Un miliard de euro, investitie in energie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un miliard de euro, investitie in energie

Braila este tinta "E.ON", "ENEL" si "Termoelectrica" pentru realizarea unei termocentrale pe carbuni, cu o capacitate de producere a energiei electrice mai mare decit cea a unui singur grup de la Cernavoda. Implicatiile acestei realizari sint mari intrucit, pe linga importanta pe care o va avea in plan local investitia care se ridica la circa 1 miliard de euro, centrala va deveni un actor important pe piata energetica nationala. Aceasta in contextul in care potentialul proiectat de producere de energie aferent este de 800 MW, adica o zecime din Sistemul Energetic National. Proiectul investitional va concentra efortul financiar al celor trei parteneri, la acest moment acestia fiind inca in negocieri legate de stabilirea participarii fiecaruia la realizarea centralei. In principiu, partenerii straini vin cu finantarea pe partea de instalatii, in timp ce "Termoelectrica" isi aduce aportul prin cladiri, terenuri si infrastructura necesara realizarii ambitiosului proiect. De altfel, toate instalatiile ce vor intra in componenta centralei vor fi nou-noute si reprezinta tehnologia de top la nivel european. Astfel, investitorii sustin ca gradul de poluare generat de activitatea termocentralei va fi cu mult sub cel pe care il inregistreaza sucursala locala a "Termoelectrica", incadrindu-se in limitele impuse de normele europene in domeniu. Constructia va incepe cel mai probabil in 2010 si va dura 4 ani, iar dupa inca un an termocentrala va intra in circuitul comercial.
Proiectul a inceput cu o idee relativ simpla: modernizarea unui grup energetic al "Electrocentrale" Braila, sucursala locala a "Termoelectrica", aflat in conservare de mai multi ani. Mai precis, in primavara lui 2005, firma mama a lansat o licitatie internationala pentru identificarea unui partener in vederea realizarii acestui proiect estimat atunci la circa 200 milioane de euro. "Termoelectrica" avea atunci in vedere constituirea unei societati mixte, majoritar private, care sa functioneze ca un producator independent de energie (Independent Power Producer - IPP). Compania romaneasca urma sa participe la capitalul social cu aport in natura reprezentind activele aferente blocului energetic nr. 4, bunuri a caror valoare sa fie determinata de parti in baza unui raport de evaluare. Investitorul urma sa isi aloce un pachet majoritar prin participarea cu aport de capital in numerar necesar achizitionarii si montarii echipamentelor noi si reabilitarii celor existente. In esenta, intreg proiectul consta in privatizarea unei parti din "Electrocentrale" Braila. "Termoelectrica" a pus la cale acest plan in perspectiva sumbra in care sucursala braileana nu are un viitor sigur pe piata energetica nationala. Aceasta, din cauza rolului pe care il are termocentrala braileana in Sistemul Energetic National: de completare a necesarului de energie din sistem. Practic, atunci, ca si acum, termocentrala de la Chiscani intra in functiune pentru a completa un virf de consum ori pentru a suplini lipsa din piata a unui producator de energie: de exemplu, in verile secetoase, cind hidrocentralele nu pot functiona la capacitate maxima ori cind reactoarele de la Cernavoda au fost in revizie. In plus, si costurile ridicate de producere a energiei electrice reprezinta unul dintre motivele pentru care viitorul, in actuala formula a "Electrocentrale", este incert.
La licitatia internationala s-au prezentat mai multi ofertanti, iar in urma analizei au mai ramas in carti nemtii de la "E.ON" si italienii de la "ENEL". Dupa indelungi discutii, pe considerente de eficienta economica si energetica, la propunerea partenerilor straini s-a hotarit ca ar fi mult mai bine sa se construiasca o centrala noua pe structura celei de la Chiscani.

Un pas important in cadrul liberalizarii si modernizarii sectorului

Noul proiect a fost stabilit in linii mari si vizeaza construirea unei societati mixte intre cele doua parti ("Termoelectrica" pe de o parte si consortiul "E.ON" - "ENEL" pe de alta parte) pentru dezvoltarea proiectului centralei de la Braila, care va fi o noua unitate de productie pe baza de huila, cu o capacitate de 800 MW. De altfel, in vara acestui an compania de stat "Termoelectrica" si consortiul format din "E.ON Kraftwerke GmbH" si "ENEL" au semnat Memorandumul de Intelegere pentru construirea termocentralei de la Braila, ale carei costuri se ridica la aproape un miliard euro. "Studiul de fezabilitate este estimat a fi terminat la sfirsitul acestui an. Constructia va incepe in 2010 si va dura patru-cinci ani", a apreciat la semnarea memorandumului directorul executiv al "EON Kraftwerke", dr. Ingo Luge.
La rindul sau, directorul general executiv al "Enel Romania", Matteo Codazzi a declarat: "Semnarea Memorandumului de Intelegere intre Termoelectrica, ENEL si E.ON este un pas important in cadrul liberalizarii si modernizarii sectorului de productie energetica din Romania, deoarece este prima etapa spre implementarea unei baze de generare de electricitate mai eficiente, moderne si cu respectarea mediului inconjurator, in Romania. Participarea noastra in acest proiect confirma inca o data dorinta companiei ENEL de a investi in Romania si de a contribui la modernizarea infrastructurii cheie pentru economia tarii".
Reprezentantii companiilor nu au precizat care este participatia finala a fiecarei companii in cadrul proiectului, intrucit nu a fost stabilita. Dar in cadrul consortiului, "E.ON" va detine 70%, iar "ENEL" 30% din actiuni si electricitatea va fi impartita in mod egal.
Memorandumul stabileste etapele si activitatile ce trebuie parcurse pina in momentul inregistrarii la Camera Comertului, inclusiv termene limita si responsabilitati pentru fiecare etapa.

Noua centrala va asigura o protejare eficienta a mediului

In cadrul societatii mixte, "Termoelectrica" va contribui cu activele curente de la centrala Braila, iar consortiul "E.ON"-"ENEL" va contribui cu banii necesari investitiei. "Participam la un moment de cotitura in restructurarea sectorului termoenergetic romanesc. Mai ales ca 70% din capacitatile noastre au o vechime de 25-30 de ani. Acest document pe care-l semnam reprezinta o poarta deschisa pentru o investitie care, daca se realizeaza - si eu sper sa se realizeze -, va fi cel mai mare grup unitar din Sistemul Energetic National (SEN), putere instalata de 800 MW. Acest grup va fi de ultima generatie. Rezolva foarte multe probleme cu acest gen de proiecte. O sa stabilim si etapele care trebuie parcurse", a declarat directorul general al "Termoelectrica", Ioan Ungureanu.
La rindul sau, directorul general al "Electrocentrale" Braila, Viorel Cotiga, a subliniat importanta in plan local prin realizarea acestui ambitios proiect. "S-a stabilit ca noua unitate va avea o capacitate de 800 MW, investitia fiind evaluata la circa 1 miliard de euro. Mai mult prin dotarile pe care le va avea, noua sursa va asigura toate conditiile pe partea de protectie a mediului, cu respectarea standardelor si cerintelor UE. De asemenea, dotarile vor asigura si un randament din punct de vedere financiar astfel incit costurile de producere a energiei sa asigure integrarea pe piata energetica nationala si internationala in conditii de competitivitate", a explicat Cotiga.
Tot la capitolul investitii in protejarea mediului, reprezentantul "EON" a explicat ca noua centrala energetica va fi una moderna, echipata cu tehnologia de filtrare "flue gas" si in concordanta cu toate normele UE referitoare la emisiile de dioxid de carbon, oxizi de azot si dioxid de sulf. Corpul centralei energetice va fi construit astfel incit ulterior, daca se va putea, sa se adauge o unitate pentru captarea si depozitarea dioxidului de carbon (CCS - Carbon Capture and Storage). Centrala va respecta standardele de emisii ale UE, prin emisiile reduse de dioxid de carbon si prin eficienta sa, preconizata la aproape 46%.

Cine sint "Termoelectrica", "E.ON" si "Enel"

"Termoelectrica" este producator de energie electrica dar asigura incalzirea a cinci orase unde, cu exceptia Capitalei, detine si reteaua de transport. Compania este alcatuita din trei filiale de productie a energiei, 12 filiale de mentenanta si service, precum si patru sucursale de generare de energie (Braila, Doicesti, Borzesti si Paroseni).
"E.ON Kraftwerke", filiala a "E.ON Energie", este specializata in planificare, construire si operare a centralelor pe baza de carbune si gaz. Prezenta in Romania din anul 2005, compania "E.ON" asigura distributia de electricitate printr-o retea de peste 50.000 kilometri si furnizeaza electricitate unui numar de peste 1,3 milioane de clienti din zona Moldovei.
"ENELl" este cea mai mare companie de electricitate din Italia si cea de-a doua companie energetica europeana, in functie de capacitatea instalata. Dupa preluarea companiei de utilitati spaniole "Endesa", impreuna cu partenerul sau "Acciona", "ENEL" este acum prezenta in 21 de tari, avind o capacitate de productie de 75.500 MW si deservind in jur de 50 milioane de clienti in sectorul de electricitate si gaz. In prezent, "ENEL" are o prezenta semnificativa in Romania, prin "ENEL Energie" care comercializeaza energie pe teritoriul tarii, si "ENEL Distributie Banat" - "ENEL Distributie Dobrogea" care gestioneaza reteaua de energie electrica din aceste regiuni. In urma finalizarii achizitiei "Electrica Muntenia Sud", compania si-a dublat capacitatea detinuta in sectorul de distributie de electricitate din Romania, ajungind la aproape 2,5 milioane de clienti, 93.000 km de retea si 5.700 de angajati.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro