VIDEO: Primarul la DNA | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Primarul la DNA

• Palatul Administrativ, luat cu asalt de DNA: zi de foc, ieri, pentru primarul Aurel Gabriel Simionescu şi consilierul său financiar Stoica Anghelescu, fostul întâi finanţist al oraşului • aceştia au fost ridicaţi de procurorii anticorupţie pentru deturnare de fonduri publice • dosarul care a dus la "agăţarea" capilor administraţiei locale vizează Modernizarea Bulevardului Dorobanţilor, de unde s-ar fi deturnat 10 milioane de euro, bani europeni • dar, tot ieri, sute de alte documente ale proiectelor din fonduri nerambursabile, câştigate de firmele de suflet ale fostului şef de la CJ, Stancu, respectiv Concivia şi Tancrad, au fost ridicate de DNA, asta după ce, în ultima săptămână, mai mulţi angajaţi cu funcţii de conducere din Primărie au dat cu subsemnatul la DNA Galaţi • departamentele de Achiziţii Publice, Contabilitate, Proiecte şi Programe de Finanţare, Tehnic şi Direcţia Finanţelor Publice Locale, sigilate şi percheziţionate timp de aproape opt ore • aseară, la ora 19.30: Simionescu şi Anghelescu au fost reţinuţi 24 de ore pe Ordonanţă, pentru abuz în serviciu și schimbarea destinației fondurilor europene


Se confirmă din nou: Stancu târâie piciorul! După aproape un an de audieri disparate la nivelul Primăriei, DNA a descins, ieri, cu toată recuzita (zeci de jandarmi şi dube inscripţionate corespunzător) în fieful administraţiei municipiului Brăila.


Ţinta: proiectele câştigate de firmele considerate favorite ale fostului baron PSD, Gheorghe Bunea Stancu, acum deţinut la Focşani, în dosarul "Mită la PSD".


Focus a fost, mai întâi, însă, pe proiectul "Modernizarea Bulevardului Dorobanţilor", unde s-ar fi produs o deturnare de fonduri UE de 10 milioane de euro.

CITESTE SI VEZI AICI RADIOGRAFIA PRIMEI ZILE DIN VIATA DE INCULPAT A LUI SIMIONESCU: Primarul si fostul director economic al Administratiei Publice, dusi azi la arestare pentru abuz in serviciu si schimbarea destinatiei fondurilor europene. Simionescu, convins de Anghelescu sa mute banii de la proiectul Dorobantilor la Locuinte, Dezvoltare si Invatamant

Tabloul unei zile cu final neaşteptat a început cu percheziţii urmate de ridicări de documente şi audieri maraton în administraţia publică locală. Însuşi Simionescu a fost scos de jandarmi din Primărie şi dus la DNA pentru audieri.

Încă de la primele ore ale zilei de ieri, procurorii DNA au descins acasă la Stoica Anghelescu, pe str. Şcolilor, la omul-cheie al finanţelor publice din municipiu, care a deţinut ani buni şefia Direcţiei Finanţelor Publice Locale, iar de aproape o lună, pensionar fiind, este consilier financiar al primarului Aurel Simionescu.


Puţin după orele 8.00, primarul municipiului a fost înconjurat de jandarmi şi procurori anticorupţie, fiind solicitat să participe la percheziţiile ce s-au desfăşurat în biroul său, la DFPL şi-n celelalte compartimente responsabile de achiziţii, proiecte şi legalitate pe fonduri publice, între care şi bani europeni.


Aproape de ora 12.00, Simionescu a coborât scările Primăriei flancat de jandarmi şi, ţinut de braţe, a urcat în maşina care l-a dus la DNA, la audieri.


"Au ridicat mai multe documente...", a răspuns acesta tirului de întrebări jurnalistice. Deşi toată lumea ştia că Dorobanţiul e "cuiul lui Pepelea", Simionescu însuşi a dezvăluit cercul lărgit de proiecte pe care-l are DNA-ul: "Da, şi multe, multe altele", a replicat primarul, ridicând din umeri şi afişând un zâmbet stingher, în timp ce jandarmii îl zoreau spre dubă.

DNA: Concurs de fapte penale asimilate celor de corupţie

La 12.15, mai multe maşini de intervenţie au parcat în faţa Primăriei şi anchetatorii civili l-au condus pe Stoica Anghelescu în sediu, pentru a participa la confruntări şi noi percheziţii în departamentele care se află sub comanda sa.


Acesta mai fusese chemat la Galaţi, la audieri, şi se pare că, şi învinuit, iar în baza mărturiei depuse, procurorii au găsit, ieri, oportun să îl întoarcă la locul de muncă, pentru a lua, probabil, parte din probele indicate.


Anghelescu n-a scos niciun cuvânt, a urcat în viteză în Primărie şi acolo a stat preţ de câteva ore, timp în care jandarmii au cărat zeci de cutii cu acte, dosare: ba de la Achiziţii Publice, ba de la Tehnic, ba de la Juridic şi, mai ales, de la Economic.


La ieşirea din sediul Primăriei, întrebat dacă este martor sau învinuit, Stoica Anghelescu a repetat cu voce scăzută: "Nu ştiu, nu ştiu!".


Direcţia de Strategii, Programe, Proiecte de Dezvoltare şi Relaţii Internaţionale, situată în altă clădire administrativă, în zona Pancronex, a fost, de asemenea, călcată de anchetatori, tot pentru ridicarea de documente.


De altfel, în ultimele luni, mai multe persoane angajate în toate aceste compartimente au trecut pe la DNA pentru a da declaraţii cu privire la proiectele cu fonduri nerambursabile, îndeosebi în acelea în care s-a lucrat cu Tancrad Galaţi şi Concivia Brăila, firmele "de casă" ale lui Gheorghe Bunea Stancu.


Că DNA este cu lupa de mai multă vreme pe administraţia locală din Brăila o demonstrează faptul că  instrumentarea dosarului "Dorobanţilor" a început încă din 2014.


"La data de 05.11. 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi s-a sesizat din oficiu cu privire la comiterea unor fapte penale asimilate celor de corupţie de către primarul municipiului Brăila, Simionescu Aurel Gabriel", se arată în referatul DNA Galaţi.


Procurorii anticorupţie susţin că edilul-şef ar fi avut "concursul mai multor funcţionari din subordine şi, în egală măsură, al reprezentanţilor legali ai unor agenţi economici interesaţi în obţinerea unor contracte de achiziţii publice - cu referire la modul de organizare şi derulare a procedurii de achiziţie publică finalizată cu încheierea unui contract la data de 22.12.2010, pentru implementarea proiectului Modernizarea Bd. Dorobanţilor".

Simionescu şi Anghelescu: noapte în Arestul IPJ Galați, în custodia DNA

Puţin după orele 15.00, Anghelescu a fost scos din Primărie şi dus din nou la DNA. Tot atunci, doi avocaţi brăileni au plecat spre Galaţi, semn că şi Simionescu avea nevoie de apărător.


"Modalitatea de fraudare a procedurilor de atribuire a unor contracte de prestări servicii ori execuţie lucrări la nivelul autorităţilor publice locale a fost aceea că anumite firme agreate, s-au înţeles cu reprezentanţii şi funcţionarii din cadrul autorităţilor publice locale, fie să ofere preţul cel mai mic/cea mai bună ofertă economică, fie să îndeplinească anumite condiţii (tehnice, profesionale etc.)", mai susţin procurorii DNA.


Astfel s-ar fi derulat mai multe proceduri de achiziţii publice pe care le-au semnat pentru legalitate atât primarul Aurel Gabriel Simionescu, cât şi Stoica Anghelescu.


"Această situaţie a condus ca, în timp, anumite societăţi comerciale să deţină monopolul lucrărilor licitate", mai spune DNA. Procurorii anticorupţie au amintit în documentul lor de începere a anchetei faptul că firmele respective câştigau procedurile de achiziţie atât la Primăria Brăila, cât şi la Consiliul Judeţean: "acestea devenind practic firme care au câştigat marea majoritate a contractelor de achiziţie publică pe plan local şi judeţean, începând cu anul 2004 până în prezent".

Mai multe proiecte în colimatorul DNA

De fapt, ieri, DNA a ridicat din departamentele de la etajele 2, 3 şi 4 ale Primăriei, dar şi de la Registratura DFPL şi de la alte direcţii de resort mai multe dosare ale unor proiecte cu fonduri europene. Între acestea sunt proiecte din POR 2007- 2013 și FEDR, care au primit finanţare de la bugetul local în 2016, fiindcă nu s-au încadrat în deadline-ul impus de Uniunea Europeană: Modernizare Bulevardul Dorobanţilor, Spitalul de Psihiatrie, Extindere Spaţii Verzi Lacu Dulce (parcul din Lacu Dulce), Restaurarea şi consolidarea clădirii Teatrului "Maria Filotti"...


Reamintim că Primăria Brăila a preluat cheltuiala de 18 milioane de lei pentru mai multe proiecte începute cu bani europeni, dar care n-au putut fi terminate. În multe dintre lucrările de construcţie din aceste proiecte au fost implicate firmele Concivia şi Tancrad.


În cazul Bulevardului Dorobanţilor, procurorii au stabilit că ar fi vorba despre o deturnare de fonduri de 10 milioane de euro. Cazul este pe cât de vechi, pe atât de stufos. Dosarul a plecat şi de la un raport al Curţii de Conturi, din 2013, care a atras atenţia asupra unei corecţii bugetare de 25% pe care Primăria a primit-o în acest caz, fiindcă după numeroase licitaţii şi contestaţii, administraţia a pierdut un proces pe fond, la care juriştii săi nu s-au dus invocând dispariţia unor documente prin incendiere.


Vorbim aici despre cazul "Fudulaiche", fostul secretar al Primăriei, care împreună cu jurista Angelica Bratu ar fi rătăcit hârtiile, într-un mic incendiu izbucnit în biroul lui Fudulaiche.


Atunci, Curtea de Conturi a sesizat instituţiile de cercetare penală cu privire la cele constatate în timpul controlului: "Neexercitarea, pe fondul unor împrejurari neelucidate încă, a recursului la Decizia nr. 2581/10.04.2012 a Curţii de Apel Bucureşti pronunţată în dosarul nr. 10475/2/2011, referitoare la corecţia financiară de 25% din valoarea contractului de lucrări nr. 44878/22.12.2010 - 3,13 milioane lei".

Dosarul "Dorobanţilor", foc la propriu şi la figurat

De fapt, în cursul lunii martie 2012, Primăria Brăila a pierdut bătălia la Instanţa Supremă pentru corecţia de 25% cu minus dispusă de Auditul Naţional, pe motiv că autoritatea locală a uitat pur şi simplu de termenul în dosar. Culpa pentru această scăpare a fost atribuită secretarului general al Primăriei de atunci, Mircea Fudulaiche, dar şi şefei juriştilor Primăriei, Angelica Bratu.


Fudulaiche a susţinut că, de fapt, de vină pentru faptul că s-a ratat termenul de recurs ar fi fost un mini-incendiu petrecut chiar în biroul său, incident în care s-ar fi distrus mai multe documente, inclusiv adresa de la Înalta Curte, de la care curgea termenul de declarare a recursului. De altfel, Fudulaiche şi Bratu au trecut prin comisiile de disciplină şi, în final, s-au ales cu reducerea drepturilor salariale pe o perioadă de 3 luni: 5% în cazul Angelicăi Bratu şi 20% pentru Mircea Fudulaiche.

Acel incendiu dubios a condus şi la autosesizarea Poliţiei în aprilie 2013, după ce ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a relatat pe larg incidentul. De atunci nu se mai ştie nimic despre soluţionarea acelui dosar penal, ultima veste fiind că s-ar afla tot la DNA.


Mai trebuie adăugat că Primăria lupta în instanţă pentru a demonstra că o anume prevedere din caietul de sarcini nu era restrictivă, aceasta fiind de fapt "chichiţa" care a condus la corecţia de 5 milioane de euro. Mai exact este vorba despre pasajul "firma să aibă staţii/ puncte de lucru de prelucrare beton pe o rază de cel mult 80 kilometri". Tancrad era singura firmă care deţinea o astfel de staţie.


Curtea de Conturi Brăila a cerut atunci municipalităţii să "analizeze împrejurările în care s-a produs nerecuperarea Deciziei nr. 2581/10.04.2012 a Curţii de Apel Bucureşti (...) şi dispunerea măsurilor legale necesare".

Contract din 2009, Tancrad în tot şi în toate

Dar Primăria, prin semnăturile lui Aurel Simionescu şi Stoica Anghelescu, şi-a asumat cheltuiala făcută prin corecţia bugetară, ba chiar, acum, a preluat pe bugetul local al anului 2016 încă 5.890.368,42 lei pentru Dorobanţilor.
Dosarul s-a dus de la Economic, iar în decembrie 2014 a primit număr unic de penal şi s-a ramificat la DNA: pe deturnare de fonduri, abuz în serviciu, fapte asimilate celor de corupţie.


De atunci, mai mulţi funcţionari ai Primăriei au fost audiaţi la DNA, toţi ca martori. În această săptămână au fost chemaţi la DNA mai mulţi angajaţi cu funcţii de conducere din Primărie.
Ieri, când au descins acasă la Anghelescu şi la Primărie şi au făcut "hora documentelor", procurorii au sesizat că în mare parte dintre proiectele urmărite există o singură constantă în privinţa achiziţiilor publice: preţuri mici astfel încât să câştige cine trebuie. Şi încă un plus: acte adiţionale la contracte, astfel încât să poată fi recuperaţi banii pierduţi prin practicarea preţurilor de dumping.
De scurt timp, să tot fie vreo trei luni, primarul şi Anghelescu nu au mai semnat nimic în domeniul achiziţiilor publice. Până şi ultimul raport ce vizează suplimentarea bugetară cu aproape 6 milioane de lei a lucrărilor finale de la canalul colector de pe acelaşi Bulevard Dorobanţilor este "vizat" de viceprimarul Alexandru Dănăilă.


În acest raport se arată că proiectul a fost contractat în august 2009.


"S-a decis anularea procedurii în urma unei contestaţii. Ca urmare a clarificărilor primite pe parcursul atribuirii, proiectantul a actualizat documentaţia şi în data de 20.04.2010 a fost publicat un nou anunţ în SEAP. La data de 15.07.2010, a fost (...) desemnată oferta câştigătoare depusă de Max Boegl România SA, Swietelsky Baugesellschaft MBH, SC Tancrad SRL şi SC Euroconstruct SA", se arată în raportul privind proiectul de pe Dorobanţilor. Au urmat o contestaţie, dar şi o plângere în Contencios Administrativ.


Abia în decembrie 2010 s-a reluat procedura. Contractul a fost atribuit asocierii în care a intrat şi Tancrad. Ordinul de începere a lucrărilor s-a dat în 2011, dar lucrările au durat peste aşteptările contractuale ale UE, astfel încât abia în decembrie 2014 - dată la care dosarul a luat şi drumul DNA-ului - s-a dat dispoziţia de şantier la canalul colector. Dar dispoziţia nu era completă şi nu respecta normele legale, motiv pentru care s-a schimbat actul abia în aprilie 2015.


După "n" rectificări, s-a aprobat începerea lucrărilor pe 28 septembrie 2015, dar asocierea câştigătoare a notificat Primăria că nu poate face lucrarea până la finalizarea celorlalte lucrări la canalul colector. Totodată, s-a prelungit contractul cu 6 luni.


Mai mult, cheltuielile au devenit neeligibile din POR 2007- 2013, iar la finele anului trecut, în şedinţa CLM, consilierii au votat trecerea restului de bani necesari finalizării proiectului, adică 6 milioane de lei, în contul contribuabilului, dar cu minus.


Primarul nici măcar nu a mai semnat această ultimă documentaţie privind continuarea finanţării în cazul Dorobanţilor. Actele sunt semnate de managerul de proiect, un funcţionar care a fost audiat deja ca martor de DNA, şefii de la Strategii, audiaţi şi ei în aceeaşi calitate, iar pentru Anghelescu a semnat altcineva, cel mai probabil un subaltern.


Curios este că, doar analizând aceste documente actuale din dosarul celui mai mare bulevard din oraş, constatăm că primarul Simionescu nu şi-a pus viza de legalitate pe acestea, mergând pe mâna subalternilor şi a viceprimarilor. Dar pe alte documente, da! Primarul a semnat şi girat tot ceea ce Anghelescu i-a pus sub nas din 2004 încoace, cu mici excepţii în ultimele două - trei luni.

Reamintim că Anghelescu a fost directorul DFPL din 1991 până în decembrie 2015, "asortând" toţi primarii de atunci şi până acum, începând cu răposatul Lungu şi, iată, încheind la propriu şi la figurat (oricât de dur ar părea!), cu mandatul lui Aurel Simionescu la Primăria Brăila.

Vom reveni.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro