Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Victimele caniculei

Neagu Trubuc de 53 ani din Braila a murit, marti dimineata la serviciu, la punctul de paza al societatii comerciale "Setcar", de la Kilometrul 10, in urma unui stop cardiorespirator suferit, cel mai probabil, din cauza caniculei. Barbatul a fost transportat in jurul prinzului la morga Serviciului de Medicina Legala pentru efectuarea autopsiei. Dupa cum sustin colegii de munca ai acestuia, angajatul firmei "Setcar" nu era cunoscut la serviciu cu antecedente cardiorespiratorii. Aproape in acelasi timp, o salvare a Serviciului de Ambulanta Judetean a fost solicitata la Maxineni, unde o femeie a intrat in coma diabetica tot la locul de munca, la o fabrica de incaltaminte, fiind transportata ulterior la Spitalul Judetean de Urgenta. De altfel, de dimineata si pina la ora 16.00, telefoanele dispeceratului SAJ au sunat fara intrerupere, in multe cazuri persoanele solicitind ajutor de urgenta din cauza efectelor caldurii insuportabile .
Dupa cum ne-a informat dr. Florin Stefan, directorul SAJ, in acest interval s-au inregistrat 289 solicitari. Au fost persoane care au avut nevoie de interventia medicilor dupa ce li s-a facut rau, mai exact 13 solicitari datorate caniculei, printre care si cazul a doua profesoare si o eleva care au lesinat in timp ce participau la examenul de bacalaureat la Liceul "Nicolae Iorga". Medicii care le-au acordat primul ajutor au declarat ca temperatura foarte mare din salile de examen a fost cauza lipotimiilor celor trei persoane. Dupa ce li s-a acordat primul ajutor, una dintre profesoare si eleva s-au intors in sala de examen, iar cealalta victima a fost transportata de urgenta la spital, dar se afla in afara oricarui pericol.
"Recomandam ca persoanele care au probleme cardiace sa respecte indicatiile medicilor privind medicamentatia, deoarece am intilnit foarte multe cazuri in care eram chemati de urgenta si constatam cu stupoare ca pacientii se aflau sub tratament, dar nu il si efectuau", a avertizat Florin Stefan. In jurul orelor 16.00, un alt echipaj al SAJ a fost solicitat sa intervina intr-un caz grav; este vorba despre Dragos M. un tinar de 18 ani care, incercind sa scape de temperaturile caniculare, s-a aruncat in Dunare, sa se racoreasca, dar a ramas paralizat. "Baiatul a facut paraplegie si urmeaza sa fie transportat la neurochirurgie Bucuresti; a fost un gest de teribilism, iar acum trebuie transferat urgent la o clinica de specialitate", ne-a spus dr. Florin Stefan in timp ce pacientul se afla inca la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) de la Spitalul Judetean.

Canicula a inceput la primele ore

Caldura a lovit Braila inca de dimineata, in jurul orei 9 inregistrindu-se deja 28 de grade Celsius. Primul lesin in strada datorat caldurii a fost raportat in jurul orei 10, cind unui barbat care statea pe o banca i s-a facut rau. Martorii spun ca dupa prima ameteala, acesta si-a
revenit, dupa care i s-a facut rau din nou, asa ca au chemat Salvarea. "Statea pe banca, linistit, dupa care am vazut ca i se face rau. Am incercat sa-l ajut, sa-i dau un pahar cu apa, si-a mai revenit putin, dupa care iar i s-a facut rau si am chemat Salvarea. Mi-a spus ca nu era nemincat, deci nu de asta i s-a facut rau, mincase niste mici si bause o bere. Cred ca de la caldura i se trage", ne-a declarat o vinzatoare care vazuse tot ce se intimplase.
Elevii si profesorii angrenati in examenul de bacalaureat
au fost si ei afectati de temperaturile extrem de mari. Astfel,
unui elev de la Liceul de Constructii i-a venit rau, in cadere, s-a lovit la cap de coltul bancii, a fost transportat la spital, unde a primit ingrijirile medicale necesare, dupa care s-a intors la scoala,
pentru a-si continua examenul. Baiatul a explicat ca nu mincase nimic, avea emotii si-i era si foarte cald si totul a dus la acea stare de ameteala care-l doborise. De asemenea, doua profesoare au fost in pragul lesinului, cel mai probabil, si din cauza caldurii. Una dintre acestea a fost o profesoara de la Scoala generala nr. 7 careia i s-a facut rau in timp ce se afla in cancelarie, colegele sale sarind s-o ajute. "Vorbeam cu ea si la un moment dat n-a mai reactionat, ii tremura foarte tare mina stinga si o intrebam "Ce-i cu tine, de ce nu raspunzi?", dar nu mi-a raspuns, asa ca am sunat la Salvare. A avut si o stare de greata, asa ne-a spus", a declarat una dintre cadrele didactice aflate in cancelarie.
"Nu pot sa spun ca s-a dublat sau s-a triplat numarul apelurilor la Salvare, insa ce este cert este ca s-a marit foarte mult, in ultimele zile, pe fondul temperaturilor extrem de mari. Sint oameni din toate categoriile, tineri sau in virsta, barbati si femei, suferinzi de boli cronice sau nu, le vine rau atit pe strada, cit si in case sau la birou. Este important ca oamenii sa-si ia masuri de prevedere cind ies din casa, sa evite sa iasa pe strada in perioada amiezii, iar daca nu au incotro, sa poarte palarii, chiar umbrele, daca este cazul, si sa se hidrateze foarte bine", a declarat dr. Viorica Uscatu, medic SAJ.
In ultimele zile, numarul apelurilor la Salvare a ajuns, in medie, la circa 230 pe zi. Ieri dimineata, numai intre orele 9-12, s-au inregistrat 100 de apeluri.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii