Valorificarea la fier vechi a centralei de pe platforma chimică de la Kilometrul 10 este miza pe care unii dintre consilierii municipali au intuit-o în spatele unei iniţiative de scoatere la licitaţie în vederea concesionării sistemului local de termoficare. De altfel, orice subiect care vizează SC "CET" devine o temă care încinge spiritele în Consiliul Local Municipal, iar şedinţa extraordinară de ieri nu a făcut excepţie: a avut trei propuneri de hotărâri vizând serviciul de termoficare. În primul rând, a fost luată în discuţie modificarea preţului de facturare a energiei termice livrate de către CET abonaţilor rămaşi racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. Mai precis, consilierii au aprobat acordarea unei subvenţii directe către producătorul de energie, în cuantum de 10% din preţul de producere a gigacaloriei. Detaliat, de la 411 lei/gcal preţ de producere, subvenţia de 10% înseamnă 41,1 lei, adică undeva la 370 lei/gcal preţ final de facturare la populaţie. Totuşi, clienţii CET se vor putea bucura de această veste abia din noiembrie, când noul tarif subvenţionat - 370 lei/gcal va intra în vigoare, pentru că lunile acestea (iulie, august, septembrie şi octombrie) vor plăti tot tariful de 411 lei.
"Ar trebui să ne gândim serios ce-i de făcut cu acest sistem de termoficare, pentru că nu putem la nesfârşit să subvenţionăm din banii de la buget, adică bani colectaţi de la fiecare dintre noi, această activitate. Am semnale clare şi concrete din partea cetăţenilor urbei, cărora nu li se pare corectă acordarea de subvenţii şi poate ar fi cazul ca acesta să fie ultimul sezon rece în care mai discutăm de subvenţii pentru acest sistem", a punctat consilierul independent Simona Drăghincescu.
De menţionat că în etapa următoare se aşteaptă aprobarea de către Guvern a actului normativ privind acordarea ajutoarelor pentru încălzire, pentru ca apoi municipalitatea să suplimenteze acest sprijin financiar direct după modelul anilor precedenţi. "Ţinta este ca preţul final de facturare a energiei termice la populaţie să fie cât mai aproape de ce a fost în iarna trecută", a dat asigurări primarul Aurel Simionescu.
Al doilea subiect pe ordinea de zi legat de CET a vizat trecerea la facturarea individuală a consumului de energie termică pentru fiecare proprietar de apartament. Hotărârea, aprobată cu majoritate de voturi şi fără dezbateri în plenul şedinţei, prevede ca în maxim 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei hotărâri de consiliu, asociaţiile de proprietari ce încă mai sunt branşate la sistem să ceară preluarea în facturare individuală, după care se trece la semnarea contractului şi a convenţiilor de facturare individuală a energiei termice. Noua regulă prevede că pentru asociaţiile unde există apartamente branşate, CET încheie convenţii de facturare individuală cu fiecare proprietar sau chiriaş în parte, iar pentru întreaga asociaţie un contract în baza căruia se facturează energia termică aferentă spaţiilor comune. Cu alte cuvinte, nu vor mai exista asociaţii unde proprietarilor debranşaţi nu li se repartizează cotă parte din factura de încălzire a blocului.
"Miza este CET-ul de la km10. Nu pentru retehnologizare, ci pentru fierul vechi!"
Însă subiectul care a animat discuţiile în şedinţa de ieri a miniparlamentului local a fost iniţiativa social-democraţilor Silviu Mangiurea şi Daniel Negoiţă, a PPDD-istului Cătălin Păvăloiu, PNG-istului Ionel Alexandru şi a consilierului PP-LC Iancu Vasile. Cei cinci au propus scoaterea la licitaţie a serviciului de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, dar pe bucăţi, în sensul că adjudecatarul licitaţiei să preia energie termică de la CET, care să rămână producător de agent termic doar până când câştigătorul respectiv îşi face propria sursă de producere. Propunerea a stârnit vii reacţii în rândul consilierilor, care au propus în final amânarea votului pentru următoarea şedinţă de CLM, de la finele lunii august, pentru aprofundarea şi analiza detaliată a propunerii. Demn de menţionat este că unul dintre iniţiatori, mai precis Cătălin Păvăloiu, a cerut să fie scos de pe lista celor 5 consilieri care au avut această propunere legislativă. "Vreau să fiu scos de pe lista de iniţiatori şi nu sunt de acord cu acest proiect", a spus sec Păvăloiu.
Prima care a pornit dezbaterea a fost independenta Simona Drăghincescu: "Am găsit pe site-ul Primăriei un program de eficientizare, care datează din ianuarie 2012 şi are ca semnatari o parte importantă dintre cei care acum au propus ca acest serviciu să fie externalizat. În plus, citind cu atenţie acest program de eficientizare, am constatat cu stupoare că valoarea datoriilor pe care o are această societate SC CET SA către terţi - furnizori şi aşa mai departe -, comparativ cu creanţele pe care le are de încasat este extraordinar de mare. Avem datorii care însumate fac nici mai mult, nici mai puţin de 6 milioane de lei noi. (...) Eu cred în continuare că acesta este cel mai profitabil mod de a produce energie termică, dar nu la maniera în care este acum la Brăila. Adică 4.000 de apartamente - cât cred că mai sunt - este foarte dificil să le dau energie termică", a comentat Drăghincescu. În final, ea a propus amânarea votului pentru aprofundarea discuţiilor în comisii, "să stăm să discutăm normal, nu într-o şedinţă extraordinară, (...) să ne punem picioarele în apă rece şi să gândim normal ce avem de făcut".
În linii mari, acelaşi punct de vedere l-a împărtăşit şi PPDD-istul Adrian Traian, care s-a încumetat să acuze că, de fapt, se doreşte valorificarea la fier vechi a centralei termice de pe platforma chimică de la Kilometrul 10: "Acum ne puneţi în faţa acestui proiect de hotărâre, prin care noi trebuie să aprobăm un caiet de sarcini pentru scoaterea la licitaţie. O spun cu toată responsabilitatea şi nu mă feresc să o spun: miza este CET-ul de la km 10. Nu pentru retehnologizare, ci pentru fierul vechi care este acolo. Tot ce s-a privatizat a fost tăiat şi au venit investitori cu cele mai bune intenţii. Aceasta e miza. Ori încercăm să construim o sursă nouă şi până atunci să ţinem acest CET în picioare, dacă nu, o să punem tuturor centrale sau o să îi forţăm să îşi pună centrale - oamenii nu pot sta în frig. În primul rând, mă surprinde graba cu care el a fost introdus într-o şedinţă extraordinară. Puteam să aşteptăm, să îl discutăm mult mai mult în comisii şi apoi să îl băgăm în plen".
"Nu avem cum să-l tăiem pentru că este sub sechestru"
Silviu Mangiurea, unul dintre iniţiatorii acestei controversate propuneri, a ţinut să dea replică tuturor celor care au lansat acuzaţii pe marginea acestui proiect: "Pe tema asta se pot spune foarte multe lucruri, unele se pot spune în cunoştinţă de cauză, unele se pot spune în necunoştinţă de cauză, cum s-au şi spus de altfel, aici, de faţă. (...) Nimeni nu spune că tăiem CET-ul, nu avem cum să-l tăiem pentru că este sub sechestru. Doamna consilier Drăghincescu a zis bine, noi trebuie să mergem în această iarnă într-o formulă. Una dintre acestea este ca cineva să producă agent termic şi cineva să-l distribuie. Delegăm prin acest proiect de contract, ca SC CET SA să producă energie termică şi, bineînţeles, paralel va produce şi energie electrică. (...) Eu susţin că putem discuta încă o săptămână, două, acest caiet de sarcini, dar, încă o dată, situaţia nu mai poate fi întârziată, nu trebuie să suferim de tot felul de scenarite - eu m-aş bucura să vină rus, cine ar veni, dar numai să fie preţul gigacaloriei de 100 de lei la cetăţean. În caietul de sarcini se vede clar că lucrurile au fost tratate cu foarte multă seriozitate, din toate punctele de vedere. Eu propun ca nu mai mult de două săptămâni să întindem aceste discuţii".
Sindicaliştii de la "CET" au pichetat Primăria
Aşa cum au anunţat la finele săptămânii trecute, sindicaliştii de la SC "CET" au pichetat ieri sediul Primăriei Brăila, însă nu fix de sub geamurile instituţiei, ci cumva din lateralul clădirii, mai precis din zona statuii lt. Ecaterina Teodoroiu. Aproximativ 70 de salariaţi au răspuns apelului de luptă sindicală şi şi-au strigat nemulţumirile: întârzierea la plată cu două luni a salariilor şi a tichetelor de masă. "Din păcate, primarul nu a fost astăzi la birou şi ne-a chemat la discuţii viceprimarul Alexandru Dănăilă, care a reiterat ideea că singura şansă de rezolvare a problemei este o mai bună recuperare a creanţelor de către SC CET. Adică, nu am plecat cu o rezolvare clară a problemei. Aşa că vom reveni de luni la pichetarea sediului unităţii, pentru că se pare că doare mai mult când oamenii strigă de acolo «Hoţii! Hoţii!»", ne-a declarat liderul sindicatului Liber CET, Gheorghiţă Pîrlog.
Reamintim că de două săptămâni, angajaţii de la CET organizează mişcări de protest, supăraţi că nu-şi primesc la timp drepturile salariale. Societatea este într-o situaţie financiară dezastruoasă, cu zeci de milioane de lei datorii către creditori bugetari, dar şi către furnizori.