Marius Negoiţă, în vârstă de 27 de ani, agent de pază la My Security - autorul teribilului accident rutier de la TUG, soldat cu moartea a cinci persoane - a fost pus, oficial, sub acuzaţie şi reţinut 24 de ore pe ordonanţă, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Întrucât nu se poate deplasa, Negoiţă a fost audiat pe patul de spital şi tot acolo i s-au prezentat şi acuzaţiile. Ordonanţa de reţinere a fost emisă la ora 16:00, urmând să expire astăzi, la aceeaşi oră. Surse judiciare ne-au precizat că autorul accidentului rutier a recunoscut acuzaţia care i s-a adus urmând să fie prezentat, astăzi, în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cu propunere de arestare preventivă. Vă prezentăm, în exclusivitate, rezultatele de până acum ale anchetei în dosarul carnagiului de la TUG, soldat cu moartea celor cinci brăileni.
Filmul carnagiului rutier de pe Şoseaua Râmnicu Sărat
Potrivit anchetatorilor, în dimineaţa zilei de luni, 4 aprilie 2016, în jurul orei 6:40, Marius Negoiţă, agent de pază la o societate brăileană, conducea autoturismul marca Renault Megane pe Şoseaua Râmnicu Sărat, circulând cu viteză dinspre B-dul Dorobanţilor către strada Comuna din Paris, pe banda de lângă axul drumului. Se grăbea să ajungă la serviciu. Iniţial, inculpatul circula cu o viteză de aproximativ 60 km/h, precizează surse judiciare, în condiţiile în care, în localitate, limita de viteză este de 50 km/h.
În dreptul societăţii comerciale "Danimex", de pe Şoseaua Râmnicu Sărat, pentru a depăşi vehiculele care rulau în faţa sa (pe aceeaşi direcţie de mers) Negoiţă a virat la stânga (!) încălcând marcajul longitudinal dublu continuu, după care a pătruns pe contrasens fără a se asigura, în condiţiile în care, din sens opus, respectiv înspre B-dul Dorobanţilor, se deplasa regulamentar autoutilitara marca Dacia 1305, condusă de brăileanul D.A.M. Aşa cum se poate viziona pe camerele de supraveghere amplasate în zonă de Poliţia Locală Brăila, în ultimul moment, acesta a evitat coliziunea cu autoturismul Renault Megane condus pe contrasens de Marius Negoiţă.
Potrivit aceloraşi surse judiciare, în momentul în care a pătruns pe contrasens, autorul accidentului de la TUG a încălcat mai multe dispoziţii legale referitoare la manevra de schimbare a direcţiei de mers (art. 54 alin. 1 din OUG nr. 195/2002), interzicerea depăşirii (art. 120 alin. 1 lit. i din HG nr. 1391/2006 privind Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice) şi limita maximă de viteză în localitate, respectiv 50 km/h (art. 49 alin. 1 din OUG nr. 195/2002). Cert este că, imediat după ce a scăpat la limită de impactul cu autoutilitara condusă regulamentar, a urmat prăpădul.
Sursa citată precizează că deşi această manevră ar fi trebuit să-i dea de gândit şi să fie un semnal de alarmă pentru Marius Negoiţă, determinându-l să-şi dea seama de starea de pericol pe care a produs-o, situaţia s-a dovedit contrară. În mod inexplicabil, Negoiţă a continuat deplasarea pe contrasens, a schimbat treapta de viteză în una superioară şi a mărit viteza, cu toate că, din sens opus, pe aceeaşi bandă de lângă axul drumului, se deplasa autoturismul marca Peugeot Partner, condus de O. N. Culmea, pentru a evita coliziunea cu acest autoturism, Negoiţă a virat brusc stânga, a părăsit partea carosabilă, a urcat pe platoul din dreptul staţiei de transport în comun, special amenajată pentru călători şi a intrat cu partea din faţă a maşinii într-un grup de cinci persoane.
În urma impactului deosebit de violent, brăilenii care aşteptau în acel moment autobuzul au fost spulberaţi cât ai clipi din ochi. Victimele au fost aruncate ca nişte "păpuşi de cârpă" în peretele imobilului situat în spatele staţiei, patru dintre acestea decedând pe loc. Este vorba de Anişoara Toader, 53 de ani, Florian Oprea, 41 de ani, soţia acestuia, Nicoleta Oprea, de 38 de ani, şi Nicoleta Pîrlog, în vârstă de 42 de ani. Înainte de coliziunea cu stâlpul de beton ce delimitează imobilele de la numerele 67 şi 69, de pe Şoseaua Râmnicu Sărat, autoturismul condus de Marius Negoiţă a mai făcut o victimă. El a surprins-o pe a cincea victimă, care se deplasa pe troturar, către strada Comuna din Paris, la un metru şi jumătate distanţă de gardul imobilelor menţionate. Mirela Iosub, de 42 de ani, a fost lovită tot cu partea frontală a autoturismului Renault Megane, proiectată în aer şi aruncată pe trotuar. Femeia a decedat pe loc. "Autoturismul morţii" a trecut la câţiva milimetri distanţă de un muncitor de la salubritate, care, preţ de câteva secunde, a înlemnit, văzând trupurile sfârtecate ale celor ce avuseseră nenorocul să se afle în acel moment în staţia de autobuz de la TUG.
În momentul impactului cu victimele, Negoiţă avea 115 km/h!
La faţa locului s-au deplasat poliţiştii de la Poliţia Rutieră, conducerea IPJ Brăila, pompierii de la descarcerare şi mai multe ambulanţe care, însă, n-au putut decât să constate decesul victimelor. Marius Negoiţă a fost rănit în accident, însă a scăpat cu viaţă, el fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale. În urma cercetărilor efectuate după producerea teribilului accident rutier, oamenii legii au ajuns la concluzia că în momentul evitării coliziunii cu autoutilitara, inculpatul Marius Negoiţă circula pe Şoseaua Râmnicu Sărat cu o viteză de aproximativ 105 km/h, iar în momentul impactului cu victimele accidentului rutier, care aşteptau autobuzul sau microbuzele maxi-taxi în staţia de la TUG, circula cu aproximativ 115 km/h (!). Imaginile surprinse de camerele de supraveghere amplasate la TUG prezintă, în mod dramatic, impactul devastator cu staţia de autobuz şi cu cele cinci victime.
Sub coordonarea procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, poliţiştii brăileni au demarat o amplă anchetă, reuşind să probeze acuzaţiile puse pe seama lui Marius Negoiţă. Declaraţiile martorilor audiaţi, cercetările efectuate la locul carnagiului, precum şi înregistrările făcute de camerele de supraveghere sunt doar câteva din probele acuzării, însă ancheta nu este nici pe departe finalizată.
În ziua în care s-a produs carnagiul rutier de la TUG, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de şoferul "autoturismului morţii", Marius Negoiţă, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Pe 7 aprilie 2016, procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Marius Negoiţă, de data aceasta numai pentru ucidere din culpă. În ziua de joi, 14 aprilie 2016, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de autorul accidentului rutier de pe Şoseaua Râmnicu Sărat, devenit din suspect inculpat. Tot ieri, a fost emisă ordonanţă de reţinere pe numele lui Marius Negoiţă, aflat încă în spital, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Dacă Negoiţă va fi găsit vinovat de moartea celor cinci brăileni, riscă o pedeapsă cuprinsă între 3 şi 10 ani de închisoare, potrivit art. 192 alin. 1, 2 şi 3 din Codul penal.
Negoiţă nu consumase droguri sau alcool
În ziua în care s-a produs grozăvia de la TUG s-a vehiculat ideea că şoferul implicat în accident, Marius Negoiţă, ar fi fost drogat, aflându-se mai mult sau mai puţin sub influenţa unor substanţe interzise. Afirmaţia a fost preluată de mai toate posturile tv din ţară şi a produs consternare în rândul opiniei publice. Probele iniţiale, făcute la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, indicau în mod suspect urme de amfetamină, benzodiazepină, precum şi o altă substanţă psihotropă. Ulterior, au fost trimise probe biologice (sânge, urină) pentru analiză la Institutul de Medicină Legală Iaşi, unde există laboratoare specializate pentru astfel de proceduri şi la care este arondat judeţul Brăila.
Rezultatele obţinute de medicii legişti de la IML Iaşi în urma procesării probelor biologice au ieşit negative pentru toate substanţele psihotrope. De asemenea, rezultatul a fost negativ şi pentru alcool. Contactat imediat după primirea rezultatelor de la IML Iaşi, procurorul Gheorghe Velea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, a precizat: "Noi le numim probe biologice, în sensul că s-au făcut teste pe urină şi pe sânge. Medicii legişti lucrează cu o paletă foarte largă de markeri. Pe unul dintre markerii folosiţi ar fi ieşit ceva, dacă s-ar fi consumat substanţele psihotrope despre care s-a vorbit. Testul rapid efectuat la Brăila nu este relevant pentru cercetarea penală, ci doar pentru cadrele medicale".
Tatăl tânărului care a produs teribilul accident de la TUG, Petrache Negoiţă, care lucrează tot ca agent de pază la My Security, le-a spus reporterilor noştri că Marius nu are epilepsie, aşa cum s-a afirmat, ci depresie. "Nu are aşa ceva băiatul meu. Are depresie. În 2006, la 17 ani, l-au depistat cu depresie. Am fost cu el la Bucureşti, că aici nu încăpea în tomograf, i-au dat reţetă şi a luat-o. Apoi şi-a revenit. În 2015, iar a făcut depresie şi lua tratament. L-am întrebat dacă a luat şi acum, că avea un doctor de la Galaţi sau Bucureşti, la care mergea. A zis că lua reţetă. Nu a făcut nicio criză, cred că i s-a făcut rău...Dar el a luat tratamentul, până în ziua accidentului a luat", a spus tatăl şoferului reţinut ieri pentru ucidere din culpă.
Astăzi, judecătorii brăileni vor decide dacă Marius Negoiţă va fi arestat pentru carnagiul rutier soldat cu moartea celor cinci brăileni sau dacă va fi cercetat în libertate.