Dosar penal pentru o brăileancă acuzată că se ocupă cu practici oculte, ca să-i înşele pe naivi. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila au trimis-o în judecată, marţi, 23 februarie 2016, pe inculpata Petrica Popa, zisă "Paula", de 47 de ani, cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Pretinsa "vrăjitoare" a înşelat-o pe o brăileancă "promiţându-i că-i va rezolva problemele personale prin apelarea la forţe oculte, în scopul de a obţine un folos material injust, constând în bijuterii din aur (două verighete, un inel şi un lanţ), 400 de lei şi diverse produse alimentare", precizează procurorul care s-a ocupat de caz. Brăileanca escrocată solicită acum despăgubiri de 3.500 lei.
Bani şi alimente pentru "nevoiaşii de la Mănăstirea Vladimireşti"
În ziua de 13 martie 2015, spun anchetatorii, Drăgana C. a sesizat Biroul de Investigaţii Criminale (BIC) din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, formulând plângere penală împotriva brăilencei Petrica Popa, zisă "Paula", care ar fi păcălit-o în anul 2013, promiţându-i că o va scăpa de "farmece".
"În cursul lunii ianuarie 2013, pe fondul unor probleme de familie şi disperată în a le găsi rezolvare, persoana vătămată C. Drăgana a cunoscut-o, prin intermediul martorei D. Emilia, pe inculpata Popa Petrica, zisă «Paula», ca fiind o persoană care se ocupă cu practici oculte, respectiv ghiceşte şi desface farmece", precizează procurorul de caz.
Astfel, pe 19 ianuarie 2013, Drăgana s-a întâlnit cu "Paula" la domiciliul cunoştinţei comune şi i-a povestit despre problemele cu care se confruntă, iar ghicitoarea, "profitând de naivitatea, credulitatea şi disperarea ei, sub pretextul că poate desface farmece, i-a cerut să-i dea pentru două zile (!) verighetele de căsătorie, ca să le ducă la o mănăstire din comuna Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi".
Este vorba de vestita Mănăstire Vladimireşti, ctitorită de Maica Veronica, despre care s-a spus că a avut vedenii. Mănăstirea unde-şi aveau lăcaş peste 300 de maici fecioare a fost desfiinţată în mod brutal, în anii '50, de regimul comunist, iar stareţa Veronica, precum şi duhovnicul aşezământului, părintele Ioan, au fost aruncaţi în puşcărie. Mănăstirea Vladimireşti a fost redeschisă după căderea comunismului.
Iniţial, brăileanca nu a fost de acord să-i dea verighetele "descântătoarei", însă, convinsă fiind că i se vor rezolva problemele, i-a înmânat verighetele de opt grame aur, cu promisiunea că, în două zile, i le va înapoia. În realitate, nu le-a mai văzut nici după doi ani. Procurorul de caz precizează: "În continuare, periodic, până în aprilie 2013, persoana vătămată s-a întâlnit cu inculpata, iar aceasta a menţinut-o în eroare cu promisiunea că-i va rezolva problemele, dar că nu-i poate da verighetele, fiindcă «farmecele» sunt vechi şi necesită timp, ba, mai mult, a continuat să o inducă în eroare, cerându-i diverse sume de bani (300-400 lei) şi alimente (făină, zahăr, ulei, orez) sub pretextul că le va oferi oamenilor nevoiaşi de la Mănăstirea Vladimireşti".
"Vrăjitoarea" a fost înregistrată, iar înregistrările au ajuns la Poliţie
În aprilie acelaşi an, "vrăjitoarea" a convins-o pe brăileanca naivă că, pentru a o scăpa de farmece, trebuie să-i dea toate bijuteriile din aur pe care le are acasă, pentru a putea fi descântate. În acest context, Drăgana i-a mai dat un inel şi un lănţişor de aur. Până în luna octombrie, păgubita i-a mai dat suma de 150 de lei, "ca să-i meargă bine", cu promisiunea că banii de hârtie trebuie să fie "citiţi", iar cu ei să meargă să-i cumpere soţului un articol vestimentar (!).
În luna decembrie, "Paula" i-a mai cerut femeii suma de 60 de lei, chipurile, pentru a se deplasa la Mănăstirea Vladimireşti, de unde să-i aducă bijuteriile şi cele două bancnote duse la "citit", de 50 respectiv 100 lei. "Ulterior, persoana vătămată a contactat-o periodic pe inculpată, solicitându-i să-i restituie bijuteriile şi banii, însă de fiecare dată îi erau invocate diverse motive care o împiedicau pe inculpată să se ţină de promisiune, aspecte ce sunt reliefate de înregistrările audio pe care aceasta le-a pus la dispoziţia organelor de urmărire penală, conţinând discuţii pe care le-a purtat cu inculpata şi recunoscute de aceasta din urmă", precizează anchetatorii.
Oamenii legii au identificat, de asemenea, numeroasele mesaje pe care inculpata i le-a trimis "clientei" pe telefon, mesaje prin care aceasta era amăgită cu promisiuni. Potrivit anchetatorilor, Petrica Popa a recunoscut că a primit bijuteriile de aur de la Drăgana C., suma de 400 de lei şi produse alimentare, cu promisiunea că, după ce le va "descânta", i le va înapoia. Iniţial, ea a precizat că a vândut bijuteriile unei persoane necunoscute, iar banii i-a cheltuit în interes personal, însă ulterior a afirmat că le-ar fi rătăcit. În final, a declarat că ar fi dat aurul unei brăilence care, între timp, a decedat.
Pe parcursul urmăririi penale, brăileanca escrocată de aşa-zisa "fermecătoare" s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 3.500 lei.