Vila lui Ceauşescu scoasă la licitaţie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Vila lui Ceauşescu scoasă la licitaţie

Vila Egreta din Balta Mică a Brăilei, construită special pentru dictatorul Ceauşescu, în cazul în care acesta ar fi "binevoit" să vâneze în zonă, este de vânzare. Direcţia Silvică Brăila cere pe ea circa 100.000 euro plus TVA, însă renovările ar mai înghiţi cel puţin încă pe atât. Asta deoarece construcţia a fost degradată de inundaţiile din 2006-2010 când apa a intrat în vilă, iar după ce s-a retras, pereţii au mucegăit şi lemnăria s-a degradat. Licitaţia deschisă pentru această vilă este programată în a doua jumătate a lui august. Viitorul proprietar nu poate organiza acolo partide de vânătoare sau pescuit, aşa că unica modalitate în care-şi poate recupera investiţia este turismul, singura activitate permisă în Zona de protecţie integrală Egreta, unde de altfel este amplasată şi vila. Mai precis, împreună cu Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, el va putea organiza, pentru împătimiţii de natură, trasee de vizitare a punctelor de atracţie din parc.

Oricine dispune acum de suma de 100.000 de euro plus încă vreo 120.000 euro pentru renovări poate să cumpere vila de protocol a lui Ceauşescu amplasată în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei. Imobilul este situat în extravilanul comunei Berteştii de Jos şi a fost construit în perioada 1987-1990, într-o zonă de liberă inundaţie a fluviului Dunărea, la aproximativ 10 km aval de podul Giurgeni - Vadul Oii şi a avut ca scop destinaţia de gazdă a cuplului dictatorial. Pentru că nu avea un loc special amenajat pentru vânătoare, Ceauşescu nu a intrat niciodată în zona Insulei Mici, fapt care i-a determinat pe mai-marii judeţului de la acea vreme să-i construiască o cabană de vânătoare. De altfel, prima vizită a "tovarăşului" era programată la începutul anului 1990, dar evenimentele din decembrie 1989 au modificat programul. După 1990 clădirea a găzduit totuşi turişti, mai mult străini, în principal italieni, care veneau la partide de vânătoare, însă odată cu înfiinţarea Parcului Natural Balta Mică a Brăilei vânătorile au fost interzise.
Clădirea cu o suprafaţă de 305 mp, are construit doar un nivel, din cele două proiectate iniţial, pe o fundaţie din beton, zidărie de cărămidă şi acoperiş din tablă zincată. Cabana dispune de un număr de 5 camere, un hol central, o sufragerie, o bucătărie şi 2 grupuri sanitare. Beneficiază de instalaţie electrică proprie care se poate conecta la un generator, iar încălzirea se realizează cu sobe cu combustibil solid. Terenul aferent are o suprafaţă de 3.903 mp, pe care a fost amenajat şi un heliport, este proprietatea publică a statului şi va face obiectul unei viitoare concesionări către viitorul proprietar al imobilului.
Problema este că din impozanta vilă nu au mai rămas decât pereţii, acoperişul, o parte din lemnăria uşilor şi ferestrelor şi o mică parte din dotările care ar fi trebuit să asigure confortul dictatorului şi a suitei ce ar fi urmat să-l însoţească în partidele de vânătoare din Balta Mică a Brăilei. Aşa cum rezultă dintr-un memoriu tehnic al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, actualul proprietar al imobilului, cauza degradărilor au fost inundaţiile din perioada 2006 - 2010, când pereţii din cărămidă s-au îmbibat cu apă, iar mucegaiul a pătruns peste tot, ridicându-se până la înălţimea de 1,3 m. "Costurile reparaţiei pentru a aduce clădirea în stare de funcţionare s-ar ridica la cifra de 120.000 euro. Direcţia Silvică Brăila prin Ocolul Silvic Brăila nu poate suporta o astfel de cheltuială, iar folosirea clădirii pentru a se recupera investiţia nu se justifică, deoarece vânători nu se mai organizează, iar turismul sezonier nu asigură recuperarea investiţiei într-o perioadă rezonabilă", se arată în documentul celor de la Direcţia Silvică.

Condiţii stricte de protecţie a mediului

Dacă se va găsi un cumpărător pentru Vila Egreta, iar acesta nu se va mulţumi să o folosească exclusiv în scop personal, are posibilitatea de a o integra în circuitul turistic. Practic, turismul este singura activitate pe care regimul de parc natural o permite. Dar şi aici sunt anumite condiţii ce trebuie respectate. Conducerea Parcului Natural Balta Mică a Brăilei (BmB) ne-a explicat că, potrivit planului de management, în zonă se poate face ecoturism, agroturism, turism educaţional, turism ştiinţific, însă doar în anumite condiţii. De exemplu, vila este amplasată în zona de protecţie integrală Egreta, unde numărul maxim de turişti în cadrul unui grup per vizitare este limitat la capacitatea de suport ecologic pentru turism, reglementată prin HG 538/2011 privind aprobarea Planului de management pentru Balta Mică a Brăilei. Mai mult, activităţile turistice în zonă se fac doar de către Parcul Naţional BmB la tarife ce pleacă de la câteva zeci de lei pentru transport, sau pentru ghid şi ajung la 300-500 lei tariful pentru fotografiat sau filmat. De asemenea, conducerea Parcului a dat asigurări că viitorul proprietar nu va avea probleme în obţinerea autorizaţiei pentru renovarea şi reabilitarea clădirii atâta vreme cât îndeplineşte şi respectă prevederile legale în domeniu. În ce priveşte evitarea unor viitoare inundaţii, aşa cum s-a întâmplat în trecut, instituţia recomandă realizarea unei amenajări în sensul montării unor planşe din tablă specială care să ţină în frâu apele fluviului.
Revenind la licitaţia organizată de Direcţia Silvică Brăila, preţul de pornire al licitaţiei este de 459.163 lei fără TVA adică echivalentul a puţin peste 100.000 euro. Documentaţia de licitaţie poate fi obţinută de la sediul instituţiei, iar temenul limită de înscriere este 25 august, ora 10.00. Licitaţia se va desfăşura în data de 28 august, la ora 11.00, la sediul instituţiei, iar pasul de licitaţie va fi de 5% din preţul de pornire fără TVA. De precizat că, odată cu Vila Egreta, Direcţia Silvică Brăila mai scoate la vânzare în cadrul aceleiaşi proceduri şi alte câteva sedii de cantoane plus o anexă socială.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro