Final neaşteptat în cazul crimei de pe strada Transilvaniei. După jumătate de an de negare, suspectul numărul unu, rudă apropiată a victimei, a recunoscut în faţa instanţei de judecată că i-a luat viaţa mătuşei lipsite de apărare, în vârstă de 88 de ani.
Pus în faţa probelor şi ştiind că nu poate scăpa de puşcărie, Nicolae Arghir, de 54 de ani, a optat pentru recunoaşterea vinovăţiei, beneficiind, astfel, de reducerea pedepsei. Mai precis, potrivit legii, criminalul care-şi recunoaşte vinovăţia primeşte drept "recompensă" reducerea cu o treime a pedepsei, lucru care s-a întâmplat şi în cazul lui Arghir.
Astfel, ieri, magistraţii Secţiei Penale a Tribunalului Brăila l-au condamnat pe inculpatul Nicolae Arghir la o pedeapsă de 12 ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de omor. Astfel se încheie încă un capitol sângeros din istoria recentă a justiţiei brăilene, despre coşmarul şi moartea unei bătrâne singure de pe strada Transilvaniei, mama unui cunoscut judecător brăilean (acum ieşit la pensie).
Coşmarul Floricăi S. a început iarna trecută. În ziua Micii Uniri, pe 24 ianuarie 2014, bătrâna a fost atacată în propria casă, bătută cu sălbăticie, violată şi legată de mâini şi de picioare de un individ certat cu legea, de la Km. 10. Din motive numai de ea ştiute, victima renunţase între timp la acuzaţia de viol, deşi avusese nevoie de 18 zile de îngrijiri medicale, după ce violatorul îi rupsese o coastă. După acel episod groaznic, şase luni mai târziu, bătrâna de 88 de ani a fost omorâtă în bătaie de propriul nepot, iar după alte şase luni şi-a găsit, în sfârşit, liniştea: acela care a ucis-o cu atâta brutalitate, sânge din sângele ei, şi-a primit pedeapsa.
Filmul tragediei de pe strada Transilvaniei
Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorul criminalist Mircea Ciutac, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, tragedia s-a petrecut în seara zilei de 27 iulie 2014.
În ziua fatidică, Florica S., bătrâna de 88 de ani, încă în putere, intenţiona să supraînalţe gardul locuinţei sale, de pe strada Transilvaniei 49. Victima trăia cu frica-n sân după ce, în iarna trecută, fusese bătută cu sălbăticie şi violată de un recidivist pe care îl chemase să-i care lemnele în curte.
De data aceasta, a luat legătura cu nepotul său, Nicolae Arghir. În jurul orei 15:00 - 15:30, Arghir a ajuns în locuinţa victimei şi a prins o plasă de doi pari, urmând să fixeze respectiva plasă la partea superioară a gardului. Bărbatul s-a cinstit de unul singur cu ţuică dintr-un bidon de plastic, iar în jurul orei 22:30 s-a luat la ceartă cu mătuşa Florica. Conflictul avea să se transforme în crimă.
În stare de ebrietate, Arghir a început să-şi lovească mătuşa cu brutalitate, cu pumnii şi cu picioarele. A luat apoi o conservă de carne de porc şi a început să o lovească pe bătrână, în zona capului şi gătului. Victima a apucat să ţipe, îngrozită, fiind auzită de un vecin, care l-a alertat pe altul, iar acesta din urmă a sunat la poliţie, apelând numărul pentru urgenţe 112. Apelul a fost înregistrat la ora 22:36, iar echipajul de poliţie a fost la faţa locului în mai puţin de 5 minute.
Poliţiştii au găsit-o pe Florica S. prăbuşită într-una din camere, agonizând într-o baltă de sânge, iar în altă cameră l-au găsit pe Nicolae Arghir, murdar de sânge pe mâini şi pe îmbrăcăminte. Au chemat repede o ambulanţă care a transportat victima la spital. Cu toate eforturile medicilor, bătrâna de 88 de ani a decedat în jurul orei 1:48, în Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. La autopsierea cadavrului, medicul legist a identificat plăgi multiple în zona capului şi gâtului, produse inclusiv cu conserva din metal. Florica S. avea fractură de piramidă nazală, laringele rupt, sternul, mai multe coaste şi cotul drept fracturate, hemoragie meningee, plagă la nivelul ventriculului drept şi alte leziuni grave, în urma cărora şi-a pierdut viaţa, după cele câteva ore de agonie.
Iniţial, autorul crimei a declarat că s-ar fi aflat în locuinţa victimei până la ora 17:00, când a intenţionat să plece acasă. Când a dat să plece, mai pe seară, ar fi fost atacat şi imobilizat de trei poliţişti, suferind, astfel, leziuni şi murdărindu-se cu propriul sânge. Întrucât poliţiştii i-au ridicat obiectele de îmbrăcăminte, Arghir şi-a sunat fiul, care i-a adus alte articole de îmbrăcăminte.
Din start, procurorul criminalist a considerat că afirmaţiile suspectului sunt mincinoase, demontându-le cu probe. "La momentul depistării, inculpatul purta un maiou alb care prezenta o pată de culoare brun roşcată pe piept şi o pată în partea din stânga spate. Pe pantalonul victimei au fost găsite mai multe pete de culoare brun roşcată, stropi dispuşi pe suprafeţe mari. În anul 2014, victima a mai suferit o agresiune (viol şi lipsire de libertate, având nevoie de mai multe zile de îngrijiri medicale - n.r.), iar în cursul urmăririi penale i-a fost stabilit profilul genetic, fiind întocmit raport de expertiză medico-legală la Institutul de Medicină Legală Iaşi. Este dovedit faptul că inculpatul s-a aflat în contact cu victima în momentul agresionării acesteia, iar susţinerile sale, în sensul că a plecat cu mult înainte din imobilul de pe Transilvaniei, lăsând victima vie şi nevătămată, sunt mincinoase", precizează procurorul de caz.
Pe maioul agresorului (Arghir se afla doar în maiou în momentul săvârşirii infracţiunii, fiind vară) se afla, fără dubii, sângele bătrânei ucise. Anchetatorii spun că nu unul, ci doi vecini au auzit ţipetele victimei, unul dintre ei apelând numărul pentru urgenţe 112, la ora 22:36, iar la ora 22:40 a sosit echipajul de poliţie care, din fericire, se afla în patrulare, pe o stradă apropiată. Până la sosirea poliţiştilor, cei doi martori au rămas în faţa casei, pe trotuar, astfel că nimeni nu a ieşit şi nici nu a intrat în locuinţa bătrânei, în intervalul de timp extrem de scurt de după agresiune.
Concluzia procurorului criminalist a fost una singură: "Inculpatul s-a aflat în locuinţa victimei în timp ce aceasta striga după ajutor şi a rămas în acea locuinţă în intervalul de 4-5 minute până când a fost depistat de lucrătorii de poliţie. (...) Apelul către fiul său a fost efectuat la ora 0:26, iar nu anterior orei 21.40, numărul fiind salvat în memoria telefonului. În consecinţă, susţinerile inculpatului conform cărora a fost imobilizat, şi-a murdărit hainele, a solicitat haine curate şi acestea i-au şi fost aduse înainte de agresiune sunt nesincere (...) Susţinerile inculpatului sunt şi lipsite de logică, în sensul că atât timp cât victima încă nu a fost agresionată, iar poliţia nu a fost altertată de apelul de urgenţă, intervenţia patrulei asupra inculpatului ar fi fost absurdă".
Pe 28 iulie 2014, la propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, judecătorii au emis mandat de arestare preventivă pe numele criminalului de pe strada Transilvaniei.