Mergi la conţinutul principal

VIDEO: “Bijuteria” de 2,7 milioane din dotarea ISU Brăila, misiune în premieră

• este vorba despre o autoscară mecanică de ultimă generaţie, marca IVECO, achiziţionată recent, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare • autospeciala are capacitatea de a ridica o nacelă până la maximum 45 de metri înălţime şi este dotată cu un lift special pentru coborârea victimelor • ieri, autoscara a participat la un exerciţiu ce a presupus salvarea unei persoane de la etajul 9 al hotelului Traian • exerciţiul a avut mai multe situaţii tactice, fiind conceput în aşa fel încât să arate capacitatea de reacţie şi gradul de specializare a forţelor angrenate • astfel, a mai fost simulată şi intervenţia la un accident grav produs pe un Drum European, cu trei maşini implicate şi zeci de răniţi

 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” Brăila şi-a prezentat, ieri, în cadrul unui execiţiu cu forţe în teren, cea mai nouă achiziţie. Este vorba despre o autospecială de intervenţie şi salvare de la înălţime, marca IVECO, intrată în dotarea ISU Brăila prin intermediul unei finanţări făcute prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare. Autoscara este una de ultimă generaţie, oferind posibilitatea ridicării unei nacele până la înălţimea de 42 de metri, plus-minus 3 metri, fiind dotată şi cu un lift special pentru coborârea victimelor. Preţul de achiziţie s-a ridicat la nu mai puţin de 2,7 milioane de lei (27 miliarde de lei vechi n.n.).

Ieri, începând cu ora 11.00, noua autoscară a fost pusă în funcţiune lângă hotelul “Traian”, pentru salvarea unei persoane care ameninţa că se aruncă de la etajul 9 al clădirii. A fost, bineînţeles, vorba doar despre un exerciţiu, care le-a oferit prilejul celor din conducerea ISU Brăila, dar şi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, recte prefectului Brăilei, de a observa “pe viu” cât de bine au fost instruiţi servanţii desemnaţi să utilizeze autospeciala de ultimă generaţie care, deşi este complet computerizată şi plină de tot felul de senzori, necesită şi un grad mare de pricepere în manevrare. Totul a decurs fără probleme, iar observatorii s-au declarat mulţumiţi la final.

În plan general, pe lângă demonstraţia cu automacaraua de la hotelul “Traian”, ISU “Dunărea” Brăila a organizat şi desfăşurat, ieri, un exerciţiu tactic de cooperare cu forţe şi mijloace în teren, având ca temă „Managementul integrat al forţelor de intervenţie pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generate de accidente cu victime multiple pe căi de transport rutier şi salvarea unei persoane de la înălţime”.

Conform Situaţiei Tactice nr. 1, în jurul orelor 10.00, dispeceratul ISU a fost înştiinţat prin numărul de urgenţe 112, despre producerea unui accident pe Drumul European 584, pe raza localităţii Albina, în care au fost implicate trei autoturisme. Din primele informaţii reieşea că, în cele trei autoturisme implicate în accident, erau 15 victime din care zece încarcerate, având politraumatisme, şi cinci cu răni uşoare care au reuşit să iasă din autoturismele avariate. Având în vedere numărul mare de victime, a fost activat Planul Roşu de intervenţie.

Situaţia Tactică nr. 2 a presupus că, pe timpul operaţiunilor de salvare şi acordare a primului ajutor persoanelor implicate în accident, comandantul intervenţiei este anunţat despre o persoană cu intenţia de a se arunca în gol, aceasta aflându-se la etajul nouă al Hotelui Traian din municipiul Brăila.

Potrivit Biroului de Presă al ISU Brăila, în cadrul exerciţiului s-a urmărit:  succesiunea activităţilor în desfăşurarea acţiunilor de intervenţie, realizarea fluxului informaţional pentru cooperarea între structurile participante la exerciţiu;

verificarea timpilor operativi de intervenţie şi capacitatea de reacţie a structurilor specializate de intervenţie stabilite prin planurile de acţiune; realizarea evacuării şi autoevacuării în situaţii de urgenţă; respectarea procedurilor operaţionale de intervenţie de către personalul implicat; verificarea viabilităţii documentelor de conducere pentru gestionarea unor situaţii de urgenţă cu grad ridicat de complexitate; elaborarea documentelor şi a rapoartelor operative către eşaloanele superioare privind acţiunile întreprinse pentru gestionarea situaţiilor speciale de urgenţă create; gestionarea relaţionării cu mass-media.

La exerciţiu au participat reprezentanţi ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, grupa operativă, trei echipaje de intervenţie-stingere, două echipaje de descarcerare, patru echipaje SMURD şi un echipaj pe autoscară mecanică din cadrul ISU, un echipaj din cadrul Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Brăila, două echipaje din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Brăila, un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila, personal medical din cadrul Unităţii de primiri Urgenţe Brăila, opt voluntari din cadrul Filialei „Crucea Roşie” Brăila şi echipajul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Tichileşti.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro