Despre usturoi stim, in primul rand, ca da un plus de savoare preparatelor culinare. Ceea ce este oarecum nedrept, principalele calitati ale usturoiului fiind mai intai de ordin medicinal si mai apoi de ordin culinar.
Usturoiul este cunoscut in fitoterapie pentru proprietatile sale de „antibiotic” natural. Spre deosebire de alte plante, usturoiul contine doua substante specifice, alicina si garlicina care, in urma consumului, au efecte antibiotice. Tot in usturoi mai gasim vitaminele A, B, PP si C, plus inulina, microelemente si saruri minerale.
Extern, se utilizeaza compresele cu sirop de usturoi sau cataplasmele. Acestea amelioreaza afectiuni precum ulceratiile cutanate, acneea, verucile vulgare, candidozele vaginale, arsurile si altele.
Ingerat sub forma de pulbere sau ca atare, usturoiul este recomandat in ameliorarea racelilor, gripei, tusei, arteroscrelozei, gutei, artrozei, bolilor reumatice, bronsitei cronice, astmului sau hipertensiunii, gastritei, diabetului si tulburarilor de ritm cardiac.
Tot usturoiul vine de hac si infectiilor bacteriene, parazitilor intestinali sau afectiunilor digestive, si asta datorita proprietatilor sale antimicrobiene.
Articol preluat de pe farmaciata.ro.