Un restaurator brăilean se va ocupa de Grupul Statuar Traian | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un restaurator brăilean se va ocupa de Grupul Statuar Traian

Reabilitarea Grupului Statuar "Traian", din piaţa cu acelaşi nume, situată în centrul istoric al oraşului, va fi efectuată de un restaurator brăilean. Potrivit anunţului de atribuire în cadrul procedurii de achiziţie publică, lansată de municipalitate special pentru acest proiect, câştigătorul contractului este Dumitrel Pandrea, suma pentru care a adjudecat lucrarea fiind de 262.000 lei.

De precizat însă că această sumă viza reabilitarea întregului grup statuar din Piaţa Traian, inclusiv piesele din fontă. Cum, de la întocmirea proiectului şi până la adjudecarea licitaţiei, mai precis în noiembrie anul trecut, piesele din fontă au fost furate, lucrarea va fi executată parţial, adică fără piese. Deci şi preţul plătit efectiv către restaurator va fi ceva mai mic, pentru realizarea replicilor ornamentelor furate urmând să se conceapă un nou proiect. Şi, evident să se organizeze o nouă licitaţie. S-a ales această variantă pentru că, fiind vorba de piese din bronz, costurile sunt mari şi s-ar fi depăşit cu mult suma pentru care s-a câştigat licitaţia. "Trebuie realizată grafica la scara 1:1, modelat, iar rezultatul a ceea ce se va turna trebuie finisat foarte încet, cu grijă. Apoi trebuie recompusă o patină care să fie uniformă, ceea ce este foarte dificil. Să sperăm că vor fi gata în momentul în care va fi gata şi monumentul", a explicat Dumitrel Pandrea.

Restaurarea va dura patru luni, o săptămână şi două zile

Restaurarea Monumentului lui Traian va începe după 10 martie şi va dura patru luni şi nouă zile, conform proiectului întocmit. Temperaturile exterioare trebuie să fie şi ziua şi noaptea pozitive pentru că altfel se va compromite calitatea restaurării. Monumentul va avea o schelă şi un acoperiş, pentru a fi ferit de ploaie pe parcursul restaurării, însă ploile abundente ar putea întârzia totuşi lucrările. Dumitrel Pandrea a explicat că restaurarea va fi formată din trei intervenţii distincte asupra: postamentului, soclului şi asupra statuetelor şi bustului din bronz.

Postamentul nu are o fundaţie cum suntem obişnuiţi astăzi, cu armătură, undeva sub un metru. El are acum fundaţie ciclopiană, adică nişte blocuri de piatră puse pur şi simplu, iar în interiorul acestui pătrat sunt puse bucăţi de piatră spartă, exact ca la zidurile antice. Trebuie să facem o subturnare pentru a face legătura monumentului cu solul pentru a-i da o mică rezistenţă. Acest lucru se va face pe bucăţi pentru a nu perciclita monumentul. În interior se va injecta un mortar oarecum special, pentru a se crea un liant pentru ceea ce se află acolo. Urmează apoi soclul, asupra căruia se va face conservare curativă cu laser. Nu este nici foarte costisitor şi nici agresiv cu monumentul. Aici avem calcar de Vraţa, nu e marmură, e mai mat. Ca material de completare va fi adus calcar de Vraţa din Bulgaria. În cea de-a treia etapă urmează conservarea bronzurilor. Pentru că ele au fost deja patinate uniform atunci când au fost realizate într-un atelier austriac, nu vor fi intervenţii extreme. Soluţiile noastre acceptate şi de Comisia naţională vor asigura protecţia monumentului pentru circa zece ani. Bronzurile le vom demonta, pentru că ele au probleme de prindere din cauza vremii", a explicat Dumitrel Pandrea. Din echipa de restaurare face parte şi Elena Pandrea, alături de care vor participa şi alţi restauratori de marcă din România.

Dumitrel Pandrea a mai lucrat la restaurarea multor monumente din ţară. De exemplu, acum trei ani a făcut parte din echipa care a dat o viaţă nouă statuii lui Cuza din centrul Iaşului. Concret, a restaurat soclul statuii, realizat din granit. Acum doi ani, la Braşov, a lucrat la Muzeul civilizaţiei urbane, la un monument de arhitectură de secol XIII - XIV. A restaurat elementele de piatră şi metal, inclusiv un portal renascentist din 1566 descoperit într-o săpătură arheologică care era făcut bucăţele, şi pe care ulterior l-a şi pus în operă. A mai lucrat la proiectul de restaurare pe partea de piatră, metal şi ceramică de la Capela Ştirbey de la Buftea. Anul acesta a restaurat şi micul monument de la Chiscani.

Statuia lui Traian marchează înfrângerea Daciei din anul 106

Statuia lui Traian este un monument al cinstirii latinităţii noastre ca popor. Restauratorul Dumitrel Pandrea a spus că anul 1906 nu a fost ales întâmplător. S-au marcat cei 1800 de ani de la învingerea Daciei. Pe soclu există două frize. Pe cea de la sud este prezentat asediul Sarmisegetuzei, pe cea de la nord Columna lui Traian. Pe fronton exista un înscris, "Ridicat în la 40-lea an de domnie al majestăţii sale regale Carol I", care va fi şi ea refăcută. "După 1947 această inscripţie a fost agresată, îndepărtată. Când am făcut releveul cu arhitecţii nu-mi ieşeau doi centimetri. Normal, baza trebuia să fie un pătrat perfect şi nu era. Apoi am găsit o vedere chiar din momentul inaugurării, unde se vede acel înscris. La restaurare vom inscripţiona acel text din nou", a explicat Dumitrel Pandrea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro