Mergi la conţinutul principal

Un lider excepțional, într-o situație excepțională

Înainte de orice, țin să vă asigur de admirația mea pentru tot ceea ce faceți pentru refugiații Ucrainei. Urmăresc rețelele sociale și sunt mândră de reacția voastră și de toate acțiunile din vămi, în special Vama Isaccea, dar și de generozitatea cu care oferiți în centrele de colectare bunurile de strictă necesitate. Modul exemplar în care v-ați mobilizat și hrăniți, adăpostiți sau transportați refugiații pune, și de această dată, Brăila pe harta omeniei.

Într-adevăr, UMANITATEA NU ARE GRANIȚE. Ce se întâmplă acum în oraș, e dovada vie. Iar pentru asta, în fața ta, Brăila, MĂ ÎNCLIN!

Despre Ucraina vreau să scriu și astăzi. Despre Ucraina și despre imensa șansă pe care o are această țară (știu că sună aiurea cuvântul șansă în contextul dat, dar realitatea aceasta este) de a traversa cea mai neagră perioadă din istoria recentă alături de un lider excepțional. Pentru că asta este Vlodomir Zelenski – un lider excepțional, într-o situație excepțională.

Cu un altfel de președinte, Ucraina, mai mult ca sigur, ar fi capitulat de mult. De fapt, nici nu ar fi fost atacată dacă ar fi avut un președinte supus Rusiei și lui Putin. Dar asta trebuie să fie o temă aparte de discuție, pentru că ar isca dezbateri ample despre libertate – un drept pe care noi îl avem, dar îl tratăm cu indiferență. Și chiar nu vreau să umbresc subiectul acestui editorial, care trebuie să fie despre generozitate, dar și despre patriotismul și vitejia poporului ucrainean, despre tenacitatea, dăruirea și determinarea cu care, alături de președintele lui, își apără fiecare centimetru de teritoriu.

Patriotism, vitejie, eroi, sunt cele mai emoționante cuvinte folosite zilele acestea. NU! Nu sunt cuvinte desuete, așa cum ne-am cam învățat noi să le catalogăm. Zilele acestea, ele demonstrează, mai viu ca niciodată în acest secol, că dincolo de sensul lingvistic, suita: patriotism, vitejie, erou, descrie, de fapt, INIMA și CREZUL unui popor. Un popor viteaz, cu un președinte capabil pe timp de criză să fie excepțional.

A circulat zilele acestea pe rețelele de socializare o fotografie cu patru lucruri de pe Pământ care se văd din spațiu: piramidele, Amazonul, Marele Canion și.... Volodimir Zelenski. O metaforă, desigur, dar cu un înțeles puternic.

Categoric, Zelenski își merită locul între cele patru, pentru că prin comportamentul său, prin discurs și acțiune, prin puterea de a inspira și motiva o nație întreagă, chiar este mare... mare cât un întreg popor! Mare cât dorința de libertate a unui popor. Mare cât dorința de pace a unei planete. Pe atât de mare, pe cât de mic (în sensul de josnic) poate fi un război.

Nici cei mai importanți oameni de pe planetă, nici cei mai buni strategi ori analiști militari din lume nu știu care va fi soarta acestui conflict nedrept și absurd. Cred că nici Putin nu știe la momentul acesta. Dar ce am re-învățat noi, ca umanitate, în aceste zile, e o lecție dură, la care nu credeam că vom mai fi ”ascultați” vreodată. Și anume că, deși suntem aproape 8 miliarde, liniștea, tihna, siguranța și securitatea tuturor este în mâna, în puterea și la cheremul unui singur om. Unul pe care exact dorința de măreție l-a făcut mic, mic de tot.

Prin comparație cu micimea lui... așa a devenit Zelenski uriașul care se vede-acum tocmai din spațiu!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro