Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Un numar de 11 banci vor sa imprumute statul cu 1,3 mld. euro, in special pentru infrastructura

Un numar de 11 banci romanesti si internationale au depus, individual sau in cadrul unor consortii, oferte pentru acordarea de credite cu o valoare totala de pina la 1,32 miliarde euro pentru finantarea unor proiecte din domeniul infrastructurii, transport si constructia de locuinte, potrivit Ministerului Finantelor Publice.
Reprezentantii institutiei analizeaza costurile creditelor potrivit ofertelor depuse de banci.
Bancile Raiffeisen Zentrallbank Osterreich Aktiengesellschaft, ABN AMRO Bank NV, Fortis Bank, Dexia Kommunalkredit Bank, KfW IPEX-BANK si Deutsche Bank AG Londra sint interesate sa acorde credite de pina la 930 milioane euro, in perioada 2006-2009, destinate finantarii investitiilor privind locuintele sociale, infrastructura rurala si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa, canalizare si statii de tratare a apei.
Ofertele bancilor sint finale.
Imprumuturile vor fi acordate in baza unui memorandum aprobat de Guvern in luna ianuarie.
Un alt proiect sustinut financiar din imprumuturi externe este modernizarea caii ferate Bucuresti - Constanta. Autoritatile intentioneaza sa contracteze credite in valoare totala de 184,8 milioane euro, pentru completarea finantarii asigurate de Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala (JBIC).
Pentru aceasta investitie au prezentat individual, in luna septembrie, oferte initiale bancile Raiffeisen Zentrallbank Osterreich Aktiengesellschaft, ING Bank, Dexia Kommunalkredit Bank, KfW IPEX-BANK si Deutsche Bank AG Londra. Un alt ofertant este consortiul format din Societe Generale, BRD Romania, Fortis Bank, HVB Tiriac, Bank Austria Creditanstalt.
Totodata, MFP cauta fonduri pentru finantarea partiala sau totala a patru proiecte prioritare derulate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT).
Pentru programele MTCT ofertele au venit din partea bancilor Raiffeisen Zentrallbank Osterreich Aktiengesellschaft, Dexia Kommunalkredit Bank, KfW IPEX-BANK, Deutsche Bank AG Londra si din partea consortiului format din Societe Generale, BRD Romania, Fortis Bank, HVB Tiriac si Bank Austria Creditanstalt.
Un credit in valoare de 70,66 milioane euro va fi utilizat pentru plata unui avans de 20% din ultimul lot de trenuri pe care firma Siemens il va livra companiei CFR Calatori, in baza contractului incheiat intre cele doua societati in 2002, care prevede furnizarea a 120 de rame automotor, cunoscute sub denumirea "Sageata Albastra".
Suma de 92,95 milioane dolari este destinata platii primelor doua aeronave Airbus A318 dintr-o serie de patru contractate de TAROM de la constructorul francez in anul 2004.
In plus, compania Alcatel SEL va primi 51 de milioane de euro pentru implementarea sistemelor de centralizare electronica in statiile de cale ferata administrate de CFR SA.
Ultimul proiect din cele patru considerate prioritare de reprezentantii MTCT vizeaza mentenanta materialului rulant si feroviar a operatorului metroului bucurestean Metrorex. Compania Alstom Transport va beneficia de 22,47 milioane euro pentru derularea anului III al contractului incheiat in 2003 cu Metrorex.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii