Mergi la conţinutul principal

Vindeca-ti prejudecatile!

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului au organizat, ieri, la Consiliul Judetean dezbaterea intitulata "Facilitarea accesului si a participarii la viata sociala a persoanelor cu dizabilitati". Actiunea desfasurata in cadrul "Festivalului Sanselor Tale" a reunit reprezentanti ai institutiilor brailene, ai organizatiilor neguvernamentale, ai agentilor economici locali si persoane cu dizabilitati.
Reprezentantii AJOFM au vorbit despre proiectul "Servicii de consiliere pentru persoanele cu dizabilitati" derulat in baza imprumutului acordat de Banca Mondiala. Astfel, au fost infiintate 9 centre pilot in fiecare regiune de dezvoltare din tara unde persoanele cu dizabilitati primesc consiliere personalizata, sint informate in legatura cu oferta educationala, piata muncii, sint instruite in tehnici de cautare a unui loc de munca, in comunicarea in limbaj mimico-gestual. Persoanele cu dizabilitati prezente la discutii au explicat greutatile cu care se confrunta din cauza lipsei rampelor de acces si au precizat ca si acelea care sint realizate sint construite in bataie de joc. Una dintre persoanele cu handicap a spus ca s-a realizat in cariera, s-a casatorit cu o persoana fara dizabilitati cu care are o relatie foarte frumoasa si impreuna au un copil sanatos. "In Braila exista aproximativ 8.200 de persoane care au dizabilitati. Dintre acestea, 43 sint salariati, iar alte 35 sint apte de munca, dar nu au gasit posturi" a precizat Dorulet Capbun, director adjunct al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila. Maria Jerlaeanu, director executiv al Fundatiei "Lumina", a precizat la rindul ei ca dintre cei 35 de tineri gazduiti la bl. R8 din Obor, 14 sint cu handicap. "Nu am nimic impotriva angajarii persoanelor cu handicap. Urmarind discutiile am avut o revelatie in sensul de a angaja persoane cu dizabilitati, dar mi-am dat seama ca nu avem rampa de acces. Ne confruntam cu penuria fortei de munca si as angaja fara nicio problema un inginer mecanic si nu numai. Solicit fundatiilor si institutiilor abilitate sa ne informeze in legatura cu calificarile persoanelor pe care le au in evidenta si vom realiza interviuri in vederea angajarii. Stiu ca toata lumea isi doreste sa lucreze pe calculator, dar ne vom orienta, in functie de calificarea fiecaruia", a spus Costel Spiridon, director general al "Promex" S.A.
Simona Ely Chioibas, director executiv al AJOFM, a precizat ca dintre cele 110 persoane cu dizabilitati care au solicitat sprijin, 50 s-au angajat. Conducerea Directiei de Asistenta Sociala considera ca nu sint suficiente centre pentru aceasta categorie de persoane, ca in scoala nu se face educatie in legatura cu modul in care trebuie sa ne comportam cu persoanele din aceasta categorie. La actiune au participat si reprezentanti ai Fundatiei "Euro 21", ai Organizatiei "Trebuie!" si cadre didactice care au la clasa elevi cu dizabilitati.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu