VIDEO: Nebunie criminală | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Nebunie criminală

Spectatori la crimă. De asta au dat dovadă, ieri, că ar fi capabili, mulţi dintre brăilenii care, în jurul orelor 7.30, au asistat cum mai multe femei - într-un final, cinci - au fost lovite cu pumnii de către un individ cu reale probleme psihice. Toate liniile numărului unic de urgenţă 112 s-au înroşit, după ce, deşi n-au intervenit să le salveze pe victime sau să-l prindă pe agresor (vezi video), trecătorii au dat totuşi alarma. 

Noroc că individul a fost reperat în doar câteva zeci de minute de poliţiştii şi jandarmii care s-au mobilizat exemplar şi au înconjurat efectiv zona şi l-au prins ca-ntr-o capcană, chiar în aria sa de acţiune.
S-a întâmplat în zona Pieţei Concordia, dar şi la Hexagoane, unde individul, cunoscut cu studii superioare (potrivit surselor medicale) a lovit cu pumnii săi cât lopata rusească nişte femei aparent necunoscute. Cu una singură a şi schimbat câteva vorbe, în farmacie, după care a doborât-o din câteva lovituri.
Se numeşte Emil Mortu. Are 36 de ani şi are studii superioare. Se pare că este inginer. Stă în zonă centrală, chiar vizavi de Spitalul de Psihiatrie şi este diagnosticat cu schizofrenie. S-a externat de la "Agitaţi" în noiembrie anul trecut, fiind un mai vechi client al brancardierilor de la secţia de specialitate, cu dese tulburări maniacale şi ieşiri comportamentale prin care i-a pus în pericol chiar şi pe ai lui.
Familia sa este alcătuită din mamă, frate şi tată. Ultimul care şi-a dat girul pentru a-l lua acasă a fost tatăl său. L-a luat pe semnătură, numai că nimeni, nici măcar părintele său n-a putut garanta că Emil nu va decompensa. Iar Legea este ultimul lucru de care s-ar putea teme persoane precum Emil. Dimpotrivă!

"Avem în evidenţe cam 400- 500 de persoane de acest fel"

Spectatori la crimă. De asta dau dovadă zi lumină şi autorităţile din România, care nu catadicsesc să reglementeze legislaţia privind custodierea persoanelor cu boli psihiatrice, capabile de violenţă extremă, chiar în plină stradă. De ce? Pe toţi aceşti indivizi nu-i leagă nimeni. Chiar legea îi scapă printre degete. După una, două, chiar 21 de internări, cum a avut agresorul Emil Mortu, ei sunt liberi şi rămâne la latitudinea lor dacă mai dau sau nu pe la medicul curant prihiatru. Doar că nu răspund penal! În rest, au toate libertăţile din lume, inclusiv aceea de a-şi agresa propriii semeni. Că legea este aceea care dă medicilor peste mână atunci când trebuie să ia măsuri în cazul infractorilor bolnavi psihic o spun toate forurile de decizie din domeniu. Că Emil nu este singurul cu asemenea probleme o recunosc la unison şi victimele, şi psihiatrii, şi legiştii.
"Avem în evidenţe cam 400- 500 de persoane de acest fel, chiar cu potenţial de a comite acte de violenţă, care trec periodic pe la noi. Nu-i putem ţine cu forţa aici. Dacă n-au recomandare de internare la Săpoca sau în alt spital de specialitate, după ce se liniştesc, după ce se calmează, îi externăm. Sunt mulţi care se internează în criză, dar de care nu mai auzim nimic mult timp. Bineînţeles, ei sunt fără control. Legea nu permite custodierea lor. Şi la Săpoca dacă ajung, fiindcă ar fi comis crime sau alte asemenea fapte, se pot reabilita după un an şi...Da, scapă!", ne-a declarat Florentin Crăciun, directorul Spitalului de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" din Brăila.
Este cazul mai multor bolnavi din judeţ care, odată condamnaţi la internare într-un spital de specialitate, ajung în scurt timp în libertate, acasă la familii, tocmai fiindcă instanţele le dau suspendarea măsurii.

"Când aud voci sau intră în episod maniacal, devin imprevizibili!"

S-a întâmplat şi în cazul lui Emil Mortu, care anul trecut, în aprilie, a depus plângere de încetare a măsurii internării la Psihiatrie, iar magistraţii i-au admis acţiunea. Bărbatul a comis în 2015 mai multe fapte penale: o dată a spart parbrizele mai multor maşini dintr-un cartier, altă dată a furat autoturismul fratelui său, a băut pălincă şi a plecat în Franţa. La Lion a făcut un accident şi aşa a fost prins şi expulzat în România. Numai că aici nu răspunde penal, iar în legislaţie există un hiatus taman în zona de "cine-l supraveghează după internare sau externare".
De multe ori, primii care cad victime ale acestor indivizi sunt membrii familiei. Familii în care se produc adevărate drame, mai ales că schizofrenicii (boală incurabilă) sunt cunoscuţi cu un IQ ridicat, care dau rezultate excepţionale uneori în zona profesională, dar care au un parcurs emoţional deviant.
"Specifice schizofreniei sunt vocile pe care pacienţii le aud, tulburările de comportament, ideile delirante. Din aceste motive, schizofrenicii sunt extrem de imprevizibili, trec de la gesturi frumoase la gesturi violente. Fără tratament, într-un plin episod maniacal, dacă mai au şi alte elemente ale unor boli asociate, precum bipolara, pot deveni extrem de violenţi. Când aud voci care le dictează ce să facă şi mai sunt şi-ntr-un episod maniacal, devin imprevizibili, de necontrolat", ne-a declarat un medic psihiatru din Brăila.
Specialiştii spun că schizofrenicii pot avea ieşiri comportamentale şi în timpul tratamentului, boala fiind una extrem de complexă, care, odată cu înaintarea în vârstă, capătă noi şi noi subtipuri comportamentale.

"Dacă el semnează, mâine, trebuie să-l externăm"

În libertate, în Brăila, mai sunt mulţi pacienţi precum Emil Mortu, care ieri a băgat în sperieţi Brăila, după ce a îngenunchiat o farmacistă şi mai apoi alte patru femei, între care o asistentă din secţia în care fusese internat la finele anului trecut, lovindu-le numai în zona capului. Să amintim doar despre cazuri precum Costel Mustafa ori Stivensen Băncuţă, acesta din urmă fiind condamnat la internare la Săpoca pentru o crimă comisă în noaptea de 7 ianuarie 2003 în fosta discotecă Millenium.
Stivensen Băncuţă, din clanul cu acelaşi nume, a fost văzut relativ recent, lunile trecute, pe străzile oraşului, atunci fiind diagnosticat cu aceeaşi schizofrenie paranoidă. Întrebat dacă e posibil ca aceşti infractori cu internare să fie liberi, Florentin Crăciun, directorul Spitalului de Psihiatrie, a confirmat: "Da, după un an ei se pot reabilita conform legii. Când ies de acolo, unii vin la noi, alţii nu. Unii cam dispar (...) Da, sunt mulţi foarte violenţi. Ei decompensează şi fără alcool, chiar şi sub tratament. Iată pe acesta (NR. Emil Mortu) îl sedăm de când a venit (NR. De patru ore), este prins de pat cu acele curele din piele, dar nu se linişteşte. Continuă să ameninţe pe toată lumea cu moartea, cu acte de violenţă".
Până în prezent, Emil Mortu nu a avut nicio recomandare de internare la un spital de maximă siguranţă precum acela de la Săpoca, din judeţul Buzău. Dar, acum, dacă victimele depun plângeri şi nu şi le retrag...Bărbatul are toate şansele să treacă la nivelul următor al tratamentului.
"Este într-o stare de agitaţie maximă, să sperăm că îl putem calma. I s-a făcut tratament, ne-a ameninţat familiile, copiii. Acum e păzit de jandarmi. Dar dacă el semnează, mâine, trebuie să-l externăm. E un tip violent, din ce cunosc medicii noştri, având în vedere că e sub tratament de ani de zile", a mai spus Florentin Crăciun.
Pe portalul instanţelor de judecată apare însă numele său, ca petent la măsura internării. Mai mult, în acel dosar, partea păgubită (se pare că fratele căruia i-a furat maşina) şi-a retras plângerea. Constatând acest fapt, instanţa a admis cererea de revocare a măsurii internării.
"Este cunoscut ca fiind un pacient al nostru. Nu toată lumea vine de bunăvoie la noi. Cei care fac necazuri sunt aduşi de familie sau de poliţie, apoi urmează un tratament. Problema e că, odată pornit pe acest drum, nu prea se mai vindecă. Am avut cazuri când la ora 12 i s-a făcut externarea, iar la ora 17 s-a aruncat în faţa trenului. Orice se poate întâmpla cu un bolnav care nu e controlabil. Nu ştim ce face când iese pe poarta spitalului. Din punct de vedere legal, ar trebui să existe instituţii, să fie instituţionalizaţi permanent astfel de oameni", a adăugat Crăciun.

Şoc şi groază în centrul oraşului

Pe două dintre victimele lui Emil Mortu le-am găsit pe holurile Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Brăila. Aşteptau să fie investigate amănunţit de către medici. Am reuşit să stăm de vorbă cu una dintre femeile care i-au căzut pradă individului cu probleme psihice.
Getuţa Şişu, în vârstă de 53 de ani, bandajată la nas şi cu buza superioară foarte umflată, abia şi-a găsit cuvintele pentru a ne povesti prin ce a trecut. Strângând în braţe o haină, aceasta ne-a spus că se afla în staţia de autobuz când a fost lovită fulgerător.
"Stăteam în staţia de autobuz, doar ce venise autobuzul. S-a deschis uşa şi, când să urc, am auzit paşi în urma mea. Apoi mi-a dat cu pumnul, cu capul, cu parul...nu mai ştiu, dar m-a lovit rău. Nu mi-a zis absolut nimic. Nici nu i-am văzut faţa. Am căzut lângă autobuz, mi-a dat sângele pe nas şi m-a salvat lumea. Nu-mi amintesc prea multe. M-a luat cineva de braţ şi m-a pus pe un scaun, pentru că mă lua ameţeala şi îmi venea rău. Nu am mai păţit niciodată aşa ceva. Agresorul trebuie prins şi pedepsit, ca să nu mai facă alte victime. Vă daţi seama că o să mai facă...", a spus victima.
Din păcate, Getuţa nu a fost singura femeie agresionată de Emil Mortu. Individul a intrat şi într-o farmacie situată la intersecţia Bd. Dorobanţilor cu Tineretului şi a călcat-o în picioare, la propriu, pe o angajată.
Era în jur de 8.00, iar farmacista abia intrase la program. Imediat, bărbatul a urmat-o în farmacie, cerându-i să vină cât mai aproape de el pentru a sta de vorbă.
"A fost agresată urât. Colega noastră e desfigurată! El a cerut să vină mai aproape ca să comunice cu el, dar ea i-a spus să rămână la ghişeu. Nu mai era nimeni în farmacie, doar ce deschisese. El a refuzat, zicând «Nu, nu, vreau să veniţi aici!», adică în dreptul unei uşi de acces spre interior. Colega a refuzat, moment în care el a intrat peste ea. Prima dată i-a tras un pumn în faţă, ea a căzut, iar el a continuat să o lovească. A reuşit să ţipe, fiind auzită de cei de alături, de la şcoala de şoferi. A intervenit imediat un domn, care l-a ridicat de peste ea, de acolo. Are suturi la nas, un hematom urât la ochi, în cot mai are nişte julituri sângerânde, dureroase. Pantalonii şi halatul sunt pline de sânge. Avem buton de panică, dar nu a mai avut timp să-l acţioneze", ne-au povestit colegii farmacistei bătute de Emil Mortu.

A atacat într-un loc cunoscut. Pe urmele mamei...

Se pare că farmacia respectivă nu-i este străină individului. Surse autorizate ne-au relatat că mama acestuia a fost angajata respectivei unităţi farmaceutice, dar a ieşit la pensie în urmă cu 6-7 ani.
O altă femeie ce nu a scăpat de furia nebună şi de pumnii lui Emil Mortu este chiar o angajată a Spitalului de Psihiatrie "Sf. Pantelimon", din municipiu. O asistentă care l-a îngrijit pe bărbatul schizofrenic pe parcursul celor 21 de internări din ultimii doi ani. Cadrul medical se afla la intrarea în unitatea spitalicească, venind la program, când individul a atacat-o.
De această dată, scena agresiunii a fost surprinsă de camerele video ale Poliţiei Locale. Pe imagini se vede cum bărbatul se plimbă liniştit pe trotuarul de pe Calea Călăraşilor. Deşi mai sunt oameni pe lângă el, iar maşinile oprite la semafor, acesta îi aplică asistentei medicale două, trei lovituri zdravene, lăsând-o la pământ şi apoi îşi continuă drumul.
Ceilalţi trecători se uită miraţi la întreaga scenă violentă, însă fără a interveni. O singură persoană se îndreaptă spre victima lăsată lată la pământ, iar ceilalţi îşi văd de treaba lor. Dintre şoferi, unul singur s-a dat jos, încercând să-l prindă pe agresor. Un taximetrist. Însă, în momentul în care Mortu traversează Calea Călăraşilor cu paşi grăbiţi, nu în fugă, şoferul intră înapoi în maşină.
Dr. Adina Georgescu, medic primar în medicina de urgenţă, cea care a preluat toate victimele, ne-a declarat că femeile erau lovite în zona feţei.
"S-au prezentat la UPU, în jurul orei 8.00, patru persoane de sex feminin, victime ale unei agresiuni, prezentând traumatisme faciale, hematoame, fracturi de oase ale feţei. A mai ajuns încă o femeie tot la noi, la UPU, însă nu am cunoştinţă dacă există legătură între cazuri. La momentul de faţă sunt în curs de investigare. Persoanele sunt extrem de speriate. Ne-au spus că au fost agresate de un bărbat pe stradă. Toate au în jur de 30-40 de ani", a declarat dr. Georgescu.

A ameninţat tot personalul medical de la Psihiatrie, deşi era păzit de jandarmi şi legat de pat

După căutări asidue, în special în zona Pieţei Concordiei, poliţiştii şi jandarmii au reuşit să-l identifice pe agresor şi să-l prindă. Mai întâi, a fost dus la secţia de poliţie pentru audieri, apoi jandarmii l-au dus la Spitalul de Psihiatrie, unde a fost internat în regim de urgenţă, "nevoluntar", după cum se impunea.
În timp ce medicii încercau să-i administreze un calmant, pentru că Emil Mortu devenise extrem de agitat, bărbatul nu a încetat cu ameninţările cu actele de violenţă.
"A spart parbrizele unor maşini. E o fire violentă. Pe 17 noiembrie 2015 a fost externat ultima oară, starea sa fiind bună. Atâta timp cât îşi ia tratamentul, e în stare bună. Dar dacă sunt perioade când nu-şi ia tratamentul sau, cum a fost cu sărbătorile, dacă a consumat alcool, tratamentul îşi pierde efectul şi devine violent. Noi ne mirăm că nu a început cu familia, că de obicei aşa se întâmplă. Toţi din jurul lui sunt duşmani, dovadă că s-a răzbunat pe una din colegele noastre care l-a îngrijit, de la Psihiatrie 1. Diagnosticul lui e de schizofrenie", a mai precizat Florentin Crăciun, managerul Spitalului de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" Brăila.
Numai în ultimii doi ani, Emil Mortu a avut 21 de prezentări la unitatea spitalicească de pe Călăraşi. Problema ridicată chiar şi de conducerea Spitalului 1 este aceea că legea îi lasă liberi pe stradă pe aceşti oameni cu probleme psihice şi, în orice moment, totul poate degenera în tragedii.
"Noi suntem spital şi avem pacienţi cronici cu sute de zile de spitalizare, până la un anumit punct. După aceea, mai ales că este violent, ar trebui să existe o instituţie permanentă în care să fie supravegheaţi, dar după cum bine ştiţi, acestea nu prea există. O să stea o perioadă la noi, se calmează şi i se dă drumul", a mai spus managerul Spitalului de Psihiatrie.

Medic legist: "Ăştia sunt oameni faţă de care statul şi instanţele de judecată au clemenţă"

Problema legii extrem de permisive cu nebunii a fost comentată şi de dr. Gina Ilie, şefa Serviciului de Medicină Legală, care urmează să-l expertizeze psihiatric pe Emil Mortu pentru a "n"-a oară. "Niciodată, şi subliniez acest cuvânt, niciodată, instanţele nu ţin cont de gradul de periculozitate socială a bolnavului psihic! Este motivul pentru care un Mortu Emil merge pe stradă şi nu ştiu ce s-ar fi întâmplat dacă avea asupra lui un cuţit. Este motivul pentru care un alt psihopat umblă tot aşa slobod pe stradă, care a fost lăsat liber de la Săpoca. Ce nu-i convine, sparge: ecrane de bancomate, geamuri, intră în magazine şi ameninţă, intră oriunde. Dacă nu-i faci pe plac, te ameninţă că îţi dă foc, că îţi taie gazul, că îţi ia gâtul, că a aflat el de la unul de la Săpoca «că aşa trebuie, să iei gâtul!». Ăştia sunt oameni faţă de care statul şi instanţele de judecată au clemenţă. Şi cel mai recent caz, cel din Constanţa, care după un dublu omor a fost eliberat, iar acum a omorât din nou. Pentru că el asta a ştiut să facă. Mortu Emil va ajunge din nou la noi, la expertiză psihiatrică", ne-a declarat dr. Gina Ilie.
Grav este, aşadar, că în ciuda tuturor precedentelor create, toţi aceşti bolnavi pot ajunge agresori. Cu voie de la stat. În România, în acest domeniu, sunt multe aberaţii care duc la expunerea oamenilor pe stradă şi apărarea celor care comit infracţiuni.
O chestiune care reflectă dimensiunea reală a acestui fenomen este chiar un exemplu pe care ni l-a dat directorul Spitalului de Psihiatrie de la noi: "Avem proces cu un anume Marcel Mustafa, care ne-a dat în judecată că nu vrem să-l internăm nevoluntar, adică fără voia lui. Cum să-l internăm fără acordul lui?! Încălcând legea?!".
Practic, acest pacient n-a făcut decât să-şi pună semenii la adăpost atunci când el nu va mai răspunde pentru faptele sale. Straniu sau nu, cazul e de fapt o cerere de bun simţ a unui om conştient că n-are discernământ. Un caz pe cât de ciudat, pe atât de pretabil să creeze precedent juridic. Un precedent care ar putea schimba măcar puţin din această "siguranţă publică" hâită în sute şi sute de acte normative, dar tot inexistentă. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro