Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vaccinarea – de la eșec la victorie

În timp ce valul 4 al pandemiei de Covid-19 devine, din păcate, tot mai amenințător, a început căutarea vinovaților pentru eșecul vaccinării anti-Covid. Că întreaga campanie de vaccinare este un eșec o spun cifrele din România, raportate la restul lumii sau măcar la UE. Suntem pe penultimul loc la rata vaccinării, cu doar 27,5% din populație vaccinată complet, în timp ce media Uniunii Europene a ajuns la aproape 62%. O medie pe care, evident, o trage mult  în jos România și, cine altcineva?, Bulgaria. Să nu mai spun că există deja multe țări care au ajuns la peste 70% din populație vaccinată. Portugalia, de exemplu, are o rată de vaccinare completă uriașă, de circa 85%! Adică aproape întreaga populație eligibilă. Și acolo, la fel ca peste tot, vaccinarea este opțională. Ce resorturi sociale și mentale au făcut ca aproape toată populația de peste 12 ani să se vaccineze în Portugalia? Ei nu au presă, nu au facebook, nu e nimeni care să fie împotrivă?

E însă tardiv să mai căutăm vinovați acum pentru eșecul vaccinării de la noi. Personal, nu cred că singurul vinovat de acest eșec este Guvernul, așa cum îi place PSD-ului să spună. Este un eșec la fel de mare și al opoziției, ca și al Guvernului. De fapt, al întregii clase politice – cea care măcar de formă s-a declarat a fi pro-vaccinare. La fel de vinovat precum este premierul Cîțu sunt și foștii parteneri de guvernare de la USR Plus. Este în aceeași măsură un eșec al primarilor, al șefilor de consilii județene, al prefecților, al tuturor aleșilor și numiților în funcții publice.

Dar eșecul vaccinării nu este doar al statului român, este un eșec al României în general. Un eșec care se va îndrepta împotriva tuturor, pentru că vom fi priviți, noi și bulgarii, ciudat de restul Europei și chiar al lumii. Nu vor întârzia să apară restricții suplimentare de călătorie sau reguli în plus pentru români sau chiar interdicții de tot felul. Și n-ar trebui să ne surprindă, în contextul în care tindem să devenim campioni la numărul de victime ale valului 4. Prin urmare, dacă ne raportăm la cifrele seci, da, vaccinarea este un eșec și o înfrângere a întregii Românii.

Dar, pe de altă parte, depinde în care tabăra te afli. Da, recunosc, eu sunt în tabăra pro-vaccinare -  pentru că pandemia ne-a împărțit în cel puțin două tabere -, dar se dovedește că fac parte dintr-o minoritate. Eu sunt dezamăgit, dar mulți alții nu. Deoarece, pentru majoritatea românilor, iată, asta nu e o înfrângere, ci o victorie. Din punctul de vedere al majorității românilor, România a învins. Rămâne de văzut pe cine.

EDITORIALUL reprezintă strict opinia autorului.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii