Declaraţia făcută vineri, 5 ianuarie, de preşedintele Klaus Iohannis, în prima şedinţă din acest an a Consiliului Superior al Magistraturii, în care s-a prezentat raportul de bilanţ pe 2017 şi s-a ales noua conducere, m-a uns pe suflet. De la prezidiul CSM, şeful statului a criticat aranjamentele făcute în anul trecut de către reprezentanţii coaliţiei guvernamentale PSD-ALDE şi a lansat un nou atac la adresa lui Liviu Dragnea şi a lui Călin Popescu Tăriceanu, afirmând că persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în fruntea statului. Trebuie să recunosc, după ce am votat pentru schimbare, o perioadă am început să devin sceptică şi am crezut că Preşedintele ales nu poate face mare lucru şi că hoţii, penalii şi penabilii ne vor conduce în continuare destinele după pofta inimii lor. Mă revolta atitudinea mioritică a acestui popor care înghite pe nemestecate toate gogoşile pesediste, dar şi slalomul făcut de unii infractori printre legile permisive ale acestei ţări. Între timp, zeci şi zeci de cazuri au confirmat adevărul crud că proştii mor cu dreptatea de partea lor, iar şmecherii de la Putere fac şi desfac legi în favoarea lor, noaptea, ca hoţii. Începusem să cred că, în România lui Dragnea, hoţia este cea mai mare virtute şi că, dacă nu te înregimentezi în convoiul fărădelegilor, eşti un om pierdut în timp şi spaţiu. De multe ori m-am întrebat de ce penalii au acces în politica românească, de ce au voie să fie aleşi şi de ce parlamentarii nu reglemenează acest fapt. Dar, îi priveam pe aceşti faimoşi parlamentari la televizor cum moţăie în fotolii sau cum sparg seminţe, cum se dau în spectacol sau cum fac circ şi nu am mai căutat răspunsuri. Nu ştiu dacă discursul Preşedintelui la CSM a fost un „discurs al regelui”, nu ştiu dacă lucrurile care s-au spus sunt sau nu chestiuni politice, nu contează dacă s-au dat sau nu exemple concrete, pentru mine, important este faptul că se doreşte o stare de normalitate, eliminarea penalilor din fruntea ţării.
„Având în vedere că avem câteva persoane condamnate penal, urmărite penal, judecate penal, nu e de mirare. Am afirmat în repetate rânduri şi o să mai afirm că astfel de persoane nu au ce căuta în conducerea statului, fiindcă dintr-un interes personal evident vor fi tot timpul tentate să pună sub semnul întrebării sistemul de justiţie, justiţia, judecătorii, procurorii, dăunând grav statului, încrederii cetăţeanului în stat şi în justiţie. Sistemul electoral a fost aşa construit că accesul acestor persoane a fost posibil, nu putem să negăm accesul acestor persoane la funcţii înalte în stat. Personal, sunt convins că dacă ne-am apuca odată să rediscutăm Constituţia, este obligatoriu să introducem principul integrităţii chiar în Constituţie”, a declarat Iohannis.
Despre această declaraţie este vorba. Această propunere-surpriză făcută de şeful statului, că e obligatoriu să se introducă în Constituţie criteriul integrităţii, îmi dă speranţa că încă se mai poate schimba ceva în ţara asta, că nu vom mai ieşi lună de lună în stradă să protestăm împotriva corupţiei şi a corupţilor care ne conduc. Din punctul meu de vedere, cred că ar trebui rediscutate multe legi ale ţării, nu doar Constituţia. Rămâne de văzut care sunt ecourile acestui discurs şi ce se va schimba.