Voleiul a murit la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Voleiul a murit la Brăila

A strălucit doar un sezon. Când toată lumea credea că, în sfârşit, Brăila va reintra în elita voleiului românesc, când toţi se gândeau că, în sfârşit, o nouă echipă va duce mai departe performanţa şi renumele "Braincof", totul s-a năruit. CSM Comision a fost înscrisă în campionatul Diviziei A1, însă criza financiară nu-i permite să evolueze în prima ligă. Sponsorii şi-au retras sprijinul, oficialităţile locale nu dispun de suficiente resurse să mai susţină încă un sport de echipă, Clubul Sportiv Municipal nu are pârghii legale şi nici bani să susţină jucătoare de o asemenea valoare. Aşa că, pentru a doua oară în mai puţin de 10 ani, exact din aceleaşi motive, Brăila, oraş cu tradiţie în volei, e nevoită să piardă o echipă de top. Şi asta pentru că ce se întâmplă acum respectă fidel tiparul din 2003, când societatea "Braiconf" nu a mai putut suţine echipa de volei, oficialităţile de atunci nu au găsit soluţii şi clubul s-a desfiinţat.

Vise spulberate

În această primăvară, visul brăilenilor de a avea din nou o echipă de volei feminin în primul eşalon prindea contur. După un sezon foarte bun în Divizia A2, unde s-a clasat pe primul loc în Seria Est, CSM Comision şi-a asigurat participarea la turneul de baraj pentru promovarea în primul eşalon alături de ocupanta locului secund, Rapid Bucureşti şi de celelalte două formaţii din Seria Vest. La barajul de promovare, care a avut loc la Blaj, CSM Comision a câştigat primele două meciuri şi deja avea asigurată accederea pe prima scenă a voleiului românesc. Dar n-au trecut nici două luni de la promovarea în Divizia A1 şi gruparea brăileană este în pragul desfiinţării.
După un sezon foarte bun, CSM Comision a promovat în Divizia A1 şi majoritatea brăilenilor considerau că Brăila a reintrat în circuitul oraşelor cu echipe de primă mărime şi că nou creata CSM Comision va fi urmaşa "Braiconfului", Brăila fiind unul dintre oraşele în care voleiul a fost foarte bine reprezentat, nu numai în întrecerea feminină ci şi în cea masculină.
Dintr-o dată însă a apărut zvonul că echipa nu va avea resursele financiare necesare pentru a putea participa în eşalonul în care a promovat, ba mai mult jucătoarelor li s-a spus că se pot transfera la orice echipă doresc pentru că gruparea brăileană şi-a încheiat activitatea. Iar zvonul a fost confirmat aproape în totalitate, în urmă cu câteva zile, de Viorel Balcan, preşedintele echipei de volei CSM Comision. Cu tristeţe în glas, cel care a înfiinţat echipa vara trecută şi apoi a dus voleiul feminin brăilean în Divizia A1 a spus că nu mai există finanţatori dornici de a-i susţine pe mai departe: "După ce am promovat le-am dat vacanţă sportivelor, iar noi am încercat să găsim noi sponsori pentru a susţine echipa în Divizia A1. Nu numai că nu s-a mai oferit nimeni să ne sprijine, dar şi o mare parte dintre cei care au fost alături de noi până acum au spus că din cauza crizei financiare nu ne mai pot oferi sprijin. Era deja un semnal de alarmă. Am bătut pe la mai multe uşi, dar degeaba".

Oficialiţile locale au spus că nu au bani şi pentru volei

În această situaţie, pentru a salva echipa de volei de la desfiinţare, Balcan a spus că a apelat la conducerea oraşului, dar nici acest demers nu a avut finalizarea dorită. "Văzând că nu am alte soluţii, am mers la Primărie şi la Consiliul Judeţean să-i rog să preia echipa. Noi am făcut eforturi financiare importante pentru a o promova, ei trebuiau doar să fie de acord să-i asigure participarea în campionatul Diviziei A1. Răspunsul nu a fost însă cel aşteptat, după 3-4 săptămâni am fost înştiinţaţi că oficialităţile locale nu au bani şi pentru volei. Îi înţeleg şi pe ei, contextul actual poate nu le permite să investească şi în volei", a continuat Viorel Balcan.

Speranţa moare ultima

Preşedintele CSM Comision continuă însă să spere într-un miracol şi voleiul feminin din Brăila să-şi continue activitatea. Balcan a menţionat că a înscris echipa în campionat, pentru a nu pierde locul şi, până la finalul acestei luni, încercă să găsească un sponsor. Dacă nici acest ultim demers, unul disperat, nu se va concretiza locul echipei de volei CSM Comision va fi preluat fie de una dintre echipele retrogradate, fie de una dintre formaţiile participante la baraj. "Speranţa moare ultima. Eu încă mai încerc să găsesc pe cineva cu bani care să preia CSM Comision. Refuz să cred că în Brăila nu există nimeni care să ne sară în ajutor. Dacă nu, asta este situaţia, nu avem ce face şi va trebui să cedăm locul altei echipe", a mai adăugat Viorel Balcan.

"Este o pată neagră pentru sportul din Brăila"

Vestea desfiinţării a căzut ca un trăznet asupra antrenorului echipei, Vladimir Stănescu. Faptul că din lipsă de fonduri, CSM Comision este pe cale de a se desfiinţa, că şansele ca echipa feminină de volei să poată evolua în eşalonul în care a promovat - campionatul Diviziei A1- sunt foarte mici, că pe sponsori şi oficialităţile locale nu le interesează voleiul, l-a bulversat complet. "Nu găsesc cuvinte să cataloghez ceea ce se întâmplă. Personal sunt foarte dezamăgit. Ce pot să spun, decât că strădaniile mele şi ale jucătoarelor au fost în zadar. Am construit o echipă puternică la Brăila, cu ea, în Divizia A1 am fi încheiat campionatul pe locul al şaptelea, am fi fost scutiţi de griji. Am crescut în Brăila de la 4 ani şi nu pot să cred că în acest oraş toată lumea s-a dat la o parte, că nu sunt iubitori de volei. Este o pată pentru oraşul acesta, unul care nu demult avea echipe de volei masculine şi feminine de top, iar sălile în care se disputau meciurile de volei erau arhipline de spectatori. Să se fi uitat aşa repede toate succesele obţinute să nu mai fie oare nimeni care să dorescă să reînvie tradiţia voleiului brăilean ?", întreabă Vladimir Stănescu.

"Eu încă mai sper într-o soluţie salvatoare"

Dezamăgit de situaţia creată s-a arătat şi directorul CSM Brăila, Aurel Dumitru Blănaru. Acesta a spus că a făcut la rândul său demersuri la oficialităţile locale şi că încă mai aşteaptă un răspuns oficial. "Am trimis şi eu adrese la Primărie şi Consiliu Judeţean şi încă aştept răspuns. Mi-aş dori din tot sufletul să putem noi cei de la club să susţinem această activitate sportivă, dar, din păcate, bugetul nu ne permite acest lucru. Nici legea nu ne permite să acordăm salarii şi prime de joc, CSM poate acorda indemnizaţii dar cine acceptă să vină să joace în Divizia A1 pentru 500 de lei!? Eu încă mai sper într-o soluţie salvatoare, într-un miracol", a declarat Aurel Dumitru Blănaru.
Directorul CSM a adăugat apoi că, în cazul în care echipa de senioare se va desfiinţa a luat în calcul formarea unei echipe de junioare. "Echipa de senioare se poate desfiinţa nu şi secţia de volei. Eu sper ca din această toamnă să putem înscrie în campionat o echipă de junioare", a mai adăugat directorul CSM.

 

Aş fi vrut să-mi închei cariera sportivă la Brăila

Lidera echipei brăilene în campania de promovare, brăileanca Adriana Dudnic, şi-a văzut visul împlinit şi spera să-şi încheie cariera de voleibalisă în Brăila, oraşul în care s-a născut şi unde s-a lansat în marea performanţă. Acum, după aflarea veştii, multipla campioană naţională cu CSU Metal Galaţi va trebui să-şi continue activitatea la o altă grupare. "Este o situaţie delicată şi practic m-aţi luat prin surprindere. Ce pot să spun, speram ca voleiul să reînvie la Brăila şi CSM Comision să calce pe urmele marii echipe care a fost Braiconf. Nu a fost să fie aşa, visul meu şi al celorlate jucătoare care au pus umărul la promovarea echipei în Divizia A1 s-a năruit. Am trei oferte deja, dar nimic concret deocamdată. Voiam să-mi închei cariera de jucătoare la Brăila, nu a fost să fie aşa, voi analiza ofertele şi mă voi decide unde voi evolua în sezonul următor", a declarat Adriana Dudnic.

