Cateva fructe consumate in fiecare zi ar putea reduce riscul aparitiei bolilor de inima si accidentului vascular cerebral cu pana la 40 la suta, sustin cercetatorii, intr-un nou studiu. Potrivit acestora, cu cat se consuma fructe o perioada mai lunga de timp, cu atat riscul devine mai mic.
Totusi, beneficiile sunt aproape maxime chiar si in cazul in care oamenii ar manca o cantitate relativ modesta de fructe in fiecare zi – circa un fruct pe zi, echivalentul a 150 grame. Asta ar insemna un mar sau o jumatate de banana.
Constatarile vin in urma unui studiu de amploare, in care au fost monitorizati o jumatate de milion de chinezi, a caror sanatate a inimii a fost urmarita timp de sapte ani de catre cercetatorii de la Universitatea Oxford.
Liderul echipei de cercetare, dr. Huaidong Du, a declarat: „Bolile cardiovasculare, inclusiv bolile cardiace ischemice (IHD) si accidentele vasculare cerebrale reprezinta principala cauza de deces la nivel mondial. Datele noastre arata ca, in mod clar, consumul de fructe proaspete poate reduce riscul de boli cardiovasculare. In plus, cu cat mananci mai multe fructe, cu atat riscul scade. Asta inseamna ca este foarte benefic sa consumi cat mai multe fructe”.
Studiul actual a inclus 451.681 de participanti, fara boli de inima si care nu au luat medicamente pentru hipertensiune arteriala.
Eficienta fructelor
Studiul de referinta s-a desfasurat timp de 7 ani in 10 regiuni urbane si rurale din China, participantii fiind impartiti in 5 categorii, in functie de consumul lor obisnuit de fructe: cei care nu mancau deloc fructe, care mancau lunar, care consumau o data pana la de trei ori pe saptamana, 4-6 zile pe saptamana si zilnic.
Studiul a aratat ca beneficiul maxim l-au avut cei care au consumat zilnic, timp de un an si jumatate, macar 150 grame de fructe – echivalentul unui mar ori a unei jumatati de banana – in cazul acestora riscul unor boli cardiovasculare scazand cu 25-40%.
De asemenea, cercetatorii au descoperit ca persoanele care au consumat fructe de cele mai multe ori au avut valoarea tensiunii arteriale semnificativ mai mica, pe toata perioada monitorizarii.