Delicios si parfumat, dovleacul este preferatul multora dintre Dumneavoastra. Folosit intr-o varietate de retete, acesta este extrem de hranitor si benefic pentru sanatate.
Culoarea galben-portocalie este o dovada clara a faptului ca dovleacul este plin de antioxidanti si beta-caroten. Beta-carotenul este o provitamina ce va fi convertita de catre organism in vitamina A. Pulpa de dovleac contine vitamine, in special provitamina A, vitaminele E si C, saruri minerale, hidrati de carbon, protide, iar semintele contin ulei, protide, lecitina, rezine si enzime cu proprietati antihelmintice.
Dovleacul poate fi consumat:
* copt sau sub forma de placinta;
* crud si ras in salate cu rosii, castraveti, conopida, condimente;
* inabusit in supe;
*sub forma de decoct de seminte;
*suc – folosit in tratarea cancerului, a maladiilor vasculare.
Dovleacul este considerat a fi originar din America Centrala. Seminte ale acestui fruct, datand din anii 7.000 i.e.n., au fost descoperite in Mexic.
Efecte terapeutice ale dovleacului
Cele mai puternice efecte terapeutice le au semintele de dovleac. Ele ajuta la:
* eliminarea parazitilor intestinali desfunda vasele de sange
* regleaza colesterolul stimuleaza activitatea rinichilor.
* in curele de cruditati recomandate in cancer, leucemie, scleroza in placi sau diverse boli greu vindecabile, semintele de dovleac sunt de mare ajutor, prin rolul energizant.
Alte beneficii ale dovleacului
* Uleiul de dovleac extras din seminte este recomandat pentru reducerea colesterolului in exces;
* Dovleacul reduce riscul producerii anumitor tipuri de cancer si ofera organismului protectie impotriva bolilor de inima (datorita continutului de antioxidanti);
Citeste mai departe pe farmaciata.ro