Pofta de dulce poate aparea in orice moment al zilei, insa poate fi inamicul unei diete de slabit sau al unor afectiuni medicale ce trebuie controlate. O zi in care ati mancat sanatos (proteine, fructe, legume) poate fi distrusa cu usurinta daca nu rezistati tentatiei de a manca o prajitura.
Zaharul poate provoca dependenta asemenea drogurilor. Daca puteti combate pofta de dulce in mod regulat si daca aveti o cantitate suficienta de vitamine B in dieta, este posibil ca aceasta sa se reduca treptat. Abstinenta de la zahar pe termen lung este singura metoda care poate suprima pofta de dulce definitiv.
Atunci cand consumati zahar, metabolismul unor elemente ale organismului se schimba. Un hormon (leptina) care va ajuta sa simtiti senzatia de plin isi pierde actiunea, crescand apetitul si, astfel, nu va veti simti niciodata satul, chiar si in cazul alimentelor bogate in zahar. Mai mult, zaharul determina aparitia unei senzatii de placere in cazul celor mai multe persoane. Acest lucru apare din dorinta instinctiva de a gasi alimente hipercalorice pentru supravietuire, insa, in zilele noastre, acest lucru nu se aplica, iar toate aceste alimente daunatoare nu fac decat sa determine acumularea de kilograme. Zaharul poate stimula producerea de serotonina (hormonul fericirii), care aduce buna-dispozitie si energie.
Biotina – vitamina B7
Zaharul este un carbohidrat, grupat cu altii nu neparat dulci, precum pastele si painea. Biotina (vitamina B7) poate creste placerea pe care o primiti de la carbohidratii consumati si poate reduce pofta de a-i consuma. Biotina poate converti carbohidratii in sursa de energie (glucoza). O cantitate suficienta din aceasta vitamina (ce scade atunci cand luati antibiotice, in stres si boli digestive) va poate ajuta sa folositi carbohidratii intr-un mod util si sa va determine sa aveti o dieta echilibrata, fara a creste dorinta pentru carbohidrati. Consumati mai multe oua, sardine, oleaginoase si conopida pentru a avea parte de o cantitate mai mare de biotina.
Riboflavina
Riboflavina sau vitamina B2 ajuta la digestia mai rapida a grasimilor si, astfel, la producerea energiei. Daca organismul simte ca nu are suficiente calorii pentru energie, atunci incepe pofta de dulce pentru a compensa acest dezechilibru. O cantitate suficienta de riboflavina poate ajuta corpul sa metabolizeze grasimea pe care o consumati, pentru a va simti satisfacut si energizat. O gasiti din abundenta in banane, lactate, carne, oua si peste.
Beneficiile complexului de vitamine B
O cantitate corespunzatoare de vitamine B va poate ajuta sa scapati de poafta de dulce, insa nu va rezolva aceasta problema complet. Este necesar, de asemenea, sa tineti stresul sub control, deoarece acesta este unul dintre principalele motive de aparitie a poftei de dulce (zaharul ofera confort psihic in aceste situatii). Incercati sa va relaxati, sa va odihiti suficient si sa adoptati unele metode de relaxare (exercitii de tip yoga, aerobic, exercitii de respiratie si alte metode care pot alunga stresul).
Mai mult, trebuie sa adoptati o dieta sanatoasa si echilibrata, sa renuntati la alimentele daunatoare, bogate in zahar, sare si grasimi saturate si sa incercati sa va rezolvati problemele si tulburarile emotionale care pot duce la consumul excesiv de dulciuri.
Pofta de dulce si dependenta sunt reale si este posibil sa aveti unele simptome de sevraj atunci cand incercati sa o combateti. Din acest motiv, este necesar sa nu renuntati la aceasta lupta si sa reduceti consumul de zahar pentru a scapa de dependenta.
Articol preluat de pe farmacitata.ro