Caz şocant în poliţia brăileană: un ofiţer de talie internaţională a fost trimis după gratii după ce l-ar fi favorizat pe un bun coleg, nimeni altul decât fostul cârmuitor al IPJ, cms. şef Cătălin Chivu, titular în două rânduri la comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Comisarul Mihăiţă Petru Coadă, 40 de ani, poliţist cu state vechi în misiuni internaţionale şi cu o carieră "la dungă" până acum, a dezbrăcat haina statului şi a compărut în faţa judecătorilor pentru a da explicaţii despre cum şi-a protejat el, în urmă cu doi ani şi puţin, fostul şef de la Judeţ, cu care a trecut prin misiuni diplomatice internaţionale ani buni în urmă, pe cms. şef Cătălin Chivu. Coadă le-ar fi impus subalternilor, doi agenţi, să nu dea numele lui Chivu la făptuitor, după ce fostul şef al IPJ ar fi lovit o femeie în timpul unei altercaţii în trafic.
Cazul fusese anunţat prin 112, or apelul era înregistrat, dar Coadă şi-a asumat riscul de a-l scoate pe Chivu basma curată. S-a întâmplat pe 26 august 2013, pe când Chivu se războia cu Ministerul Afacerilor Interne pentru scaunul de şef pe care-l pierduse în urma unui control al aceleiaşi instituţii, control finalizat cu: "management defectuos".
Abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului
Din punct de vedere al acuzaţiilor, cazul seamănă cu acela al cms. şef Ionel Iorga, fostul şef al Judiciarului de la Municipiu, care a fost trimis în judecată în stare de arest la domiciliu pentru abuz în serviciu şi imixtiune în dosarele subalternilor.
Reţinut de DNA pe 11 ianuarie, Coadă şi-a petrecut 24 de ore în Arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, iar ieri, în jurul orelor 14.00, a fost dus la Tribunalul Galaţi, unde s-a judecat cererea DNA de a-l aresta preventiv pentru 30 de zile.
Cu chipul aproape complet acoperit de o glugă, poliţistul a coborât cocoşat din duba Poliţiei şi s-a dus puşcă - de abia se ţineau agenţii de securitate după el -, spre uşa care dă în boxa acuzaţilor din Tribunalul Galaţi, însă aceasta nu s-a deschis preţ de câteva minute, timp în care, în gestica ofiţerului se puteau citi disperarea, panica. Stătea lipit de uşa metalică şi se mişca ritmic din tot corpul, nerăbdător să i se deschidă. Părea că mai degrabă el îi conduce pe poliţiştii de la pază, nu invers.
După patru ore de dezbateri, instanţa a respins măsura şi a stabilit control judiciar pentru 60 de zile în cazul lui Coadă. DNA a contestat. Contestaţia se va judeca în următoarele 48 de ore.
Procurorii DNA au pus deja în mişcare acţiunea penală în acest caz pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului. În aceeaşi anchetă mai sunt cercetaţi, în stare de libertate, agenţii Viorel George Ghelase şi Virginel Sasu, activi şi acum la Ordine Publică la Municipiu, însă pentru câte două fapte de fals intelectual şi favorizarea infractorului.
"La data de 26 august 2013, inculpaţii George-Viorel Ghelase şi Virginel Sasu, în calitate de agenţi de poliţie, cu prilejul intervenţiei în urma sesizării unor acte de violenţă fizică (altercaţie în trafic), au falsificat două înscrisuri oficiale (procesul-verbal de sesizare din oficiu, respectiv fişa intervenţiei la eveniment "112"), pe care le-au întocmit şi semnat cu acel prilej", se arată într-un comunicat al DNA Galaţi.
În cele două documente, agenţii de poliţie ar fi atestat, în mod deliberat, împrejurarea falsă potrivit căreia agresorul era o persoană neidentificată şi au omis, în mod intenţionat, să scrie faptul că autorul agresiunii fusese indicat de victimă ca fiind un ofiţer de poliţie ce deţinuse anterior o funcţie de conducere în cadrul IPJ Brăila.
Au fentat fişa de eveniment prin numărul unic de urgenţă
Pe 27 august 2013, a intrat în rol şi Mihăiţă Coadă care, în calitatea sa de adjunct al şefului poliţiei oraşului, a dat ordin să se şteargă urmele. Cel puţin aşa spune DNA-ul.
"Acţionând cu intenţie directă, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin faptul că, prevalându-se de ascendentul ierarhic profesional conferit de funcţia sa, a exercitat demersuri abuzive asupra unui subaltern, agent de poliţie, căruia i-a ordonat verbal, în mod ferm (după ce a aflat că cercetările relevaseră identitatea agresorului) ca, în fişa de eveniment pe care agentul avea obligaţia să o întocmească pentru a fi implementată în fluxul informaţional poliţienesc, să ateste împrejurarea neadevărată că autorul era necunoscut", susţin procurorii DNA Galaţi.
Culmea, iniţial, agentul s-a conformat şi, împreună cu un alt coleg, a "preparat" fişa de eveniment, însă în momentul în care a trebuit s-o pună în fluxul intern de informaţii s-a codit şi n-a mai vrut să-şi asume riscul unei asemenea infracţiuni.
"În aceeaşi zi, 27 august, inculpatul Petru Mihaiţă Coadă i-a prezentat şefului ierarhic, în mod deliberat, faptul că autorul agresiunii nu fusese identificat şi nici nu existau posibilităţi obiective de identificare a acestuia", se mai arată în nota DNA.
Dacă agentul "a mers pe burtă" şi n-a mai trimis fişa falsă în circuitul poliţienesc, Coadă ar fi încercat să-l convingă pe şeful de la Municipiu că au de-a face cu-n dosar cu AN (autor necunoscut). Dar şeful de la Municipiu, de atunci, acelaşi de acum, n-a fost de acord şi a cerut verificări asidue. Aşa a bubuit cazul "Coadă".
Poliţist cu ştaif, "dezbrăcat" din prietenie
Imediat după reţinere, comisarul a fost pus la dispoziţia comenzii Poliţiei Române. "Urmare a comunicării Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în care se precizează punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea comisarului de poliţie, inspectorul general al Poliţiei Române a dispus punerea la dispoziţia unităţii a acestuia, urmând ca situaţia raporturilor de serviciu să fie reglementată în funcţie de măsurile procesual-penale ce vor fi dispuse", a comunicat Centrul de Informare şi Relaţii Publice al Poliţiei Române.
"A avut mai multe misiuni internaţionale, iar acum a fost chemat dintr-o misiune din Ucraina", a completat pentru "Obiectiv - Vocea Brăilei", inspectorul Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Reamintim că începând cu 1 iunie 2013, subcomisarul Mihăiţă Petru Coadă a fost împuternicit adjunct al şefului Poliţiei Municipiului Brăila, pentru o perioadă de şase luni. Subcomisarul este căsătorit, absolvent al Academiei de Ştiinţe Economice şi studii post-universitare de profil din 1998 şi este încadrat în Poliţia Română din anul 2002. Din 2011 până în 2013 şi-a desfăşurat activitatea la Serviciul Rutier din IPJ Brăila, iar între 2007 şi 2010 a fost în misiune de menţinere a păcii în Kosovo.
După cum se ştie, şi cms. şef Cătălin Chivu, trimis în septembrie 2012 pe o funcţie inferioară celei de şef IPJ, a fost în trecut în mai multe misiuni în Kosovo, misiuni diplomatice de menţinere a păcii, operaţiuni de securitate şi protecţie a diplomaţilor în zonele de conflict.
Chivu chiar are cursuri de agent FBI şi numără de-a lungul carierei sale două tipuri de "ieşiri": 1. Numeroase misiuni internaţionale şi două numiri răsunătoare în fruntea poliţiei, pentru ca, după a doua, din primăvara lui 2014, să plece de bunăvoie din sistem. 2. Ieşiri comportamentale care au contrastat cu primele, implicări în scandaluri cu iz public - între care şi o altercaţie pe Râmnicu Sărat, în trafic, în timpul căreia a lovit o femeie - dar şi "prietenii" cu dubioşii urbei, cum ar fi jocul la Loto 6/49 alături de cămătari şi interlopi ai oraşului.
În misiunile internaţionale s-au cunoscut Coadă şi Chivu. Mai mult, cei doi au lucrat împreună în IPJ, timp în care - culmea! - Cătălin Chivu, ca şef, înregistra succese în decapitarea unor clanuri mafiote ori nivelarea relaţiei instituţionale dintre Poliţie şi Parchet. Pentru a obţine un punct de vedere, am sunat şi noi, insistent, pe numerele de telefon cunoscute ale fostului şef al IPJ, însă n-am avut noroc. Nu ne-a răspuns.
În loc de concluzie: "În sfârşit, Chivu Cătălin, ţi se asfaltează drumul spre puşcărie! Ai bătut femeia, ai lovit-o cu pumnul, ai dat-o cu capul de beton şi pe urmă ai apelat la interlopi să discute cu victima din Brăiliţa să nu mai înainteze dosarul!"- este doar o parte din mesajul postat pe site-ul nostru, asumat, ieri, cu nume şi prenume, de unul dintre cititorii noştri. Vom reveni.