Mergi la conţinutul principal

Un miliard de lei amenda pentru balegarul si resturile de animale depozitate aiurea de Caruz

Brailenii care au trimis sute de sesizari, catre Garda de Mediu, Primarie, Directia de Sanatate Publica si alte institutii, pe tema mirosului insuportabil de balegar de porc, se pot simti razbunati. "Complexul de Porci" Braila SA - firma considerata responsabila de aceasta situatie - a incasat, ieri, o sanctiune record, de 100.000 lei noi (un miliard de lei vechi), de la Comisariatul Braila al Garzii Nationale de Mediu. Comisarii au luat masura dupa ce au constatat ca firma patronata de Gheorghe Caruz nu respecta conditiile autorizatiei integrate de mediu. Daniela Agache, comisarul sef al Garzii de Mediu Braila ne-a explicat ca neregulile au constat in depozitarea necorespunzatoare a deseurilor, adica a resturilor de animale sacrificate si a dejectiilor. Cu alte cuvinte, balegarul si resturile rezultate in urma abatorizarii porcilor nu erau tinute in conditiile prevazute in autorizatia de mediu iar aceasta ar putea fi una dintre cauzele mirosului insuportabil care vine peste Braila, dinspre "Complexul de Porci". Ieri, dupa ce am primit de la Garda de Mediu informatia despre aplicarea acestei sanctiuni, reporterii nostri au incercat sa obtina si un punct de vedere din partea lui Gheorghe Caruz. Contactat telefonic, acesta a fost scurt in declaratii motivind ca se afla la volan si nu poate vorbi. El ne-a spus ca e plecat din localitate si nu stie nimic despre amenda respectiva. "O veti contesta?", l-am intrebat. "Posibil, sa vad intii despre ce este vorba", ne-a raspuns Caruz, omul de afaceri care, dupa cum v-am mai informat, a obtinut un profit net cumulat de peste 10 milioane de euro, cu "Complexul de Porci" Braila SA, din 1999 si pina in prezent.
Sanctiunea aplicata firmei lui Caruz a venit dupa ce, in ultima saptamina, comisarii Garzii de Mediu Braila au luat la puricat, in cadrul unui control tematic, toate societatile comerciale brailene care au de facut investitii, in mod esalonat, pentru respectarea conditiilor impuse prin autorizatiile integrate de mediu. Este vorba despre "Termoelectrica", CET, "Celhart Donaris", "Promex", "Vegetal Trading", "Cruciani Impex" SRL Dedulesti, "Complexul de Porci" Braila SA, "Caruz" Braila SA, "Complexul de Porci" Tichilesti SA si "Caruz" Tichilesti SA. Dintre acestea, in afara de "Complexul de Porci" Braila SA, au mai fost gasite cu nereguli "Promex" si "Cruciani Impex". "Promex" a primit o sanctiune de 50.000 lei noi (500 milioane de lei vechi), pentru ca nu a dezafectat, pina la termenul stabilit in autorizatia de mediu, o centrala termica. "Cruciani Impex" a fost amendata tot cu 50.000 lei, fiindca nu a realizat la termen un bazin de 5.000 metri cubi capacitate, pentru apele epurate, bogate in nutrienti, destinate sa fie folosite la fertirigare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu