Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Afaceri cu sex lângă Poliţie

Sentinţă în procesul megadosarului "Red Velvet", instrumentat de procurorii DIICOT Galaţi.
Patroana salonului de masaj erotic de pe strada Mihail Sebastian a primit cea mai mare pedeapsă aplicată unui traficant de oameni la Brăila. Mihaiela Dobrilă, 38 ani, a fost condamnată la 16 ani şi 8 luni închisoare pentru trafic de minori, prexenetism, constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani. Ştefana Dragu, zisă "Mamaia", 62 ani, mama Mihaielei, a primit 8 ani de închisoare pentru trafic de minori, proxenetism şi constituire de grup infracţional organizat, iar Diana Mariana Gaiu, zisă "Dana", 20 ani (fiica Mihaielei) a primit 5 ani de închisoare pentru proxenetism şi aderare la un grup infracţional organizat. Cel de-al patrulea inculpat din dosarul "Red Velvet", Constantin Dram, 65 ani, clopotar într-o localitate nemţeană, a primit 8 ani de închisoare pentru trafic de minori.
Tribunalul Brăila a dispus menţinerea controlului judiciar faţă de toţi cei patru inculpaţi. S-a dispus, de asemenea, menţinerea sechestrului asigurător aplicat asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor. Nu în ultimul rând, judecătorii au dispus confiscarea uriaşei sume de 1.160.525 lei obţinută în urma exploatării tinerelor care practicau prostituţia în bordelul mascat de pe strada Mihail Sebastian.
Nici firmele prin care s-au derulat "afacerile" proxeneţilor brăileni nu au scăpat de condamnare. Persoana juridică SC "Prosmeker" SRL Brăila a fost condamnată la 45.000 lei amendă penală, SC "Lavalir Club" SRL la 51.000 lei amendă penală, iar SC "Vecerka Group" SRL la 60.000 de lei amendă penală, toate pentru spălare de bani. Ca pedeapsă complementară, magistraţii brăileni au dispus dizolvarea societăţilor condamnate pentru implicarea în afacerea cu sex de la "Red Velvet". Condamnarea pronunţată de Tribunalul Brăila nu este definitivă.

Salon de masaj erotic = bordel mascat

Salonul de masaj erotic "Red Velvet" s-a aflat, încă din anul 2013, în atenţia procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi, care au organizat, un an mai târziu, percheziţii pe strada Mihail Sebastian, unde prospera, de ani buni, "afacerea cu sex". Traficul de fiinţe umane ocupă locul III în lume în ceea ce priveşte profitul obţinut, astfel că liderii grupului infracţional au riscat totul, ca să pună mâna pe bani. Procurorii care s-au ocupat de caz precizează:
"Traficul de fiinţe umane este o infracţiune gravă, în care victimele sunt tratate ca bunuri şi vândute pentru obţinerea de profit. Este considerat o «afacere», în majoritatea situaţiilor controlată de grupările de crimă organizată care încearcă să obţină maximum de profit din aceea ce consideră a fi bunul lor, principiul care guvernează acţiunile lor fiind «low risk - high profit» («risc mic - profit mare»). Este o crimă gravă dar şi un abuz faţă de drepturile omului, săvârşit de multe ori împotriva unora dintre cei mai vulnerabili: minorii".
Clasat de către EUROPOL pe locul III în lume, în ceea ce priveşte veniturile generate - surclasat fiind doar de traficul de droguri şi traficul de armament - cu un profit cuprins între 6 şi 9 miliarde de dolari anual, traficul de persoane şi-a întins tentaculele în peste 130 de state ale lumii, inclusiv în România. În ultimii cinci ani, exploatarea sexuală - cea mai întâlnită formă de trafic de fiinţe umane - s-a extins ca o molimă în capitală şi în marile oraşe sub forma saloanelor de aşa-zis "masaj erotic".
"Funcţionând în umbra unei aparente legalităţi, sub masca denumirii de «masaj erotic» (devenit deja lait-motiv pe piaţa sexuală naţională), multe dintre respectivele saloane ascund de ochii autorităţilor activităţi de exploatare sexuală şi prostituţie. Traficanţii de persoane înfiinţează societăţi comerciale, avându-i ca asociaţi şi/sau administratori fie pe ei, fie pe alţi membri ai grupărilor infracţionale din care fac parte, fie pe diverşi indivizi cu rol de «săgeată». Profitând de cadrul legal permisiv, traficanţii înregistrează la ORC obiecte de activitate (clasificate CAEN) de genul «activităţi de întreţinere corporală» pentru societăţile special înfiinţate", precizează procurorii care s-a ocupat de "Afacerea Red Velvet".

Sex pe bani la 150 de metri de sediul IPJ Brăila

Potrivit procurorilor DIICOT, "Afacerea Red Velvet" a fost pusă la punct în ianuarie 2011 de brăileanul Iura Dobrev împreună cu concubina sa Mihaiela Dobrilă şi cu Ştefana Dragu, zisă "Mamaia" (mama Mihaielei) şi a fost spulberată în ziua de 23 iunie 2014, când "mascaţii" au făcut percheziţii la salonul de masaj erotic. În 2012, la grupul infracţional a aderat şi fiica Mihaielei, Diana Mariana Gaiu, zisă "Dida" (care pe atunci era minoră). Iura a decedat între timp, în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, astel că nu a mai putut fi trimis în judecată. Procurorii de caz precizează:
"Sub masca unui aşa-zis salon de masaj erotic - funcţionând sub cupola unor societăţi comerciale având ca obiect de activitate «activităţi de întreţinere corporală» (SC «Catifeaua Roşie» SRL, SC «Iubova Club» SRL şi SC «Vecerka Group» SRL) deţinute de inculpaţii Dobrev Iura şi Dobrilă Mihaiela - membrii grupului infracţional au derulat până la data reţinerii lor activităţi de traficare prin exploatare sexuală a numeroase persoane de sex feminin (multe dintre ele minore)".
Iniţial, capii grupului infracţional au organizat clubul de masaj erotic "Red Velvet" într-un imobil de pe strada Eremia Grigorescu (Gării), iar din aprilie 2011, datorită dezvoltării "afacerii", au închiriat fostul Hotel "Corona" de pe strada Mihal Sebastian 25, aflat la 150 de metri distanţă de sediul IPJ Brăila. Noua locaţie era perfectă pentru traficanţii brăileni (avea mai multe camere şi mai multe niveluri), iar clienţii erau tot mai mulţi şi mai "rafinaţi".
"În situaţii speciale, pentru clienţii fideli sau mai importanţi - deţinători de funcţii publice, oameni de afaceri etc - membrii grupului puneau la dispoziţia lor tinere care se deplasau în alte locaţii decât salonul de masaj erotic, îndeosebi hoteluri de pe raza municipiului, unde întreţineau relaţii sexuale contracost", precizează anchetatorii.

Clopotarul Dram, din Neamţ, a racolat minore

Printre complicii proxeneţilor brăileni s-a numărat Constantin Dram, clopotar şi îngrijitor la biserica din localitatea Moldoveni, judeţul Neamţ (parohia I) care a racolat două minore, în 2011 şi 2013, promiţându-le un loc de muncă "la un restaurant din Brăila".
Pentru că "afacerea" devenise una foarte profitabilă, proxeneţii au postat anunţuri "de angajare" pentru aşa-zisa activitate de masaj erotic în presa scrisă şi pe site-uri de profil. Totodată, şi-au creat propriul site, www.redvelvetmassage.ro. Anchetatorii spun că Iura Dobrev şi Mihaiela Dobrilă erau interesaţi să exploateze cu precădere minore, iar activitatea clubului era bine pusă la punct.
Astfel, programul salonului a fost stabilit între orele 15:00 - 01:00 (ulterior 17:00 - 03:00), iar victimele erau cazate în respectivul imobil. "Victimele se echipau în ţinute cu aspect provocator (lenjerie intimă, încălţăminte cu toc înalt, machiaj strident) şi aşteptau după o cortină, la parter, sosirea clienţilor. Clienţii se prezentau la salon de regulă după o convorbire telefonică cu scop de «rezervare» purtată fie cu Dobrev, fie cu Dobrilă, convorbire în cadrul căreia liderii grupului confirmau faptul că la salon erau tinere disponibile pentru a presta servicii. Inculpaţii erau precauţi, evitând să comunice explicit faptul că la salon pot beneficia de raporturi sexuale", precizează anchetatorii.
Activitatea clubului era monitorizată prin intermediul unui sistem de supraveghere. Ştefana Dragu ("Mamaia") decidea, în urma consultării cu "Dana" sau cu Iura, dacă celui care suna la uşa stabilimentului, posibil client, i se putea permite accesul în incintă. Erau evitaţi beţivii, scandalagiii sau reprezentanţii autorităţilor locale, veniţi în control.
După ce intra în salon, clientul era preluat de "Dana", care îi prezenta fetele disponibile în acel moment. "Dana" le spunea tinerelor aflate după cortină să iasă şi să "defileze" prin faţa clientului. Procurorii DIICOT precizeză: "Odată aleasă de către client, victima primea de la Gaiu Diana o miniborsetă în care se aflau produse specifice pentru raporturi sexuale (prezervative şi lubrifiant). Totodată, clientului i se solicita la recepţie, de către Gaiu, plata sumei de 150 lei, iar după achitarea tarifului (parţial) era condus de victima aleasă într-una din camerele de la etaj, destinată în exclusivitate victimei pentru a presta raporturi sexuale contracost. Odată ajuns în cameră, clientului i se solicita de către tânără plata suplimentară a 50 de lei, pe lângă cei 150 lei plătiţi la recepţie".
Traficanţii procedau astfel pentru ca, în cazul unui control, să se apere invocând faptul că ofereau doar servicii de masaj erotic, în schimbul celor 150 lei şi că, de fapt, tinerele cereau suplimentar 50 lei în folosul lor, practicând prostituţia "pe ascuns", fără ştirea lor. Odată plătiţi cei 50 lei, clientul se bucura de 45 de minute de sex cu una dintre victime (majoră sau minoră). Înainte să expire minutele, "Dana" o suna pe prostituată în cameră, spunându-i că, dacă clientul doreşte să mai facă sex, trebuie să mai plătească 200 lei.

Traficanţii se lăudau că au "relaţii"

Pentru a păstra aparenţa unei activităţi licite, Iura Dobrev şi Mihaiela Dobrilă le-au întocmit majorităţii victimelor exploatate forme de angajare în postul de "maseur de întreţinere şi relaxare". Pentru autoprotecţie li se cerea să semneze un document prin care, culmea, li se interzicea să practice prostituţia în incinta salonului, cu toate că realitatea era alta. Din tariful total de 200 lei, 90 lei revenea tinerei exploatate, iar 110 lei le rămânea proxeneţilor. Fetele plăteau însă "dările pentru cartea de muncă" şi cazarea, câte 10-15 lei/zi.
Procurorii DIICOT Galaţi precizau că patronii salonului se bucurau de protecţia unor persoane sus-puse şi că nu se sfiiau să o şi arate:
"Există indicii că membrii grupului infracţional se bazau pe «protecţia» anumitor funcţionari din diverse autorităţi publice din Brăila aspect pe care liderii grupării îl vehiculau atât către victime, cât şi către alte persoane, pentru a-şi promova o aură de «intangibilitate». De altfel, aşa-zisul salon de masaj erotic era amplasat pe aceeaşi stradă cu sediul IPJ Brăila, la doar 150 de metri distanţă".
Potrivit ITM, în perioada ianuarie 2011 - iulie 2014, la doar două dintre societăţile conduse de traficanţii brăileni au figurat ca angajate în postul de "maseur de întreţinere" 59 de persoane de sex feminin, inclusiv minore. Pe parcursul urmăririi penale, oamenii legii au probat că liderii grupării au traficat 25 de victime, dintre care 11 minore. Tinerele au fost audiate şi au recunoscut că au practicat "cea mai veche meserie din lume" la "Red Velvet".
În urma exploatării sexuale a celor 25 de tinere, liderii "Afacerii Red Velvet" au obţinut câştiguri uriaşe. Numai de la clienţii salonului de masaj erotic au obţinut între 1.093.880 şi 1.377.640 lei, precizează acuzarea. La aceste sume se adaugă banii primiţi de la tinere "pentru cartea de muncă", pentru cazare şi analize medicale.

Percheziţii la "Red Velvet"

În ziua de 23 iunie 2014, au fost efectuate percheziţii la salonul de masaj erotic "Red Velvet", despre care oamenii legii aveau convingerea că era de fapt "un bordel".
În zona recepţiei, au fost găsite zece dispozitive de cronometrat aşezate pe o bandă secţionată având înscrise numărul camerei şi câte un nume feminin "de scenă". Dispozitivele erau presetate pentru 45 de minute, exact timpul alocat unei "şedinte" de sex la "Red Velvet". Au fost găsite, de asemenea, borsete şi miniborsete cu prezervative şi geluri lubrifiante în interior.
"La momentul pătrunderii poliţiştilor în imobil, în vecinătatea recepţiei, în zona destinată clienţilor, au fost depistate victimele F.A. (minoră), B.A.E., O.A.M. (minoră) şi P.F. - toate echipate în ţinute sumare şi cu aspect provocator - în timp ce aşteptau sosirea clienţilor (...) De asemenea, la salon s-a prezentat şi victima M.P., care întârziase la program. În momentul percheziţiei, în zona recepţiei, au fost identificate inculpatele Gaiu Diana Mariana («Dida») şi Dragu Ştefana («Mamaia»)".
Potrivit procurorilor, mare parte din banii obţinuţi de liderii grupului au fost direcţionaţi "în activităţi de spălare a banilor", prin intermediul firmelor administrate de ei ("Lavelir Club", "Prosmeker" şi "Vecerka Group" SRL). Dobrev şi Dobrilă au transferat sume mari de bani, sute de mii de lei, proveniţi din practicarea prostituţiei prin aporturi băneşti în numerar, în cadrul respectivelor societăţi. Banii erau apoi folosiţi pentru finanţarea activităţilor comerciale, "în vederea achiziţionării de bunuri mobile şi imobile". Culmea, în această perioadă, firmele traficanţilor figurau cu pierderi contabile înregistrate.
Din banii "spălaţi" prin intermediul firmelor, au fost achiziţionate diverse bunuri, pe unele dintre acestea fiind aplicat sechestru asigurător. Astfel, procurorii au dispus încă din 2014 aplicarea sechestrului asigurător asupra următoarelor bunuri: autoturism Hyundai, model "Terracan", ambarcaţiunea "Vis de vară" (şalupă de agrement cu 10 locuri), ponton de agrement BR-0785 aflat pe Faleza Dunării, ponton de acostare PA 784, modul de administraţie publică nr. 9 în suprafaţă de 130 mp, amplasat tot pe Faleză. A mai fost pus sechestru asupra unui cont deţinut de "Mamaia" la BRD.

Patronul de la "Red Velvet" a murit în Arestul IPJ Galaţi

Dobrev Iura, patronul salonului de masaj erotic "Red Velvet" de pe strada Mihail Sebastian, şi-a găsit sfârşitul în chip tragic în ziua de 4 septembrie 2014, în timp ce se afla încarcerat în Arestul IPJ Galaţi. Bărbatului de 53 de ani aflat în arest preventiv i s-a făcut subit rău, fiind ulterior preluat de o ambulanţă şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi. Medicii, însă, nu l-au mai putut salva pe Iura. Brăileanul era arestat din iunie 2014, la propunerea procurorilor DIICOT Galaţi, fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de trafic de persoane şi spălare de bani. Dobrev era cunoscut cu probleme medicale grave; potrivit unor surse, ar fi suferit de afecţiuni ale ficatului şi plămânilor, având şi diabet.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro