Un nou contract social | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un nou contract social

Cu atât mai puţin în măsurile de dreapta. N-ar fi greu de înţeles spre ce ar duce adevăratele măsuri de dreapta, care ar fi efectele. În mare, gândirea de dreapta se orientează spre consacrarea liberei iniţiative, a responsabilităţii personale şi a statului minimal. Altfel spus, se opune asistenţialismului, imposturii şi etatismului. Teoretic, e în regulă, dar practic, până la urmă, cui se adresează? Păi, nu-i greu de văzut nici asta. Se adresează unui electorat - vorbim de partide, nu? - care, din păcate, chiar şi sub imperiul unor temeri din cele mai năprasnice, crede cu toată puterea că Statul trebuie să "garanteze" totul, că trebuie să găsească soluţii pentru îndeplinirea oricărei dorinţe personale, de grup sau profesionale.

Coagularea ideilor clare de dreapta se poate face prin intermediul unor mişcări civice. Deja au apărut câteva: de la cele cu accente de extremă-dreaptă până la cele de centru-dreapta. În cazul acesta avem de-a face cu viziuni politice din care lipsesc strategiile politice. Adică - ideile sunt bune, oamenii care le susţin, demni de stimă, dar cine le aplică? De aici, se naşte un dubiu cu privire la capacitatea unei organizaţii civice de a impune ceva. Dacă nu ai oameni politici cu putere de decizie la centru şi, cu atât mai mult, cu voinţă politică în teritoriu, ce se va alege de aceste idei? Ar fi, fără îndoială, varianta preferabilă a constituirii acestor asociaţii în partide politice. Primul lucru care-mi vine în minte acum este următorul: trebuie un nou sistem electoral. Cine poate impune un nou sistem electoral? Păi, o majoritate decisă la nivelul Parlamentului. Dar Constituţia, cum poate fi modificată? Cam la fel. E un cerc vicios din care, cel puţin până acum s-ar părea că nu există scăpare. Ceea ce societatea ne-civilă a legat în primii ani ai României nu mai poate dezlega nimeni acum.

Concluzia - România nu mai poate fi urnită din loc. De la Constituţie şi până la instituţii, România trebuie reformată din temelii, iar acest lucru este imposibil fără un nou contract social.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro