Mergi la conţinutul principal

UPDATE 15.30: DGA a zdrobit Poliţia Rutieră. 11 agenţi reţinuţi, 10 cercetaţi sub contol judiciar

UPDATE 15.30: 11 agenţi reţinuţi, 10 cercetaţi sub contol judiciar


Acestea sunt ultimele informaţii puse la dispoziţie de Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul Ministerului de Interne în dosarul „Mită la poliţişti".
Anchetatorii au stabilit că mita luată de cei suspectaţi a fost între 100 şi 1.500 lei.

 

 

 

Descinderi în forţă la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila. Lucrătorii de la Serviciul şi Biroul Rutier Brăila au ajuns în atenţia Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) după ce ar fi băgat în buzunar diferite sume de bani şi au uitat să aplice legea. Oamenii în uniformă sunt acuzaţi că ar fi luat mită pentru a trece cu vederea unele nereguli săvârşite în trafic de şoferi certaţi cu legea. În acest amplu caz de corupţie nu este vorba despre unul sau doi poliţişti care şi-au pus cariera în pericol pentru o sumă de bani, ci de un număr mult mai mare. Potrivit anchetatorilor, 26 de poliţişti de la Rutieră sunt supectaţi că ar fi primit mită, ei fiind preluaţi de la locul de muncă şi duşi la audieri în Bucureşti. Fiind vorba despre investigaţii în desfăşurare, anchetatorii nu ne-au pus încă la dispoziţie numele poliţiştilor suspectaţi de luare de mită.
Ieri dimineaţă, forţele de ordine au descins la 16 adrese, printre care se numără şi sediul Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) din Brăila. Acolo au sosit, pe rând, mai multe dube ale jandarmeriei şi trupelor speciale, străduţa din faţa sediului Poliţiei Rutiere fiind practic plină de maşini ale forţelor de ordine. Poliţiştii suspectaţi că au luat mită au fost scoşi unul câte unul din sediul SPR şi urcaţi în dube, pornind către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Poliţiştii nu au făcut comentarii la întrebările jurnaliştilor, unii chiar şi-au acoperit feţele pentru a nu fi identificaţi în poze sau filmări. Doar unul dintre ei a spus în drum spre dubă: "Ce mită!? Da ce ăştia sunt bani!?". Cel mai probabil, acesta a făcut referire la sumele vehiculate, care pornesc de la câteva sute de lei, o sumă extrem de mică, din punctul de vedere al unor persoane, ca să fie considerată mită.
Avocatul brailean Sorin Ispas, care a precizat că reprezintă două dintre persoanele suspectate în acest dosar, se afla la sediul SPR şi a dat o declaraţie în faţa jurnaliştilor. "Este vorba despre un dosar care vizează fapte de corupţie şi fapte asimilate faptelor de corupţie, în care sunt vizaţi poliţişti şi alte persoane fără calitate specială care urmează să fie conduse la Parchetul de pe lângă Înalta Curte. Acolo se va stabili ce calitate şi ce contribuţie are fiecare, de martor, suspect sau inculpat", a declarat avocatul brăilean Sorin Ispas.

Mită între 50 şi 300 lei

Dosarul "Mită la poliţişti" este în lucru de mai mult timp, iar anchetatorii DGA din cadrul Ministerului de Interne au venit acum la SPR Brăila însoţiţi de jandarmi mascaţi din cadrul Jandarmeriei Bucureşti, de unde i-au preluat pe cei suspectaţi. Surse din cadrul anchetei au precizat că sumele pe care poliţiştii brăileni le-ar fi primit ca mită sunt cuprinse între 50 şi 200-300 lei. Ancheta durează de câteva luni şi a fost declanşată în urma unor sesizări din partea şoferilor nemulţumiţi că poliţişti că le-ar fi cerut bani. DGA ar fi avut şi ofiţeri sub acoperire în cursul operaţiunii.
Cei vizaţi că ar fi luat mită sunt mai mulţi agenţi de poliţie, percheziţii fiind efectuate şi la domiciliile acestora. Dacă acuzaţiile se vor dovedi în cele din urmă adevărate, poliţiştii riscă să ajungă după gratii. În total, în anchetă sunt vizate 35 de persoane, dintre care 26 sunt angajaţi MAI. Investigaţiile în acest caz sunt derulate de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) şi de Direcţia Generală Anticorupţie.
Potrivit comunicatului postat ieri pe site-ul Parchetului de pe lângă Înalta Curte, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică efectuau cercetări într-o cauză penală având ca obiect săvârşirea unor fapte de corupţie de către poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila - Biroul Rutier, Biroul de ordine publică şi Serviciul Rutier care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în schimbul primirii de bani sau alte foloase, nu au luat măsurile legale cu ocazia depistării şi sancţionării contravenţionale a unor persoane care au încălcat normele legale referitoare la regimul rutier.
"În cursul zilei de azi (n.r. - ieri) pe baza autorizaţiei emise de Tribunalul Bucureşti, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, precum şi efective din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie «Mihai Viteazu» a Jandarmeriei, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, efectuează percheziţii domiciliare în 16 locaţii situate pe raza judeţului Braila, din care 3 la sediul unor unităţi de poliţie, fiind vizate 35 de persoane (26 angajati M.A.I.)", au arătat procurorii de la PÎCCJ. În documentarea activităţii infracţionale, procurorii au beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii. Pe măsura derulării cercetărilor, au arătat anchetatorii, se vor transmite mai multe informaţii legate de acest caz de mită. În timpul percheziţiilor au fost ridicate documente, procese-verbale şi sume de bani.

Poliţişti condamnaţi pentru că au luat mită

În ultimii ani, mai mulţi poliţişti brăileni au primit condamnări cu închisoare pentru luare de mită. Ei şi-au încheiat astfel activitatea în cadrul poliţiei, de multe ori pentru câteva sute de lei.
Agenţii Cătălin Jalbă şi Gabriel Vechiu, de la Ordine Publică, şi-au primit anul trecut condamnarea definitivă şi în aceste condiţii raporturile de muncă ale acestora cu IPJ au încetat. Procurorii au stabilit că, în august 2013, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, Cătălin Jalbă şi Vechiu Gabriel i-au pretins martorului denunţător Laurenţiu A. suma de 1.000 de lei, pentru a nu-i întocmi dosar penal atât lui, pentru încredinţarea autoturismului spre conducere unei persoane care nu posedă permis de conducere şi anume prietenului său, George G., cât şi acestuia pentru infracţiunea de conducere fără permis. Potrivit procurorilor, martorul denunţător a fost trimis la Galaţi pentru a face rost de banii de şpagă în timp ce amicul său a fost oprit "ca garanţie", acesta fiind lăsat în dreptul reprezentanţei Toyota din Brăila, poliţiştii trecând periodic pe acolo pentru a fi siguri că George G. nu a plecat. De asemenea, subinspectorul Oana Maria Dobre, de la Biroul Rutier, şi colegul ei agentul şef Virgil Gabriel Cloşcă au fost condamnaţi în primă instanţă la câte 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru luare de mită şi fals intelectual în scopul ascunderii unei fapte de corupţie. O altă poliţistă de la Poliţia Rutieră, agentul Irina Lucia Bologa, a fost condamnată la 4 ani de închisoare, cu executare în penitenciar, pentru că a primit şpagă 16.000 de euro de la un traficant de droguri, iar agentul Cosmin Văsii, de la Postul Surdila Găiseanca, şi-a pierdut slujba şi a primit şi el o condamnare cu suspendare pentru că a primit şpagă suma de 80 de lei. Nu în ultimul rând, comisarul şef Manea de la DGIPI a fost condamnat la 3 ani de închisoare, pentru că şi-a însuşit suma de 4.500 de lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro