Vânătoarea «fantomelor» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Vânătoarea «fantomelor»

A început vânătoarea a circa 20.700 de brăileni care încearcă să scape de taxa de salubrizare. Până la finalul perioadei în care brăilenii au putut depune la ghişeele de taxe şi impozite locale declaraţiile anuale de impunere privind taxa (luni, 2 martie), au fost luaţi în evidenţă ca plătitori 127.503 persoane, pe baza a 64.502 declaraţii. Raportat la estimarea din calculul iniţial al municipalităţii privind numărul de plătitori, 148.163 persoane, rezultă că gradul de încadrare voluntară în ce priveşte depunerea documentelor este de 86%. Pentru restul de 20.660 persoane, Primăria Brăila începe acum operaţiunea de identificare a acestora şi, apoi, de impunere din oficiu. Astfel că va lua cu boldul toate statisticile şi bazele de date pe care le are la dispoziţie privind evidenţa contribuabililor locali. "Vom face o punctare a informaţiilor obţinute până acum, pe baza declaraţiilor de impunere depuse în termen, cu situaţiile de la operatorii de salubritate, iar acolo unde apar diferenţe, se va reveni pe declaraţia depusă de contribuabil şi se vor face verificări. În final, se face impunerea din oficiu", ne-a declarat Stoica Anghelescu, directorul economic al Primăriei Brăila.
Să nu uităm totuşi că în subordinea autorităţii locale mai este şi un serviciu de evidenţă informatizată a persoanelor, un registru de stare civilă, precum şi baza de date privind proprietarii de case, apartamente şi terenuri din întreg municipiul. De altfel, în Regulamentul aprobat de Consiliul Local Municipal privind taxa de salubrizare se precizează: "În cazul nedepunerii declaraţiei, obligaţia de plată se va stabili din oficiu de către organele de specialitate ale autorităţilor locale pe baza oricăror date şi informaţii deţinute de acestea (date şi informaţii obţinute în urma controalelor efectuate la alţi contribuabili care au legături de afaceri cu plătitorul în cauză; din dosarul fiscal al plătitorului, informaţii de la terţi etc)".
Important de precizat că brăilenii care nu au completat şi înregistrat declaraţia privind această taxă riscă o amendă contravenţională de minim 70 lei.
Un alt aspect al acestui subiect îl constituie plata efectivă a acestei taxe. Potrivit Hotărârii Consiliului Local Municipal 134 din mai 2014, plata taxei locale de 7 lei/lună de persoană se face semestrial, până la 31 martie - pentru semestrul I şi 30 septembrie - pentru semestrul II, neplata la termen atrăgând după sine calcularea de majorări de întârziere. Altfel spus, brăilenii trebuie să achite până la finele lunii în curs taxa aferentă primului semestru din acest an, urmând ca, până la sfârşitul lui septembrie, să stingă şi restul de 50% din obligaţia de plată. "Taxa se poate plăti şi lunar, însă penalităţile încep să curgă după expirarea termenului din 31 martie, până la care se achită contravaloarea aferentă pentru întreg primul semestru din anul în curs, respectiv 30 septembrie, pentru plata obligaţiilor aferente semestrului II. Asta spune regulamentul, asta se aplică", a completat directorul economic al Primăriei.
Reamintim că, din acest an, fiecare brăilean are obligaţia să achite direct la ghişeele autorităţii locale o taxă de salubrizare în cuantum de 7 lei/persoană/lună, fiind desfiinţată regula anilor trecuţi când încasarea contravalorii serviciului de salubritate o făceau cei 3 operatori economici "Brai-Cata", "Eco" şi "RER Ecologic", cu excepţia asociaţiilor de proprietari unde colectarea se făcea prin intermediul administratorilor de bloc.
Ghişeele la care se achită noua taxă sunt cele cunoscute brăilenilor, mai precis, cele din clădirea amplasată în Piaţa Traian, nr 14; cele din bulevardul AL. I. Cuza nr. 105; în cartierul Radu Negru, pe strada Grigore Alexandrescu, bloc V1 - parter; în cartierul Brăiliţa - str. Dumbrava Roşie nr. 32; în cartierul Chercea - str. Comuna din Paris, Căminul Cultural Chercea. Pentru cei care nu vor să-şi piardă timpul pe la ghişee, taxa de salubrizare, la fel ca şi celelalte taxe şi impozite locale, se poate achita online, de pe platforma www.ghiseul.ro, după ce, în prealabil, contribuabilul obţine un username şi o parolă de acces, de la sediul din bulevardul AL. I. Cuza al Direcţiei Finanţelor Publice Locale, aflată în subordinea primăriei.
Municipalitatea speră să colecteze din această taxă 12,44 milioane lei anual, sumă din care vor fi plătiţi operatorii locali de salubritate, prin intermediul Serviciului Public de Administrare şi Gospodărire Locală.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro