Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Valoarea punctului de pensie va fi majorata cu 3%

In luna septembrie, pensionarii vor avea motiv de bucurie deoarece Guvernul a hotarit sa majoreze valoarea punctului de pensie cu 3%. Nici de aceasta data nu vor beneficia de marire toti pensionarii, deoarece se va tine cont de rezultatul procesului de evaluare in vederea recalcularii pensiilor. Diferenta este data in functie de rezultatul evaluarii, si anume daca acestia au inregistrat, sau nu, o majorare a punctajului mediu anual fata de cel aflat in plata.
Cu siguranta, cei care vor simti marirea si in bani sint cei care au inregistrat o majorare a pensiei in urma procesului de evaluare si cei care au primit bani in plus in urma indexarii din luna ianuarie. "Si aceasta indexare va aduce nemultumire in rindul mai multor pensionari si asta pentru ca ea nu va fi simtita, in bani, decit de o parte dintre ei. Ca si la indexarea din ianuarie si acum se vor inregistra trei categorii de pensionari: unii care vor simti majorarea, integral, in bani, altii care nu vor cistiga nimic, sau daca vor cistiga nu va fi vorba de intregul procent cu care a fost majorata valoarea punctului de pensie. Cert este faptul ca cei care au simtit majorarea din ianuarie, indiferent daca integral sau doar partial, pe aceasta din septembrie or sa o simta integral. Vor exista si pensionari care vor primi bani in plus dupa majorare, dar nu integral si este vorba despre cei al caror punctaj este apropiat de cel aflat in plata. Din nefecire pentru cei care au inregistrat o diferenta mult prea mare in urma evaluarii, fata de punctajul aflat in plata, ei nu vor primi nimic", ne-a precizat Sorin Enache, director executiv al Casei Judetene de Pensii Braila.
Mai mult, o Ordonanta de Urgenta adoptata, de curind, de Guvern stabileste faptul ca valoarea punctului de pensie va putea fi indexata de mai multe ori pe parcursul unui an, la fiecare rectificare bugetara si nu numai o singura data pe an, la momentul previzionarii bugetului. Primul beneficiu concret al acestei modificari legislative consta In posibilitatea majorarii punctului de pensie cu 3%, incepind cu luna septembrie. Astfel, valoarea punctului de pensie se va determina prin actualizarea valorii din luna decembrie a fiecarui an, cu cel putin rata inflatiei, prognozata pentru anul bugetar urmator. De asemenea, In raport cu evolutia indicatorilor macroeconomici si cu resursele financiare, valoarea punctului de pensie, stabilita conform prevederilor anterior mentionate, poate fi majorata prin legile de rectificare a bugetului asigurarilor sociale de stat.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii