Mergi la conţinutul principal

Un nou an şcolar, aceeaşi "reformă"

O situaţie tristă, într-un cadru general destul de sumbru şi pesimist, marcat, din nou, de lipsa unei perspective pozitive. Anul şcolar începe sub auspiciile incertitudinii: profesorii parcă ar vrea să intre în grevă generală în curând, părinţii nu ştiu câte manuale şi rechizite vor mai trebui să le cumpere copiilor de-a lungul anului, copiii nu ştiu dacă nu cumva se vor trezi că le „îngheaţă" anul şcolar, pe fondul nemulţumirii profesorilor...

În acest context "minunat", ministerul anunţă că pregăteşte un alt curriculum şcolar, reforma în învăţământ demarând, din nou, ca şi cum nu s-ar fi făcut niciodată. În realitate, de vreo 20 de ani, învăţământul trece numai prin reforme. N-a existat ministru care să nu facă o reformă a lui, n-a existat an şcolar în care regulile să nu se schimbe, de cele mai multe ori pe ultima sută de metri. Evident, nici reforma lui Funeriu nu va avea viaţă lungă. Pariez că, în 2012 - cel târziu! - odată cu noul guvern de după alegeri, altcineva va veni cu o nouă reformă, noi schimbări, noi manuale, noi forme de examen. Pare că, an de an, reforma în Învăţământ rămâne repetentă şi repetă acceaşi clasă la infinit. M-am săturat eu de ea, care nu am copii de dus la şcoală! Nu vreau să ştiu ce-i în mintea unui părinte, a unui profesor ori a unui elev pe care îl interesează cât de cât şcoala.
Pare a fi un an şcolar trist, în care lucrurile vor funcţiona mai mult din inerţie. Şi asta nu neapărat din cauza crizei economice, ci a crizei generalizate din Învăţământ. E o criză care durează de ani şi ani de zile şi din care nu se cred că se va mai ieşi vreodată. E o criză provocată nu neapărat din lipsă de bani, ci din lipsă de viziune.
Între timp, România merge înainte: un sondaj recent arăta că 42% dintre români au ajuns să creadă că Soarele se învârte în jurul Pământului, că astrologia este o ştiinţă, iar 80% dintre noi cred că Dumnezeu a creat toate fiinţele, fix aşa cum sunt ele astăzi. Un semn în plus că abia am ieşit din Evul Mediu. Deci, e nevoie să reformăm reforma!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro