Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vilele Brailei

In ciuda impresiei generale ca este un oras cu o economie fara vlaga, Braila reuseste, totusi, cit de cit, sa tina pasul cu vremea, cel putin dintr-un punct de vedere. Ne referim la casele cu aspect modern, occidental, pe care au reusit sa si le ridice destul de multi braileni, in ultimii doi-trei ani. Noile vile demonstreaza ca lucrurile evolueaza si in orasul nostru, chiar daca, de multe ori, au fost cladite cu bani cistigati cu truda pe meleaguri straine. Cotidianul "Obiectiv" reia o campanie mai veche si va va prezenta, in perioada urmatoare, in cadrul unei rubrici saptaminale, cele mai aspectuoase locuinte private finalizate in ultimii doi-trei ani.

In numarul de astazi, ne oprim asupra a doua cladiri de pe Bulevardul Independentei. La nr. 298 se afla locuinta familiei Antohe. Este o casa fara mari pretentii artihectonice insa cu o aura aparte data tocmai de aspectul sau simplu. Fatada se remarca prin linii drepte si un balcon cu balustrada de fier forjat care o incadreaza aproape in totalitate. Proprietarul, Constantin Antohe, patron al unei societati comerciale, ne-a marturisit ca i-a cerut arhitectului care a proiectat-o sa o faca pe toata deschiderea curtii. "Nu avem loc prea mult si am considerat ca e mai bine asa", ne-a explicat acesta. Casa e compusa din living, camera de zi, patru dormitoare, doua bai si o bucatarie si adaposteste doua familii, pe a lui Constantin Antohe si pe a fiului acestuia. A fost construita intre 2002 si 2004, in regie proprie, si a costat peste un miliard de lei, la valoarea de atunci a banilor.
Tot pe B-dul Independentei, la nr. 310, se afla o vila mai pretentioasa din punct de vedere arhitectonic, cu o fatada pe care unghiurile drepte si formele rotunjite se imbina armonios. "De aspectul acesta este responsabil arhitectul. Dumnealui ne-a prezentat un proiect care ne-a placut si pe care l-am adoptat imediat", ne-a povestit proprietarul, Gheorghe Ghearfas, un brailean prin adoptie, nascut in Satu Mare si stabilit acum trei decenii in orasul nostru. Acesta locuieste impreuna cu sotia in vila ridicata intre 2004 si 2006 si formata dintr-un living, trei dormitoare, un dresing, doua bai cu WC. La subsol, mai este amenajata o incapere, folosita drept camera de locuit vara, si un garaj. Gheorghe Ghearfas a reusit sa-si ridice o casa atit de impunatoare dupa ani multi de munca in Austria. El ne-a povestit ca a lucrat, intre 1963 si 1988, ca tehnician chimist, la Combinat. In '88, a avut probleme cu fosta Securitate comunista si a fugit peste hotare. A plecat singur, fara sotie, si a stat acolo pina recent, cind a iesit la pensie, din domeniul vinzarilor de masini, in care a activat mai bine de 15 ani. Revenit definitiv in tara, a vindut apartamentul in care a locuit sotia sa si s-au mutat impreuna in noua vila.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii