Mergi la conţinutul principal

Voluntarii din Brăila. Cinste lor!

La jumătatea săptămânii trecute, elevi ai liceelor brăilene, silvicultori şi alţi iubitori ai naturii şi-au dat mâna într-o amplă acţiune de ecologizare. Aproximativ 150 de voluntari au traversat Dunărea cu bacul pe 25 septembrie, pe o vreme nu tocmai prietenoasă, pentru a aduna gunoaiele lăsate de nişte gunoaie umane pe timpul verii în zona Plajei care altădată era “Perla” Brăilei. După două ore de muncă în ploaie şi vânt, ei au reuşit să umple o remorcă plină cu deşeuri. Două tone de PET-uri, sticle, pachete de ţigări, sau alte resturi aruncate de-a valma pe plajă sau în pădurea limitrofă de către cei care s-au bucurat de apă, de soare şi de nisipul fierbinte în vara acestui an, dar care nu s-au sinchisit să-şi strângă mizeria într-o pungă şi să o arunce într-un tomberon.

Demarată de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Brăila, în colaborare cu Direcţia Silvică Brăila – Romsilva, Administraţia Parcului Natural “Balta Mică a Brăilei”, Agenţia pentru Arii Protejate, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila, campania de ecologizare s-a bucurat de participarea a peste 100 de elevi de la Liceele “Nicolae Iorga”, “Edmond Nicolau” şi “C.D. Neniţescu” din Brăila, cât şi a unor angajaţi ai ISU şi IPJ Brăila şi nu se află la prima acţiune de acest fel.

Pe 21 septembrie, a fost ecologizată Pădurea Boianu Mare din cadrul Rezervaţiei Naturale Balta Mică a Brăilei, iar după Plaja Perla, va fi curăţată  plaja din zona Lacu Sărat, cât şi pădurea care a mai rămai în preajmă nevandalizată de iubitorii de grătare.

Dacă într-o ţară normală, voluntariatul face parte din cotidian, iar cetăţenii protejează natura şi păstrează curăţenia în locurile publice, la noi, acţiunile de ecologizare ar trebui scrise cu majuscule şi mediatizate non-stop, pentru a sensibiliza populaţia. La noi, staţiile de autobuz, parcurile sau bulevardele sunt pline de chiştoace, de pet-uri, de resturi de mâncare sau de flegme, de parcă trăim într-un oraş de TBC-işti, încorsetaţi în mizerie.

Pe vremuri, astfel de acţiuni de igienizare se încadrau în programa şcolară, copiii, tinerii şi adulţii erau educaţi să pună umărul la strângerea recoltelor, în campaniile agricole de toamnă, să colecteze deşeuri şi să le depoziteze la centrele de colectare, prin unităţile de învăţământ sau instituţiile la care lucrau. Nu sunt o nostalgică, dar iată că acum încercăm să facem astfel de acţiuni în libertate, nu cu forţa, împinşi de la spate! Oricum, copiii şi tinerii ne dau lecţii tuturor când vine vorba de voluntariat!

Munca a rămas doar pentru cei care nu ştiu să fure, acum, şmecherii şi hoţii sunt la Putere, iar acţiunile de voluntariat sunt încă încătuşate în istoria unei epoci apuse. Repet, nu vreau să mă înţelegeţi greşit, nu vreau să ne întoarcem la vremurile în care mergeam la muncile agricole până târziu, în iarnă, când traversam bacul  în Insula Mare şi culegeam roşii sau porumb, când curăţam sfecla sau alte produse agricole cu mâinile îngheţate şi zgribuliţi de frig...

Spun doar că astăzi, o oră sau două de voluntariat pe lună nu ne-ar strica. Poate aşa, vom şti să respectăm natura şi mediul înconjurător, poate aşa vom înţelege că nu avem dreptul să lăsăm copiilor şi nepoţilor noştri un oraş în stare de putrefacţie. Şi, nu în ultimul rând, nu ar fi rău ca toţi cei care vor “o ţară ca afară”, dar îşi bat joc de oraşul în care trăiesc, să fie sancţionaţi. Aspru! Până atunci, mă bucur pentru orice acţiune de voluntariat dusă la bun sfârşit!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro