Suntem din ce în ce mai inconştienţi. Deşi zilnic se transmit zeci de mesaje cu recomandări pentru prevenirea infecţiei cu Covid 19, pandemia asta îi face pe mulţi dintre noi să devină insensibili, recalcitranţi sau, pur şi simplu, să îşi bată joc de semenii lor. Pentru ei, purtarea măştii de protecţie în spaţiile publice sau în locurile aglomerate are un caracter facultativ, chiar dacă numărul amenzilor creşte în ultima perioadă de la o zi la alta.
Potrivit unui comunicat de presă, săptămâna trecută, într-o singură zi, poliţiştii brăileni au depistat 27 de persoane care nu au respectat măsurile de protecţie privind purtarea corespunzătoare a măştii în mijloacele de transport. Dintre aceştia, 7 erau conducători auto şi 20 pasageri.
În ziua respectivă, întâmpător sau nu, am circulat cu mai multe autobuze şi microbuze în diverse zone ale oraşului şi pot spune că numărul celor care ar fi trebuit sancţionaţi a fost mult mai mare. Sau, dacă vreţi, sute de călători ar fi trebuit sancţionaţi pentru simplul fapt că erau îngrămădiţi ca sardelele în mijloacele de transport în comun ale BRAICAR.
Vorbesc în mod special despre liniile microbuzelor 16 şi 17, unde, nu numai că nu se poate respecta distanţa între călători, dar, suntem nevoiţi să ne suportăm respiraţia şi transpiraţia minute în şir, lipiţi unul de altul, pentru a ajunge la destinaţie. Cum să mai foloseşti dezinfectant, în aceste condiţii, dacă acesta chiar există, şi cum să îi ceri celui de lângă tine să poarte corespunzător masca de protecţie?
Dintr-un astfel de mijloc de transport în comun, care circula pe Calea Călăraşilor au coborât în ziua respecţivă câţiva călători care nu aveau mască sau care o purtau sub bărbie. Ei au fost preluaţi imediat de către un echipaj de poliţie, care aştepta în staţie, dar, surprinzător, unul dintre cei doi poliţişti purta masca sub nas...
Astfel de scene sunt întâlnite la tot pasul - la cozile care se formează pe la uşile diverselor instituţii, la bancomate, în zilele de salarii sau de pensii, la magazinele sau chioşcurile de cartier, acolo unde toată lumea cunoaşte pe toată lumea, iar purtarea măştii de protecţie rămâne doar un moft.
Când vine vorba despre mască, toţi sunt experţi. Masca ne-a furat libertatea de a respira, masca încalcă drepturile omului, masca ne sufocă sau ne ascunde frumuseţea de bronz căpătată în concediu, la mare.
Sub pretextul că EU NU SUNT BOLNAV sau NU CRED îN COVID, mulţi dintre cei de lângă noi sfidează legea, umblă fără mască în locuri publice sau în zone aglomerate, se expun şi ne expun pe fiecare dintre noi, fie din teribilism, fie din necunoaştere, inconştienţă sau... prostie.
Cei care nu cred în existenţa virusului pandemic şi au încă nevoie de dovezi, sunt irecuperabili şi, pentru ei, vorbim în zadar. De aceea, cred că, în această perioadă, doar amenzile usturătoare îi pot face să îşi schimbe părerile şi atitudinea şi doar aşa pot fi protejaţi cei de lângă ei. Realitatea cu care ne confruntăm ne-a oferit însă destule lecţii şi nu ne putem permite să mai luăm în băşcălie un virus care a îngenuncheat întreaga planetă.
Din păcate, la noi, virusul a căpătat o culoare politică, iar politicienii profită de nemulţumirile, de dezamăgirile, de fricile şi de neputinţele noastre şi gestionează această situaţie după bunul lor plac.
Guvernul şi Opoziţia aruncă acuze dintr-o ogradă în alta, iar virusul, care ne ameninţă pe fiecare dintre noi, se transformă într-o maşinărie de adunat voturi, în timp ce numărul de îmbolnăviri este în continuă creştere.