Mergi la conţinutul principal

Un pariu

Nu stiu cum se face ca de toate investitiile majore pe care vrea sa le realizeze statul la Braila se cam alege praful. Si cind spun stat, ma refer atit la autoritatile locale - Primarie, Consiliu Local, Consiliu Judetean, dar si Guvern. Din marele Parc Industrial din Zona Libera n-a mai ramas decit un dosar gros pe la DNA, care s-a fisiit cu totul, ca si investitia, de altfel, si o gaura de citeva sute de mii sau milioane de euro. Canalizarea si reabilitarea unor strazi din cartierele marginase s-au cam ingropat in rahat, reabilitarea centrului istoric va deveni curind istorie, iar statia de epurare e bagata atit de mult in ape tulburi, incit nu stiu daca o mai scoate cineva la suprafata. Iar exemplele pot continua, nu doar cu proiecte esuate, ci si cu planuri date ca sigure de ani de zile si in privinta carora nu s-a intimplat nimic concret: reabilitarea unor mari bulevarde si strazi ori a unor drumuri judetene importante - cum ar fi cel spre litoral, care leaga Viziru de Giurgeni, apoi Gradina Publica, zona de la iesirea din Braila spre Galati, blocuri de locuinte pentru tineri si tot asa. Ca sa nu mai vorbesc de aeroport (care acum a devenit doua de fapt, unul la Ianca si altul la Vadeni) sau de podul peste Dunare, pina la realizarea caruia va mai trebui sa treaca multa apa pe fluviu.
In schimb, insa, sectorul privat si-a vazut de treaba sa. Daca ceva a schimbat fata Brailei in bine in ultimii ani, tocmai sectorul privat este acela: de la fabrici, sedii si reprezentante de firme la sucursale de banci, de la mari magazine la adevarate centre comerciale intinse pe citeva hectare. Sectorul privat a investit in Braila sume la care autoritatile locale ori judetene nici macar nu viseaza. Si amintesc doar bancile ori marile supermarketuri si hipermarketuri, care au creat mii de noi locuri de munca in ultima perioada. Si, sa fim sinceri, toate aceste investitii s-au facut, cu extrem de mici exceptii, fara vreo contributie a autoritatilor locale, fara vreun sprijin deosebit ori vreun fel de facilitate din partea acestora (eliberarea autorizatiilor de constructii si a tuturor aprobarilor nu se poate considera un ajutor, ci doar o obligatie). Toate s-au facut in cadru exclusiv privat, incepind cu terenurile cumparate sau inchiriate. Iar aceste investitii au aparut prin mersul firesc al lucrurilor, al economiei, prin cresterea pietei de profil, a puterii de cumparare si a interesului atit al dezvoltatorilor din domeniu, cit si al clientilor. Nimic nu s-a facut intimplator, iar aria de interes va creste odata cu dezvoltarea sectorului privat si a economiei in general. Vor aparea si proiecte imobiliare private, si noi fabrici, si alte centre comerciale, iar toate astea, repet, fara vreo contributie a autoritatilor locale ori centrale.
Dar, cu toate astea, imi vine sa pariez ca, in urmatoarele campanii electorale pentru alegerile locale ori chiar generale, se vor gasi destui care sa se bata cu caramida in piept cum ca "in mandatul nostru au venit la Braila Praktiker, Kaufland, Selgros si Carrefour".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro