Prezenţa mare la vot contează cu adevărat, iar rezultatele alegerilor europarlamentare din 26 mai au demonstrat foarte clar acest lucru. Cu o prezenţă totală de 51%, pe care nu a estimat-o nimeni (poate doar cele mai optimiste speranţe ale unora), PSD – care are un „nucleu dur” de alegători de 2 milioane - a obţinut abia 22,5%, fiind devansat serios de PNL şi având cu doar 12.000 de voturi mai mult decât USR-PLUS.
Dacă toţi cei care au vrut să voteze ar fi fost şi lăsaţi (şi mă refer la zecile de mii de români din afara ţării, care n-au apucat să voteze din cauza proastei organizări a secţiilor din Diaspora), atunci cu siguranţă PSD ar fi fost pe locul 3, sub USR-PLUS, iar UDMR n-ar mai fi atins pragul electoral de 5% - şi ar fi meritat-o, după ce a susţinut cu atâta putere toate acţiunile penale ale alianţei de guvernare PSD-ALDE.
La Brăila, însă, s-a înregistrat o situaţie chiar aparte, care vine să demonstreze că, într-adevăr, fiecare vot contează. Trecând peste prezenţa destul de mică, de 44%, cu mult sub media naţională, ceea ce arată de fapt gradul de depopulare din Brăila, rezultatele pe municipiu au reliefat victoria Pro România, în faţa PSD, invers decât rezultatele pe judeţ. Era de aşteptat ca la Brăila formaţiunea lui Victor Ponta să ia cele mai multe voturi din ţară, dată fiind candidatura pe listele pentru alegerile europarlamentare a lui Mihai Tudose, extrem de cunoscut în mediul local – de altfel, singurul brăilean candidat pe un loc eligibil pentru Parlamentul European. Era de aşteptat, poate, să fie chiar peste PSD. Şi a fost. Doar că rezultatele finale au arătat şi cât a fost diferenţa dintre cele două partide. Astfel, PSD a avut 19.432 de voturi valabil exprimate în secţiile din municipiu, iar Pro România 19.436 de voturi. Cu doar 4 voturi mai mult! Atât: PATRU VOTURI. Aceste 4 voturi au făcut ca Pro România să consemneze o victorie istorică în municipiul Brăila. Nu cred că s-a mai înregistrat vreodată o diferenţă aşa de mică între primii doi clasaţi în vreun oraş mare din România. Practic, voturile unei singure familii au făcut diferenţa. O familie care a decis să stea acasă, considerând că are altceva de făcut, ori poate o familie care s-a hotărât să meargă la vot şi să voteze cu actualul partid al lui Mihai Tudose, în loc să voteze cu fostul partid al lui Mihai Tudose, aşa cum făcea până acum.
De data aceasta au fost alegerile europarlamentare, iar cele 4 voturi diferenţă au dus la o victorie doar de palmares pentru Pro România. Dar gândiţi-vă cum ar fi fost dacă la aceste alegeri s-ar fi votat pentru funcţia de primar, iar diferenţa ar fi stat în doar cele 4 voturi. Practic, o singură familie ar fi decis cine ar fi fost primarul Brăilei – lucru care se poate repeta la următorul scrutin. Aşa că, dacă încă te mai întrebi cât de mult contează votul tău, gândeşte-te la aceste alegeri – cred că au fost alegerile care ne-au oferit cele mai multe lecţii despre importanţa votului fiecăruia şi a fiecărui vot.