In ultima perioada, autoritatile au atras atentia asupra pericolului provocat de existenta unui nou virus, denumit West Nile. Acesta este specific regiunilor tropicale si temperate, iar principala modalitate de transmitere la om este prin intermediul intepaturii de tantari.
In mod normal, in natura, virusul se mentine in cicluri pasari/gazda – tantari/vectori, iar omul este doar o gazda accidentala. Pe continentul european, virusul West Nile a fost adus de pasarile migratoare infectate in Africa. In prezent, sunt semnalate doua epidemii, in nordul Greciei si in Rusia, si cazuri izolate in Romania, Ungaria.
Aproximativ 90% dintre cei infectati nu prezinta simptome
Practic, orice persoana care nu se protejeaza de intepaturile tantarilor este predispusa la infectarea cu virusul West Nile. Aproximativ 90% dintre persoanele infectate cu acest virus nu prezinta niciun simptom. West Nile manifesta trei efecte diferite asupra oamenilor. Primul este o infectie asimptomatica, al doilea este un sindrom de febra usoara numit febra West Nile, iar cel de-al treilea este meningita sau encefalita West Nile.
Virusul poate patrunde in sistemul nervos central, provocand meningita, meningo-encefalita sau encefalita, insa intr-un procent foarte mic. Forme mai severe de boala apar la persoanele varstnice si pe fondul unor boli cronice.
Citeste mai departe pe farmaciata.ro.