 

Scurtul drum spre victorie
* "Am acţionat conform sintagmei ", se destăinuie antrenorul

După ce a câştigat la pas Seria Est a campionatului Diviziei A2, CSM Comision a trecut cu brio şi de play off, fază în care a eliminat- o pe CSM CSS 2 Bucureşti şi a ajuns la turneul de baraj. Cu un lot în care s-au regăsit multiple campioane naţionale, dar şi jucătoare de perspectivă, şi anume, Adriana Dudnic, Elena Ivan (Girip), Georgiana Tudosie, Katia Tsankova, Andreea Neculcea, Ecaterina Ghiţă, Georgiana Tisianu, Loredana Lungu, Andreea Arhip, Diana Chiriţă, CSM Comision a obţinut în mai, un prim succes, 3-1 în faţa echipei Rapid Bucureşti, iar a doua zi s-a impus cu 3-0 în faţa locului al doilea din seria Vest, CET Govora CN " Mircea cel Bătrân" Rm. Vâlcea şi promovarea era asigurată. "Am procedat potrivit sintagmei punct ochit punct lovit. În iunie 2011 am format echipa, la un an după suntem în primul eşalon, iar meritul este al tuturor celor care au investit în această echipă. Fără ajutorul sponsorilor nu puteam aduce voleibaliste valoroase, acum trebuie să chibzuim foarte bine ce vom face pe mai departe", spunea antrenorul Vladimir Stănescu după turneul final.

Voleiul la Brăila are o tradiţie de peste 80 de ani

La Brăila se joacă volei în mod organizat din 1928. Profesorul de sport Constantinescu Cracanel, de la liceul "Nicolae Balcescu" a introdus acest joc în pregătirea elevilor şi apoi această disciplină sportivă a început să ia amploare. În anul 1946 s-a organizat un campionat orăşenesc, iar trei ani mai târziu, la Bucureşti, s-a organizat primul campionat naţional unde CFR Brăila s-a clasat pe locul al 8-lea din 20 de formaţii participante. Primul nume important din voleiul brailean este "Constructorul". În 1955, echipa brăileană a făcut prima tentativă de a promova în Divizia A, însă Lori Brandabur, Constanţa Diaconescu şi colegele lor au pierdut finala, 1-3, cu Voinţa Tg. Mureş. Echipa care a scris pagini importante în istoria voleiului românesc a fost "Braiconf". Apărută sub denumirea de "Confecţia" la sfârşitul anilor '70, echipa fabricii de confecţii a evoluat 13 ani în Divizia B.
În 1989, "Braiconf" a promovat în prima ligă şi apoi cu un lot valoros şi cu o jucătoare de lot naţional, braileanca Nuţi Trică, formaţia de la Dunăre a ajuns una dintre protagonistele campionatului intern.
"Braiconf" a cucerit bronzul ediţiei 1991-1992, iar în următorul sezon brăilencele au devenit vicecampioane naţionale şi câştigătoarele Cupei României.
În urma acestor performanţe, Braiconf a evoluat în Cupa Cupelor competiţie în care au ajuns până în semifinale. În 2003, societatea "Braiconf" nu a mai putut susţine echipa de volei, oficialităţile de atunci nu au găsit soluţii şi clubul s-a desfiinţat. Performanţele legendarei echipe se confundă cu activitatea sportivă a Elenei Trică, însă şi alte voleibaliste valoroase au reprezentat la un nivel superior echipa brăileană, Dumitra Dima, Maria Mititelu, Speranţa Găman, Nina Tudose, Săndiţa Pascal, Alina Mocanu, Mitana Nuţu, Elena Girip, actualmente Ivan, o jucătoare de bază şi pentru CSM Comsion Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro