii pot depune eventuale observaţii referitoare la respectivele regulamente. Apoi, la sfârşitul lui ianuarie sau începutul lui februarie trebuie să le trecem prin CLM pentru a fi aprobate, aşa încât să putem începe aplicarea lor", a spus Simionescu.
Regulamentele în cauză pot fi consultate pe site-ul Primăriei Brăila, la capitolul "Servicii subordonate Consiliului Local Municipal". Acestea sunt întocmite în conformitate cu prevederile HG 1.059 şi aduc schimbări esenţiale faţă de felul cum era privită şi gestionată situaţia câinilor până în prezent.
Astfel, patrupedele capturate pe domeniul public vor fi ţinute timp de 14 zile lucrătoare - efectiv, circa 3 săptămâni - în adăposturile publice administrate de Primărie. Dacă în această perioadă nu sunt revendicate sau adoptate de nimeni, vor fi eutanasiate. Important este faptul că adopţia este mult mai strict reglementată. Astfel, dacă persoanele care iau câini din adăpost doar pentru a-i abandona din nou pe domeniul public riscă pedepse cu închisoarea între 3 şi 6 luni sau amenzi penale cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei. De asemenea, trebuie ştiut că persoanele care vor să adopte mai mult de doi câini au nevoie de un acord scris din partea asociaţiei de proprietari, dacă stau la bloc, sau a vecinilor, dacă locuiesc la casă.
Cei care nu au posibilitatea să ţină câini în propria locuinţă, pot salva unul sau mai multe exemplare de la eutanasiere prin metoda adopţiei la distanţă. Astfel, cetăţenii în cauză pot achita o taxă lunară pentru găzduirea şi îngrijirea unui animal într-un spaţiu pus la dispoziţie de Primărie, în incinta adăpostului public.
"Eu apelez în continuare la iubitorii de animale care vor şi pot să facă adopţii la distanţă. S-au amenajat special câteva boxe pentru aceşti căţei, iar taxa lunară va fi în jurul sumei de 100 lei pentru fiecare exemplar ţinut acolo. Suma asta a fost stabilită printr-un calcul economic, ce include costurile hranei, vaccinurilor, salariile personalului îngrijitor. Legea îmi spune, de exemplu, că patrupezii mici trebuie hrăniţi de două ori pe zi, iar cei mari de trei ori pe zi. Trebuie îngrijiţi, trebuie să aibă paie, cartoane, trebuie să nu fie ud pe jos, să aibă suficientă apă", a explicat primarul. În alte oraşe, taxele pentru adopţie la distanţă sunt mai mici, situându-se în jurul valorii de 50 lei. Acolo, însă, susţine conducerea SUPAGL, Primăria doar pune la dispoziţie un spaţiu pentru găzduirea câinilor, iar celelalte operaţiuni, cum ar fi curăţenia zilnică, hrănirea şi îngrijirea medicală a animalelor sunt făcute de voluntari.
Simionescu a mai spus că pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân trebuie acţionat în forţă în ceea ce priveşte acţiunile de capturare. "Dacă nu reuşim, într-un an de zile, să facem o acţiune agresivă, să spunem aşa, deci dacă adunăm 100 de câini şi se nasc 90, atunci nu rezolvăm nimic, nu se vede efectul. Trebuie o acţiune intensă, ca să diminuăm numărul câinilor de pe stradă". Nu se ştie, însă, dacă Primăria va menţine colaborarea cu cele două firme care s-au ocupat în ultimii ani de capturarea câinilor şi transportul lor la adăpost - "Cinergy" SRL şi "Activităţi Sanitar Veterinare Horez" SRL - sau va înfiinţa un serviciu specializat pentru astfel de activităţi. Viceprimarul Doiniţa Ciocan ne-a informat că acest aspect va fi lămurit odată cu adoptarea de către Consiliul Local Municipal a noilor regulamente de funcţionare.
Toţi câinii din curţile brăilenilor trebuie sterilizaţi până la sfârşitul anului
Prin prisma noilor reglementări, cei care se împotrivesc acţiunii de capturare a patrupedelor, prin adresarea de injurii sau prin agresarea hingherilor, riscă amenzi cuprinse între 300 şi 500 lei. Aceleaşi sancţiuni sunt prevăzute şi pentru cei care improvizează tot felul de adăposturi, din cartoane sau alte materiale, pe domeniul public.
O prevedere esenţială a noii legislaţii este aceea că brăilenii care cresc câini în propriile apartamente sau gospodării sunt obligaţi să îi sterilizeze până pe 1 ianuarie 2015. Totodată, câinii trebuie microcipaţi şi introduşi într-o bază de date, astfel încât să se ştie în orice moment cine este stăpânul lor, iar acesta să plătească atunci când câinele său atacă pe cineva sau provoacă pagube. Amenzile pentru nerespectarea acestei prevederi sunt cuprinse între 300 şi 500 lei pentru persoanele fizice şi între 1.000 şi 1.500 lei pentru persoanele juridice.
Aşadar, până la sfârşitul anului în curs, toţi brăilenii care deţin câini sunt obligaţi să îi castreze. Fac excepţie de la această regulă doar exemplarele de rasă, cu valoare chinologică.
O operaţie de sterilizare costă, la cabinetele veterinare brăilene, între 100 şi 250 lei, în funcţie de sexul şi de talia patrupedului. În plus, vor mai trebui plătite şi operaţiunile de microcipare şi înregistrare în baza de date. În aceste condiţii, este de aşteptat ca mulţi proprietari de câini să refuze, efectiv, să se conformeze noilor reglementări. Temerea autorităţilor este că, pentru a scăpa de această cheltuială, numeroşi crescători vor abandona, pur şi simplu, patrupedele pe domeniul public, fapt ce va creşte exponenţial numărul câinilor fără stăpân de pe străzi.
În acest moment, pe raza municipiului Brăila există circa 12.000 de câini în gospodăriile populaţiei. Cifra ne-a fost oferită de medicul veterinar Victor Popescu, cel care, în ultimii ani, a efectuat vaccinarea antirabică a câinilor cu stăpân din municipiu.