Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Vandalii din şcoală

Vandalismul pare să se fi născut la şcoală. Asta demonstrează un film în care elevi de 12- 13 ani rup pupitrele şi scaunele dintr-o sală de clasă. Realităţi de toată jena ale şcolii româneşti ies la iveală, de astă dată, chiar cu ajutorul autorilor: elevii. Pe adresa redacţiei ne-au fost trimise, în format electronic, scene de vandalism greu de imaginat dintr-o şcoală din judeţul Brăila, care s-au petrecut, potrivit identificării făcute chiar de Inspectoratul Şcolar Judeţean, la finele anului şcolar trecut, în Şcoala Gimnazială din satul Cuza Vodă, comuna Stăncuţa.
Pe imagini se vede cum un grup de şapte, opt băieţi, aruncă scaunele din sala de curs în mijlocul clasei, le stâlcesc cu picioarele, iar veselia este la ea acasă. Imaginile sunt realizate cu un telefon mobil de către un alt elev, din aceeaşi clasă. În faţa acestei filmări, pe care am pus-o la dispoziţia Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Brăila, directorul unităţii şi-a dat demisia, şeful IŞJ a cerut măsuri drastice, iar o comisie alcătuită din psihopedagogi descinde, astăzi, la Cuza Vodă. De menţionat că, deşi în hârtii are consilier psihologic, şcoala n-a primit niciodată vizita vreunuia, din 2012, de când a fost reabilitată pe fonduri de la Banca Mondială, după standarde europene.

"Iată demisia mea!", directorul Şcolii din Cuza Vodă

"Imaginile sunt de anul trecut, din penultima zi de şcoală, de la clasa a şaptea. Acum, elevii respectivi sunt în clasa a opta. Avem mari probleme cu aceşti copii, am chemat de multe ori poliţiştii la şcoală, aceştia au venit, i-au consiliat, dar nu ne înţelegem nici cu părinţii, mulţi cu probleme penale, care nu-şi stăpânesc nici ei copiii. Eu mă declar depăşită de situaţie, am tot sesizat pe toată lumea, dar asta pune capac. Iată demisia mea!", a susţinut învăţător Nina Negoiţă, director adjunct al unităţii din Stăncuţa, responsabil de Şcoala Gimnazială Cuza Vodă, chemată, ieri, în biroul inspectorului şcolar general pentru a da explicaţii cu privire la situaţie.
În şcoala de la Cuza Vodă sunt 178 de copii, de la grădiniţă până în clasa a opta, în general e câte o clasă pentru fiecare generaţie, iar elevii în cauză sunt acum în an gimnazial terminal, dar cu reale probleme de comportament şi la învăţătură.
"Nu e posibil aşa ceva! Ne-am autosesizat, am verificat şcoala şi am constatat că este vorba despre o înregistrare făcută în urmă cu cinci, şase luni. Solicităm măsuri atât asupra cadrelor didactice, cât şi asupra elevilor. Şcoala este nouă, mobilierul de asemenea, cineva trebuie să răspundă pentru acest comportament. Acceptăm demisia/ cererea de încetare a detaşării în funcţia de director a doamnei Negoiţă, mai ales că aceasta este şi învăţătoare şi trebuie să se ocupe de clasa la care predă. Identificăm un cadru didactic care să preia funcţia de conducere", ne-a declarat prof. Cătălin Canciu, inspectorul şcolar general.

Poliţia a făcut cărare spre Cuza Vodă

Nici directorul de la Stăncuţa, învăţătoarea Gica Oancea, în subordinea căreia este şcoala de la Cuza Vodă, chemată, de asemenea, ieri, la Inspectoratul Şcolar, nu se simţea confortabil în faţa unor imagini despre care habar n-avea.
"Eu nu ştiam, nu am avut asemenea probleme, nu am fost informată, înţeleg că sunt, într-adevăr, mari probleme acolo. Dar sunt trei cadre didactice care fac permanent de serviciu pe şcoală, nu ştiu cum de nu s-a auzit. Probabil, fiind într-o zi din ultima săptămână a anului şcolar, au fost lăsaţi mai liberi. Din câte am înţeles, diriginta lor nu vine decât de două ori pe săptămână, sunt scăpaţi din mână. Eu ştiu că nici părinţii nu cooperează, ne zic: educaţi-i, doamnă, că de aceea sunteţi profesori! Nu-i chiar aşa!", ne-a declarat învăţător Gica Oancea, directorul Şcolii Gimnaziale Stăncuţa.
Poliţiştii de la Secţia Viziru, unde este arondată şi Şcoala Gimnazială din satul Cuza Vodă, au confirmat că ştiu situaţia de la unitatea respectivă, ba chiar că în sat sunt multe probleme cu furturi, agresiuni, unele comise şi de minori.
"Într-adevăr, colegii noştri au fost solicitaţi în multe rânduri să intervină la şcoala din localitate şi au aplanat conflictele semnalate, au dat avertismente, sancţiuni, au luat măsuri când a fost cazul, au discutat atât cu elevii, cât şi cu părinţii şi cadrele didactice", ne-a declarat agent şef adjunct Camelia Bucur, din cadrul Biroului de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

Corigenţi şi cu media scăzută la purtare: jumătate dintre elevii clasei

Întrebate chiar de către prof. Cătălin Canciu de ce nu au luat atitudine până acum, cele două au adoptat "poziţia ghiocelului", după care: "Dar chiar n-am ştiut. Nu ni s-a spus că acolo s-au rupt scaunele. Da, mobilierul a fost nou!", a adăugat Nina Negoiţă.
Că majoritatea elevilor din clasa a opta au probleme se ştia, dovadă stau numeroasele sesizări făcute de către învăţătoarea Negoiţă la Poliţie, ba că aceştia sunt agresivi, ba că vorbesc urât între ei, cu colegele, cu profesorii, ba că fac scandal de tulbură întreaga unitate. Nicio vorbă n-a ajuns însă şi la Inspectorat, cu atât mai puţin la consilierul psihopedagogic care le este repartizat.
"Nici nu ştim cine-i consilier, din 2012, de când am preluat această funcţie, atunci când a fost reabilitată unitatea, n-a venit niciodată, dar...nici nu l-am chemat", a adăugat Nina Negoiţă. Nici pe la Stăncuţa n-a mai trecut de o veşnicie un consilier psihologic, dovadă că nici directoarea Oancea n-avea habar despre numele acestuia.
Clasa a opta de la Cuza Vodă are 20 de elevi, 13 băieţi şi şapte fete. Anul trecut, opt dintre ei, între care şi două fete, dar şi elevul care a făcut filmarea cu telefonul mobil, au avut notele scăzute la purtare, la 8 şi 9. Corigenţi au fost: 14 la fizică, opt la geografie, şase la limba şi literatura română, şase la matematică, doi la limba franceză şi şapte la istorie. În primul semestru al anului trecut au promovat şase elevi din 20, în al doilea, 12.
"Mie mi s-a părut că elevul care a filmat a postat înregistrarea în mod intenţionat, din răzbunare. În ziua respectivă a fost atenţionat de către o doamnă profesoară, s-a supărat, a vrut să plece de la şcoală, unitatea era închisă şi s-a întors provocându-i pe ceilalţi să facă dezastru în clasă, iar el i-a filmat. A mai spus că va posta imaginile...A tot ameninţat", a adăugat învăţătoarea Nina Negoiţă. Sursa citată a susţinut că există în regulamentul şcolii menţiunea că telefoanele sunt interzise în şcoală, dar aceasta este prima regulă încălcată. "Le-am mai confiscat telefoanele şi le-am dat părinţilor la final de program, dar...Chiar nu se poate găsi o soluţie! Şi părinţii vin şi se declară ofensaţi că le luăm telefoanele", a mai spus Nina Negoiţă.

Astăzi, comisie de psihopedagogi la Şcoala Cuza Vodă

Deşi i-a fost aprobată cererea de încetare a detaşării din funcţia de director, învăţătoarea Nina Negoiţă trebuie, în următoarele 45 de zile, cât durează preavizul, să rezolve situaţia, la recomandarea inspectorului şcolar general. Astăzi, aceasta trebuie să deschidă porţile unei întregi comisii de psihopedagogi, după cum a dispus, ieri, şeful IŞJ. La întâlnire a fost chemat şi prof. Marian Cloşcă, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Brăila, în structura căruia intră consilierii psihologici şcolari.
"După părerea mea, este vorba despre un act de teribilism. Bineînţeles, mergem acolo. Nu ştiu de ce consilierul repartizat nu i-a vizitat niciodată, vom vorbi şi cu acesta. Noi venim, de altfel, şi ori de câte ori suntem solicitaţi, astăzi (n.r. ieri), de exemplu, am fost la Gradiştea, unde o fetiţă a lăsat bileţele prin care ameninţa că vrea să încheie socotelile cu viaţa. Un gest, de asemenea, teribilist, de atragere a atenţiei. Am consiliat-o, monitorizăm situaţia. Venim să vedem despre ce este vorba şi la Cuza Vodă. Noi identificăm situaţia şi, cu acordul părinţilor, recomandăm alte forme de consiliere. Mulţi încă au temeri când aud de psiholog, or noi nu suntem psihoterapeuţi, ci psihopedagogi. Trebuie lucrat şi cu părinţii, altfel...Ştiţi ce ne spun părinţii când le spunem că n-ar fi rău să consulte un psiholog? «La psiholog să te duci dumneata, copilul meu n-are probleme!», asta spun", ne-a declarat prof. Marian Cloşcă.

Profesorii titulari, prezenţe meteorice în şcoală

La nivelul şcolii se înregistrează şi cazuri de absenteism şi abandon şcolar, dar şi o rată de promovare mult sub nivelul minim al judeţului. La ultimele simulări, potrivit cadrelor didactice de aici, "a fost dezastru". Unitatea se confruntă şi cu o criză majoră de profesori. Cei mai mulţi fac naveta de la Brăila, iar titulari sunt doar aceia de la materiile principale. Dirigenţia clasei a opta este asigurată de o profesoară de educaţie tehnologică, aceasta vine de două ori pe săptămână la şcoală şi s-a declarat, de asemenea, depăşită de situaţie, dar nici n-are de gând să renunţe la dirigenţie. "Pe cine să mai punem?! Nu ştim. N-avem cadre titulare...", a mai spus învăţătoarea Oancea.
Fără profesori diplomaţi, care să ştie să-i strunească şi directori "mână de fier", fără consiliere psihologică timpurie şi sprijin asertiv din partea părinţilor, copiii devin nişte "mingi de ping- pong" într-un sistem care lucrează cu ei, nu întotdeauna şi pentru ei. Un sistem în care defulează fără deosebire atât profesorii, cât şi elevii. Remember şi cazul învăţătoarei de la "Ana Aslan", al cărei "discurs injurios" editat cu "simţ de răspundere" de un părinte pus pe făcut rău, nu neapărat pe rezolvat o problemă, a făcut înconjurul României. Grav este că toate aceste cazuri - tratate separat - nu fac decât să perpetueze o stare de fapt, un mod de operare prin care taberele participante sunt ba vânători, ba vânat. Vom reveni.

Şcoală de două milioane de lei. 70% din mobilier, schimbat acum!

Şcoala din Cuza Vodă de Stăncuţa este una dintre cele mai noi şi moderne din judeţ, având încălzire centralizată, sală de sport, clase spaţioase, dotate după ultimele standarde europene, fiind o investiţie a Băncii Mondiale din 2010 până în 2012, în valoare de peste două milioane de lei.
"Păcat de şcoală. Şi noi am investit acolo câteva sute de mii de lei, în mobilier, în draperii. Le-am angajat fochist pentru centrală, administrator. Clasele sunt spaţioase, frumoase. Sunt mulţi copii acolo, la Stăncuţa sunt 176, iar la Cuza Vodă, 178. Ştiu că acei copii sunt zburdalnici, greu de stăpânit, vulcanici, nici părinţii nu sunt cooperanţi. Anul ăsta am schimbat 70% din mobilier. L-au distrus. Din ianuarie 2016, începem un program acolo cu CJ-ul, finanţare de 50- 50% de reabilitare, amenajare a curţii, a terenului de baschet...După părerea mea, de vină e şi legislaţia, că nici nu poţi să te uiţi la un copil că eşti reclamat!", ne-a declarat Nicu Turcu, primarul comunei Stăncuţa.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro