Mergi la conţinutul principal

"Un pret corect si o piata reala pentru produsele agricole, si nu am mai avea nevoie de subventii"

Aproape 700 de producatori agricoli din toate judetele tarii, de la
mari fermieri care exploateaza mii de hectare pina la tarani simpli cu
5 - 10 ha, membri ai Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din
Romania LAPAR, au participat, marti, la cea de a V-a Conferinta
Nationala a Agricultorilor. Sala "C. A. Rosetti" din Palatul
Parlamentului a fost neincapatoare pentru sutele de participanti si
invitatii lor - senatori si deputati, politicieni, cercetatori agricoli,
specialisti ai Ministerelor Agriculturii, Mediului si Integrarii, si ai
Directiilor judetene pentru Agricultura, mass - media. Delegatia
braileana a fost formata din 33 de persoane, din care 30 de fermieri, membri ai Asociatiei Producatorilor Agricoli APA Braila si trei specialisti ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR). Lucrarile conferintei au fost deschise de presedintele LAPAR, Adrian Radulescu. In cuvintul sau, acesta a prezentat situatia actuala a agriculturii romanesti dar si, punctual, cele mai mari probleme cu care agricultura si agricultorii se confrunta in prezent, probleme amplificate de apropierea datei integrarii in Uniunea Europeana, 1 ianuarie 2007. Cuvintul sau a mai cuprins si o prezentare a activitatii LAPAR pe 2005 si un indemn la solidaritate. Au urmat apoi la tribuna membrii Comitetului Director LAPAR, liderii filialelor judetene ale asociatiilor profesionale membre, producatori agricoli si tarani. Discursurile lor au fost intercalate cu cuvintarile invitatilor la aceasta manifestare, senatori si deputati, dar si reprezentanti ai Academiei Agricole, ai Ministerelor Agriculturii si Integrarii. Conferinta s-a incheiat cu citirea si aprobarea rezolutiei, in realitate o enumerare a tuturor problemelor ridicate de vorbitori si a unor solutii de rezolvare a crizei.

Ce ii nemultumeste pe producatorii agricoli

Agricultura si agricultorii trec in prezent printr-o criza fara precedent, s-a spus de mai multe ori de la tribuna conferintei, una din cauzele principale fiind lipsa unui dialog intre ministrul Agriculturii si asociatiile profesionale. Desi de citiva ani exista o lege care stipuleaza acest lucru, asociatiile nu sint nici acum consultate la elaborarea politicilor agricole, a legislatiei, nu sint invitate la negocieri in momentul luarii unor decizii importante in domeniu. Ruptura dintre fermeri si ministerul de resort se resimte tot mai acut de la an la an, si are drept rezultat acte normative incomplete, incoerente. Daca din punctul de vedere al agricultorilor ignoranta este cuvintul care reliefeaza cel mai bine atitudinea oficialilor fata de ei, ministrul Gheorghe Flutur considera ca infiintarea si recunoasterea Consiliilor pe produs este dovada cea mai elocventa ca exista o colaborare fructuoasa intre sindicate, patronate si minister. Ca fermierii considera ca aceste consilii au un rol strict decorativ, este problema lor, i-a combatut ministrul.
Legislatia din domeniul agricol este un alt punct care ii nemultumeste la culme pe agricultori, drept pentru care, de la tribuna conferintei au cerut insistent si in mod repetat modificarea urmatoarelor acte normative: Legea nr. 381 a asigurarilor agricole, Legea nr. 150 a creditului rural, Legea nr. 566 a cooperativelor, Legea nr. 138 a imbunatatirilor funciare, Codul Muncii, OUG nr. 195 a protectiei mediului. Totodata, ei au mai cerut renegocierea cotelor stabilite de Uniunea Europeana la principalele produse agricole, amendarea intelegerii incheiate cu UE privind accizarea motorinei pentru agricultura, elaborarea unui program national de resurse energetice alternative pentru agricultura, in special biocombustibilii si sa asocieze acest program la fondurile europene de finantare a investitiilor in agricultura, crearea urgenta si consolidarea pietei produselor agricole si impunerea unor preturi reale si corecte a acestor produse, revizuirea modului de acordare si a cuantumului subventiilor, precum si revizuirea Programului "Fermierul".
Din rezolutia conferintei nu au lipsit nici apelurile catre ceilalti agricultori de a se alatura colegilor pentru ca orice organizatie este cu atit mai eficienta cu cit are in spate un numar cit mai mare de membri. De aceea si unul din sloganurile LAPAR este "Numai uniti vom fi puternici".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro