Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Viata intr-un carucior cu rotile

In urma concursului "Scrisoare catre Mos Craciun", lansat de cotidianul "Obiectiv - Vocea Brailei", zilele acestea, zeci de scrisori au ajuns la sediul redactiei noastre. Noi le-am citit pe toate si pe cele mai frumoase le-am trimis mai departe Mosului, care a promis ca va ajunge la fiecare dintre voi. Totusi, din dorinta de a-i usura sacul, darurile mai grele incercam noi sa le aducem, sa nu se chinuie Mosul prea tare in noaptea de Ajun, si sa aiba timp suficient sa ajunga la toti copiii din lume. Iar primul dar l-a primit Iulian, un baietel de numai 10 ani, care de 3 ani este imobilizat. El i-a cerut Mosului un carut cu rotile, ceva mai performant si un calculator. Induiosat de povestea lui Iulian, Mosul nu a mai avut rabdare pina de Ajun asa ca, in urma cu doua zile, cu ajutorul nostru si al conducerii Asociatiei "Miscarea Tinerilor Europeni" din Braila, al carei fondator este Gheorghe Chiru, vicepresedintele CJ Braila, carutul a ajuns in camera copilului. Restul cadourilor, ne-a promis Mosul, vor fi cu siguranta sub brad.
Trebuie sa va spunem ca Iulian sufera de distrofie musculara
progresiva si este imobilizat intr-un carucior cu rotile de mai bine de trei ani. Aceasta este o boala a fibrelor musculare care, prin degenerare progresiva, duce la atrofierea musculaturii si, implicit, la stari de slabiciune, dar si incapacitate motorie crescuta. "Ne gindim poate o sa dea Dumnezeu sa se ridice din scaun, sa nu folosim caruciorul cu rotile atit de mult. Cu toate ca la boala lui nu are sanse sa se refaca, asa ne-au spus doctorii. Facem gimnastica acasa si cu multa credinta in Dumnezeu speram sa reusim sa trecem si peste asta", ne-a spus indurerata mama baiatului.
Iulian locuieste alaturi de mama sa, doua surori si un frate intr-un apartament modest, dar plin de viata. Sint o familie necajita, uitata parca de Dumnezeu. Traiesc din salariul mamei de asistent personal - 380 lei si din alocatiile cuvenite copiilor. Soarta nu a fost mai blinda nici cu tatal lor. Acesta este blonav si a decis sa mearga la parintii sai. In urma cu 5 ani a facut infarct si, pentru a nu fi o povara in plus, s-a retras la casa parinteasca. Sora lui Iulian, Gabriela, are 8 ani si stie ca de sute de ani Mosul imparte cadouri tuturor copiilor, cu sania lui trasa de reni. Nu vrea de la Mos Craciun jucarii scumpe, ea isi doreste doar "un Mos Craciun de ciocolata".
Boala lui Iulian a debutat cind copilul avea doar 7 ani. Cu toate acestea, a reusit sa mearga un an la scoala. Destinul crud avea sa isi arate coltii abia anul urmator, in luna noiembrie, atunci cind baiatul a picat definitiv la pat si nu s-a mai putut ridica. Iulian este la virsta cind viseaza sa fie Batman, Spiderman sau Gica Hagi, insa este tintuit intr-un scaun cu rotile.
"Sint elev, dar la domiciliu, pentru ca nu pot merge in picioare. Copilaria mea s-a terminat atunci cind am intrat in clasa a II- a si nu am mai putut merge. Mama mea nu a inteles nici acum de ce Dumnezeu ne-a pedepsit in acest fel. Eu imi doresc de la Mos Craciun un carucior cu rotile mai performant si un calculator, asa cum au toti copiii. Imi cer iertare si veti intelege ca nu eu am scris scrisoarea pentru ca imi obosesc miinile", sint citeva fragmente extrase din scrisoarea lui Iulian catre Mos Craciun.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii