VIDEO: Staţia morţii. Şoferul, pus sub acuzare. Medicul de familie rupe tăcerea! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Staţia morţii. Şoferul, pus sub acuzare. Medicul de familie rupe tăcerea!

Cinci familii din Brăila îşi plâng morţii. Brăila însăşi e în doliu. O demonstrează imaginile din "Staţia morţii": candele, flori, lumânări, fotografii, icoane, cruciuliţe şi, nu în cele din urmă, oameni, oameni plângând pentru cei cinci brăileni ucişi, luni la 6.45, într-o secundă, în refugiul de la intersecţia Şoselei Rm. Sărat cu Str. Comuna din Paris.
Ieri a fost înmormântată una dintre femeile ucise în accidentul de luni. Astăzi, vor fi înmormântate celelalte patru victime, inclusiv soţii Oprea. Copiii victimelor, doi băieţi de câte 10 ani şi o fată de 18, au intrat în atenţia autorităţilor de la Protecţia Socială.
Între timp: amănunte interesante în dosarul "Staţia morţii", care a intrat în etapa de mega-anchetă atât pe linie medicală, pentru stabilirea eventualelor culpe în cazul în care şoferul era cunoscut ca epileptic, cât şi pe latură poliţienească, pentru elucidarea modului în care individul - a cărui probă antidoping "2" a ieşit pozitivă la trei substanţe - a condus din 2007 încoace, reuşind să fenteze, de-a valma, medici, angajatori, poliţişti.
Cazul agentului de securitate Marius Negoiţă, 27 de ani, de la My Security, un bărbat de 130 de kilograme, care a obţinut carnetul de şofer imediat după împlinirea vârstei majoratului, a creat un precedent atât la nivelul comunităţii, care a perceput tragedia ca pe un caz "Colectiv brăilean", cât şi în materie de practici şi proceduri judiciare privind felul în care autorităţile cooperează pentru prevenirea şi combaterea faptelor cu potenţial de pericol public. Până acum, situaţia arată că a fost tratat efectul, iar nu cauza.
Întrebat de jurnalişti, de pe patul de spital, Marius Negoiţă, internat la Ortopedia din Corpul B a Spitalului Judeţean Brăila, a afirmat ba că este epileptic şi că ar fi făcut o criză, ba că i s-ar fi strâns preşul sub pedalele maşinii, numai că e greu de crezut că acel covoraş s-a strâns sub frână, dar a apăsat acceleraţia, astfel încât şoferul n-a nimerit nici frâna de mână.
"Nu este adevărat că aş fi consumat droguri. (...) Am avut mai demult nişte convulsii. Medicul de familie cred că ştia. (...) Condoleanţe familiilor victimelor! Îmi pare rău sincer pentru ceea ce s-a întâmplat, chiar n-am vrut să moară nimeni!", a susţinut Marius Negoiţă în faţa jurnaliştilor.

Negoiţă n-a fost niciodată înregistrat ca epileptic

Reporterii noştri au reuşit să vorbească, ieri, cu medicul de familie al şoferului, dr. Steluţa Nedelcu, care se află la Constanţa, unde susţine o serie de examene pentru specialitatea Cardiologie. Revoltată că acest caz a luat o asemenea amploare şi că unii s-au mirat peiorativ de concediul său, dr. Steluţa Nedelcu a declarat: "Sunt în concediu de două săptămâni. Dau examene pentru a treia specializare. De formaţie sunt pediatru, m-am specializat în medicină de familie, în medicina muncii şi acum, după trei ani de studiu, şi în cardiologie. Dau examene la Constanţa, n-am intrat în concediu din cauza acestui caz, concediul meu era programat, am lăsat o colegă în loc".

Dr. Nedelcu a fost de accord să rupă tăcerea în privinţa cazului Negoiţă, ba chiar a susţinut că n-are nimic de ascuns în contextul în care fişa medicală a pacientului său este deja la organele de anchetă penală.
"Mi-a fost pacient încă de copil. La 17 ani, în 2006, acest pacient a venit la mine fiindcă făcuse convulsii specifice epilepsiei. I-am dat trimitere la neurolog. A venit cu un RMN făcut la Bucureşti, din care rezultau nişte modificări şi atunci am dat iarăşi trimitere, scriind pe proprie răspundere că e suspect de epilepsie. Nu a venit cu niciun rezultat de la neurolog. În 2013 a apărut din nou, dar pentru o criză sciatică, fiindcă este obez şi avea probleme cu spatele. De atunci nu l-am mai văzut", ne-a declarat dr. Steluţa Nedelcu.
Medicul susţine că pacientul ar fi avut posibilitatea să se trateze la un cabinet particular, însă niciun neurolog din sistemul de stat nu i-a dat vreodată reţetă pentru epilepsie.
"În 2015 a venit mama lui să-i activeze cardul de sănătate, dar nu era asigurat şi nu i l-am activat. Nu lucra atunci. Nu figurează în baza de date a Casei de Asigurări ca epileptic. Nu a primit nicio reţetă de la un neurolog, în acest sens. Putea să ia din sistemul privat, pe bani, dar nu cred că şi-a permis, că nu-i o familie cu asemenea potenţial material. Cred mai degrabă că lua de la cineva medicamente asociate cu neurolepticele, diazepam sau altceva. Reţetele sunt speciale şi nu se eliberează oricum", a mai spus dr. Nedelcu.

Şoferul, pus oficial sub acuzare

Anchetatorii au coroborat mare parte din probele materiale din acest caz. N-au reuşit, însă, să-l audieze pe Negoiţă, motiv pentru care au început, iniţial, urmărirea penală "in rem".
Se mai aşteaptă rezultatele cantitative de la analizele testului antidoping de la urină (în sânge nu ieşise nimic) de la "Mina Minovici", fiindcă în urma analizei primare de la UPU Brăila, rezulta că Negoiţă consumase trei substanţe interzise, catalogate ca "droguri artificiale" (între care amfetamine şi benzodiazepină, ce se găseşte şi-n diazepam) ce puteau fi reţinute din medicamente psiho-neuroleptice.
Ieri, Negoiţă a fost operat, motiv pentru care nu a putut fi audiat. El a suferit contuzie la bazin, cu fracturi la colul femural şi femurul stângi. Având 130 de kilograme, intervenţia a fost cu atât mai dificilă, în contextul în care n-a fost posibilă investigaţia cu tomograful. Mai mulţi chirurgi brăileni şi-au adus contribuţia pentru a-l stabiliza.
Legea nu permite anchetatorilor să audieze persoane care se află sub influenţa medicamentelor de un anumit grad, ce pot influenţa starea acestuia. Un lucru este cert: "Ieri, şoferul a fost pus sub acuzare, având calitatea de suspect. Pot să vă confirm că este urmărit penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă", ne-a comunicat procuror Gheorghe Velea, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.
Din aceeaşi sursă am aflat că, deocamdată, nu s-a dispus nicio măsură preventivă, însă imediat ce se va efectua audierea, procurorul de caz va dispune măsuri privind starea de libertate a şoferului. Între timp, el este urmărit penal ca suspect.

Un sistem fentat a dus la o tragedie

Într-o discuţie neoficială cu tatăl lui Negoiţă, şeful de la "My Security", Marius Ilaş, ar fi aflat că băiatul avea probleme la scoarţa cerebrală şi că se trata la Bucureşti, chiar înainte de a se angaja, în august-septembrie 2015: "Am înţeles că i-ar fi depistat un soi de tumoră, un lichid şi că lua ceva tratament, dar n-am înţeles de ce n-a spus nimic nimănui. Se pare că familia lui ştia".
Indiferent că era sau nu epileptic, că se trata sau nu, Marius Negoiţă este culpabil de moartea a cinci oameni: Nicoleta Pîrlog (41 de ani), Mirela Iosub (tot de 41 de ani), Nicoleta Oprea (37 de ani), Florin Oprea (40 de ani) şi Anişoara Toader (52 de ani).
Deşi există dovezi că ştia că a făcut convulsii epileptice, că avea leziuni pe creier, cel puţin în 2006 şi 2015 (când a ajuns la UPU), Negoiţă a urcat la volan, s-a angajat ca agent de securitate, declarând că n-are nicio boală.
A fentat. A fentat medicii, a fentat poliţiştii, s-a fentat pe el însuşi, propria viaţă. Are un bebeluş de doar câteva săptămâni. De ce? De ce a fentat? Pot fi multe răspunsuri, dar e greu de spus ce-a fost sau ce este în mintea şi-n sufletul unui asemenea om. Şi-apoi nu suntem noi aceia care s-o facem.
Sigur este că, aşa cum se întâmplă în multe situaţii, bolnavii care suferă de asemenea boli n-au decât restricţii: nu au voie să şofeze, nu au voie să lucreze oriunde (ba chiar sunt puţine mijloace de subzistenţă) şi semnează pe propria răspundere la căsătorie, când vor avea copii, tocmai fiindcă epilepsia este o boală genetică transmisibilă, cu efecte uneori grave asupra moştenitorilor. Or epilepsia este o boală ce nu poate fi depistată prin analize simple. Practic, epilepticii sunt complet dependenţi, motiv pentru care există posibilitatea ca printre noi, oriunde, oricând, la volan sau într-un loc de muncă de securitate publică să existe o persoană de acest fel.
Practic, statul român nu oferă nicio variantă, ci doar restricţii acestora. Prin sistemul de protecţie socială, epilepticii pot primi ajutor financiar, însă acesta este simbolic, la nivelul a câteva sute de lei pe lună, egal cu venitul minim garantat. În rest, mai sunt compensate/ gratuite medicamentele şi...cam atât. Un RMN care ar putea depista afecţiunile de acest gen poate costa între 400 şi 580 de lei. Puţini îşi permit să îl facă cu bani din buzunar. Şi mai puţini au răbdarea necesară să aştepte programarea la "fără plată", care se întinde şi la două luni.

Copiii victimelor, în atenţia psihologilor

Ieri, a fost înmormântată Anişoara Toader, femeia de 52 de ani (mamă a două fete majore), care lucra la o firmă de procesare valori de pe Râmnicu Sărat. Astăzi, şi celelalte victime vor fi conduse pe ultimul drum.
Dacă brăilenii de pretutindeni au reacţionat, unii punându-şi doliu la statusul profilelor de pe reţelele de socializare, alţii aprinzând lumânări pentru cele cinci suflete ce-au plecat la Cer, autorităţile au trecut la altfel de măsuri. ITM a deschis anchetă, fiind vorba despre un accident colectiv de muncă, iar Direcţia de Protecţie a Copilului (din cadrul Consiliului Judeţean) şi aceea de Asistenţă Socială (de la Primărie) au în atenţie copiii minori ai victimelor.
"Eu am fost încă de marţi acasă la familia care are un băieţel de 10 ani. Copilul soţilor care au decedat era stabil emoţional, însă familia extinsă nu-i spusese în mod clar ce s-a întâmplat. Ne-am oferit să-l consiliem, acum şi după evenimentele acestea, cât va fi nevoie. În plus, vom stabili o măsură de protecţie socială. Îl vom da în plasament de urgenţă rudelor cu care şi locuia. Şi ceilalţi copii, fata de 18 şi băiatul de 10 ani (n.r. - ai Nicoletei Pîrlog) sunt în atenţia Direcţiei de Asistenţă Socială. În toate cazurile vom stabili forme urgente de protecţie şi vom oferi consiliere psihologică pentru copii, dar şi pentru familiile extinse, astfel încât să fie respectate drepturile acestora", ne-a declarat Simona Cimpoae, director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Brăila. Vom reveni.

Arhiepiscopia sprijină familiile victimelor

Pentru a veni în sprijinul real al familiilor greu încercate prin decesul persoanelor-victime ale groaznicului accident de la Brăila, înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian, împreună cu pc. protoiereu de Brăila şi ppcc. parohi de la Parohiile "Sf. Filofteia", "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" şi "Sfânta Treime" - Radu Negru au pregătit cele cuviincioase atât pentru slujbele de înmormântare, cât şi pentru agapele de pomenire. În acest sens, familiile îndoliate se vor consulta în mod concret cu preoţii parohi.
După înmormântare, se vor organiza întâlniri de consiliere şi se va acorda ajutor spiritual şi material, îndeosebi pentru copiii rămaşi fără sprijinul părinţilor lor. Atât cât omeneşte va fi cu putinţă, prin Sectorul educaţional, cât şi prin cel social de la Centrul Eparhial, orfanii vor fi integraţi în programul „Hristos împărtăşit copiilor" şi vor fi susţinuţi sufleteşte şi nu numai, pentru a depăşi acest cumplit moment şi pentru a creşte şi a se dezvolta normal, din punct de vedere afectiv - uman.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro